5+1 εναλλακτικοί τρόποι εξόφλησης της εφορίας

Έξι τρόπους έχουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι λαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό από την εφορία τους για να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο που τους αναλογεί, με βάση τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι. Ήδη ο μέσος φόρος ξεπερνά τα 921 ευρώ, αφού από τα 3.286.010 φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί, το 1.250.308 σημειώματα είναι χρεωστικά με πρόσθετο φόρο 1.151.570.236 ευρώ, ενώ όσο η υποβολή και η επεξεργασία των δηλώσεων προχωρά τόσο θα «φουσκώνει» ο συμπληρωματικός φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό. Άλλωστε το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών ήταν μέχρι χθες 976,7 εκατ. ευρώ, γεγονός που πιστοποιεί ότι τα επόμενα εκκαθαριστικά θα είναι ακόμη πιο βαριά για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους, αφού ο συνολικός «λογαριασμός» υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 4,5 δια ευρώ. Αξίας λοιπόν να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι για να μπορέσουν να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο έχουν και φέτος έξι εναλλακτικούς τρόπους, ώστε να αποφύγουν μεγαλύτερη «εμπλοκή» με την εφορία τους, που μπορεί να φτάσει μέχρι και την κατάσχεση κινητών και ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό οι υπόχρεοι έχουν τις εξής επιλογές:

  • Εφάπαξ καταβολή του πρόσθετου φόρου. Η συγκεκριμένη πάντως λύση τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει μάλιστα και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, δεν επιλέγεται ούτε και από τους φορολογούμενους των οποίων τα χρεωστικά εκκαθαριστικά κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.
  • Καταβολή του συμπληρωματικού φόρου σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις. Λύση την οποία παρέχει το υπουργείο Οικονομικών και επιλέγεται από όσους καλούνται να καταβάλουν μικρό πρόσθετο φόρο.
  • Υπαγωγή στη ρύθμιση των 12, σε εξαιρετικές περιπτώσεις 24, δόσεων. Προϋπόθεση να έχει λήξει η σχετική υποχρέωση προς την εφορία, που απλά σημαίνει να περάσει ο χρόνος καταβολής της πρώτης δόσης του πρόσθετου φόρου. Τη συγκεκριμένη λύση επιλέγουν όσοι λαμβάνουν αρκετά «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά. Οι υπόχρεοι μπορούν να κάνουν τη σχετική δήλωση μέσω του Taxisnet, ενώ επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.
  • Υπαγωγή στην ανωτέρω ρύθμιση, των 12 δόσεων, πριν καν η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμέ, με την υποβολή σχετικής αίτησης από τον φορολογούμενο στην εφορία του.
  • Υπαγωγή σε κάποιο από τα προγράμματα άτοκων δόσεων των τραπεζών, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου μέσω πιστωτικής κάρτας σε έως και 12 άτοκες δόσεις.
  • Τέλος, θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι οι φορολογούμενοι έχουν πάντα τη δυνατότητα να μην υπαχθούν σε κάποια ρύθμιση ή πρόγραμμα πιστωτικού ιδρύματος και να μην εξοφλήσουν το συνολικό χρέος τους προς την εφορία, αλλά απλώς πληρώνουν ένα μέρος του, ανάλογα με τις δυνατότητες τους, κάθε μήνα. Με αυτή την κίνηση ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά χρεώνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο ο συμπληρωματικός φόρος θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 2.000 ευρώ στις επόμενες εκκαθαρίσεις, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», αφού για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος, καθώς το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στο μέσο του 2016 και όχι από την αρχή της χρονιάς.

Χιλιάδες εξάλλου αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης που ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάιο και τέθηκε σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει όμως ότι και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, για τους οποίους δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό από πέρυσι, θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά που προκύπτει.

Σε κάθε περίπτωση υψηλότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και οι εισοδηματίες, όχι μόνο εξαιτίας της «φουσκωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στα ενοίκια, από 12% σε 15% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 15.000 ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο δε ότι οι εισοδηματίες είναι η μοναδική κατηγορία φορολογουμένων που θα έχουν αύξηση επιβάρυνσης στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.

 

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Revival είναι μέλος: