Από 27 Απριλίου ξεκινούν οι e-πλειστηριασμοί της εφορίας

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018
Από 27 Απριλίου ξεκινούν οι e-πλειστηριασμοί της εφορίας

Από τις 27 Απριλίου θα αρχίσουν να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων για απλήρωτα χρέη προς το Δημόσιο οι ΔΟΥ και οι λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Κι αυτό διότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν την 1η Μαΐου, που είναι η ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής διενέργειας εξ αποστάσεως πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα

Οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες, μάλιστα, έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν σε ιδιώτες εκτιμητές τον προσδιορισμό των εμπορικών αξιών των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται ώστε να ορίζουν τις πολύ χαμηλές αυτές αξίες ως τιμές πρώτης προσφοράς στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Όλα αυτά, μάλιστα, θα μπορούν πλέον να διεκπεραιώνονται με ταχύτατες διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ των διευθυντών των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών και των ιδιωτών εκτιμητών, που προβλέπουν διορισμούς εκτιμητών και αποστολής εκθέσεων εκτίμησης εμπορικών αξιών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Ήδη για τις 27 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ επτά συνολικά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και άλλοι δύο στις 16 Μαΐου. Όλοι αυτοί οι πλειστηριασμοί αφορούν μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και, συγκεκριμένα, ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεκινούν από 577χιλ. ευρώ και φτάνουν μέχρι και 36,32 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα των εννέα αυτών πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει βιομηχανικά κτήρια, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδο στο Λαγονήσι και μία μεζονέτα. Συνεπώς, στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μικροοφειλετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πλήρες πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ: α) Στις 27 Απριλίου θα διεξαχθούν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τα ακόλουθα ακίνητα:

1 Κατάστημα 143 τ.μ. και οικόπεδο 798 τ.μ. στην οδό Πεντέλης στο Χαλάνδρι, με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 280.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης των ακινήτων είναι επιχειρηματίας και έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 577.800,03 ευρώ. Αρμόδια υπηρεσία είναι το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ).

2 Γραφείο 6ου ορόφου, εμβαδού 95,41 τ.μ., που βρίσκεται στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, στον Δήμο Αθηναίων, με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 87.000 ευρώ. Οφειλέτης είναι μια ανώνυμη εμπορική και τουριστική εταιρεία πωλήσεων ειδών οικιακής χρήσης, που υπάγεται στη ΦΑΕ Αθηνών και οφείλει στο Δημόσιο το συνολικό ποσό των 6.054.030,28 ευρώ.

3 Γραφείο 1ου ορόφου, εμβαδού 95,41 τ.μ., που βρίσκεται στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, στον Δήμο Αθηναίων, με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 96.000 ευρώ. Οφειλέτης είναι επίσης η ανώνυμη εμπορική και τουριστική εταιρεία πωλήσεων ειδών οικιακής χρήσης, που υπάγεται στη ΦΑΕ Αθηνών και οφείλει το συνολικό ποσό των 6.054.030,28 ευρώ.

4 Οικόπεδο 800,35 τ.μ. και κτίσματα 480 τ.μ. στη θέση Κιτέζα του Δήμου Καλυβιών Αττικής, στο Λαγονήσι. Η τιμή πρώτης προσφοράς αντιστοιχεί στο ποσό των 599.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης, φυσικό πρόσωπο, οφείλει στο Δημόσιο το ποσό των 36.324.919,47 ευρώ.

5 Διαμέρισμα-μεζονέτα, εμβαδού 151 τ.μ., στην Αγία Παρασκευή. Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση Βελόνι-λόφος κύημα Τσάκος στη νυν περιφέρεια Δήμου Αγίας Παρασκευής. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 187.091 ευρώ. Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο, σχεδιαστής μόδας.

6 Δώμα τετάρτου ορόφου, εμβαδού 12 τ.μ., που ανήκει στον ίδιο οφειλέτη και περιλαμβάνεται στη μεζονέτα των 151 τ.μ. στη θέση Βελόνι-λόφος κύημα Τσάκος στη νυν περιφέρεια δήμου Αγίας Παρασκευής. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι το ποσό των 9.000 ευρώ.

7 Αποθήκη 6 τ.μ. που ανήκει στον ίδιο οφειλέτη και περιλαμβάνεται στην μεζονέτα των 151 τ.μ. στη θέση Βελόνι-λόφος κύημα Τσάκος στη νυν περιφέρεια δήμου Αγίας Παρασκευής. Η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 2.100 ευρώ.

β) Στις 16 Μαΐου θα διενεργηθούν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τα εξής ακίνητα:

8 Κατάστημα 185,44 τ.μ. και αποθήκη 216,44 τ.μ. που βρίσκεται στον Πειραιά, στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι το ποσό των 121.000   ευρώ. Οι οφειλέτες είναι επιχειρηματίες, υπάγονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και οφείλουν στο Δημόσιο ποσό συνολικού ύψους 15.400.607,26 ευρώ

9 Βιομηχανικό κτήριο σε αγροτεμάχιο που βρίσκεται στον Αυλώνα, εφαπτόμενο με την εθνική οδό. Το αγροτεμάχιο έχει έκταση 24.753,28 τ.μ. και το βιομηχανικό κτήριο 5.094,60 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στο ποσό των 982.000 ευρώ. Οφειλέτης είναι η ανώνυμη εταιρεία που υπάγεται στο ΚΕΜΕΕΠ. Το ποσό της ληξιπρόθεσμης και αρρύθμιστης οφειλής της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 7.590.880,61 ευρώ

 

Η νομοθεσία

▼ Σύμφωνα με ία όσα προβλέπουν ο ν. 4512/2018 και η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος που εξέδωσε την 1η Φεβρουάριου η ΑΑΔΕ, η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι ΔΟΥ, δηλαδή οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, έχουν ακόμη και τώρα τη δυνατότητα να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επί κατασχεμένων ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου. Μπορούν, δηλαδή, από τώρα αν θέλουν να ξεκινήσουν τους e-πλειστηριασμούς και να μην περιμένουν μέχρι την 1η Μαΐου 2018, η οποία τέθηκε στον νόμο ως ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Επιπλέον, οι υπηρεσίες αυτές υποχρεούνται από τώρα να ορίζουν τις εμπορικές αξίες των κατασχεμένων ακινήτων και όχι τις αντικειμενικές αξίες τους, ως τιμές πρώτης προσφοράς, τόσο κατά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (που επιτρέπονται από τώρα) όσο και κατά τους φυτικούς πλειστηριασμούς (που επιτρέπονται μέχρι 30/4/2018) για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°