Tax News

Πρόγραμμα επανένταξης 10.000 ανέργων στην αγορά εργασίας.

Νέο πρόγραμμα για την απασχόληση 10.000 ανέργων με τη χρήση της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» θα υλοποιήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου ο ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα αφορά μόνο επιχειρήσεις που απασχολούν έως και δέκα εργαζόμενους. Στόχος του νέου προγράμματος είναι η απασχόληση 10.000 επιδοτούμενων ανέργων, σε νέες θέσεις εργασίας, με την καταβολή ποσού ίσου προς το επίδομα ανεργίας, ως επιδόματος απασχόλησης στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους, καθώς και η κατάρτισή τους στο αντικείμενο απασχόλησής τους.

Περισσότερα

Φοροελαφρύνσεις για τους μμε με εισοδήματα έως 32.000 ευρώ.

Μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 200 έως και 764 ευρώ τον χρόνο για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 32.000 ευρώ φέρνουν οι αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που νομοθετήθηκαν τον Μάιο του 2016 με τον ν. 4387/2016 και τίθενται σε ισχύ από φέτος.

Περισσότερα

Οκτώ νέες «παγίδες» στη φοροδιαφυγή.

Νέες «παγίδες» στήνει ο ελεγκτικός μηχανισμός, στο πλαίσιο εντατικοποίησης των ελέγχων που έχουν στόχο να βάλουν φρένο στη φοροδιαφυγή. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται πυρετωδώς για να θέσει σε εφαρμογή το νέο της σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει από διασταυρώσεις όλων των τραπεζικών συναλλαγών σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, των υπόπτων για φοροδιαφυγή, ειδικό λογισμικό για την αυτοματοποίηση συλλογής φόρων αλλά και κατασχέσεων, μέχρι και συλλογή στοιχείων από «εξωτερικές» πηγές για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων.

Περισσότερα

Απαλλαγή από ΦΠΑ.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών ναυπήγησης ενός πλοίου θα κρίνεται πλέον η απαλλαγή ή όχι από την καταβολή του ΦΠΑ, ενώ δεν θα καταβάλλεται κατά τη διάρκεια των εργασιών. Μετά την τροποποίηση του 39 του νόμου 2960 του 2001 οι ναυπηγικές επιχειρήσεις δεν θα καταβάλλουν ΦΠΑ για τις πρώτες και βοηθητικές ύλες που προορίζονται για την κατασκευή πλοίων. Η καταβολή ή μη του φόρου θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση των σκαφών, ανάλογα με τον προορισμό που θα λάβουν (εξαγωγή, επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά σκάφη κ.λ.π.)

Περισσότερα

Εγκύκλιος για το κλείσιμο των βιβλίων στην Εφορία.

Απαλλαγή από το πρόστιμο των 100 ευρώ για όσους υποβάλουν αίτηση στην Εφορία για κλείσιμο των βιβλίων μέχρι και τις 31/5/2017 υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία για την υποβολή τους είχε λήξει μέχρι τις 30/9/2016 προβλέπει εγκύκλιος του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις και οδηγίες για τη διαδικασία διακοπής εργασιών.

Περισσότερα

Στον αέρα τα αδήλωτα εισοδήματα.

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αδυνατεί να εφαρμόσει τη ρύθμιση, καθώς οι ΔΟΥ και οι λοιπές υπηρεσίες της δεν μπορούν να προχωρήσουν στην εκκαθάριση των εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και άλλων φόρων που έχουν ήδη σπεύσει να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Περισσότερα

Νέο καθεστώς για τη διακίνηση των προϊόντων καφέ.

Νέοι όροι και προϋποθέσεις ισχύουν από χθες (2/2/2017) για τη χορήγηση άδειας φορολογικής αποθήκης προϊόντων καφέ, αλλά και νέα διαδικασία για την επιβολή του φόρου κατανάλωσης, των διατυπώσεων διακίνησης, παρακολούθησης και ελέγχου. Με το νέο καθεστώς, που καθορίζεται με τη σχετική απόφαση (ΔΕΦΚΦ/ Γ1014291ΕΞ/30.1.2017) της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και τίθεται σε εφαρμογή, παρατείνεται ουσιαστικά και η απογραφή αποθεμάτων καφέ.

Περισσότερα

Η μη ενημέρωση για POS κοστίζει 1.000 ευρώ.

Με πρόστιμο 1.000ευρώ απειλούνται οι καταστηματάρχες που δεν έχουν τοποθετήσει στο ταμείο της επιχείρηση τους ειδική πινακίδα που ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη δυνατότητα χρήσης καρτών για πληρωμές μέσω POS. Επιπλέον, στην είσοδο του καταστήματος πρέπει να αναγράφονται με ευκρινή τρόπο οι συγκεκριμένες κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

 
Περισσότερα

Έως το τέλος Φεβρουάριου οι συγκεντρωτικές του 2016.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών του έτους 2016, καθώς οι υπόχρεοι θα πρέπει να τις καταχωρήσουν στο σύστημα Taxis έως και τις 28 Φεβρουάριου, ενώ οι τροποποιητικές δηλώσεις για τη διόρθωση αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος Απριλίου.

Περισσότερα