Tax News

Άδειες - εξπρές για ίδρυση επιχειρήσεων.

Διαδικασίες-εξπρές για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων σε τρεις βασικούς κλάδους, τα τουριστικά καταλύματα, τη μεταποίηση τροφίμων και ποτών και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εισάγει το νομοσχέδιο για το «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οποίο έθεσε χθες οε δημόσια διαβούλευση η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη. Η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 29 Αυγούστου.

Περισσότερα

Νέα προθεσμία για τη διόρθωση στοιχείων στο Ε9.

Νέα ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9, τα οποία «φουσκώνουν» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Ετσι, λίγο πριν φθάσουν τα νέα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ δόθηκε νέα προθεσμία για τις διορθώσεις στο Ε9 των ετών 2010 και μετά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Οσοι μάλιστα προχωρήσουν σε διορθώσεις θα πληρώσουν το μισό πρόστιμο.

Περισσότερα

Σε ισχύ ο αναπτυξιακός νόμος τον Σεπτέμβριο.

Τον Σεπτέμβριο «ανοίγει» για υποβολή αιτήσεων ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας διατείνεται πως αρχικά θα τεθούν σε ισχύ τα εξής τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα που περιλαμβάνει ο νόμος: γενική επιχειρηματικότητα, ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού, νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδύσεις μείζονος μεγέθους.

Περισσότερα

Από φέτος με κάρτα για το αφορολόγητο.

Ποσοστά από 2,5% έως 7,5% των φετινών ετήσιων εισοδημάτων τους θα πρέπει να καλυψουν με πληρωμές μέσω «πλαστικού» χρήματος ή ηλεκτρονικής τραπεζικής εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Όσοι δεν τα καταφέρουν, τότε κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν την άνοιξη του 2017, για τα εισοδήματα του 2016, θα χρεωθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος ίσο με το 22% του μη καλυφθέντος ποσού!

Περισσότερα

Φορολογικό πιστοποιητικό.

Παρατείνεται η διαδικασία έκδοσης φορολογικού πιστοποιητικού για τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, των οποίων οι οικονομικές καταστάσεις ελέγχονται υποχρεωτικά από νόμιμους ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, για φορολογικά έτη από την 1η-1-2016 και μετά. Το ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό εκδίδεται πλέον προαιρετικά για τις παραπάνω εταιρείες και επιχειρήσεις, χωρίς να προβλέπονται οι σχετικές κυρώσεις που ίσχυαν με προγενέστερες διατάξεις.

Περισσότερα

Δηλώσεις με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου.

Ορίζεται ότι η καταβολή του φόρου που προκύπτει από δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων οι οποίες έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου έκαστου φορολογικού έτους γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους, ενώ για τις δηλώσεις αυτής της περίπτωση που υποβάλλονται στις ΔΟΥ εμπρόθεσμα και η πράξη διοικητικού προσδιορισμού εκδίδεται μετά την 31η Δεκεμβρίου, η καταβολή του φόρου γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης.

Περισσότερα

Επανεκκίνηση με αναπτυξιακό νόμο - ΕΣΠΑ.

Στην ουσιαστική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα χρηματοδοτικών ενισχύσεων που εντάσσονται τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στον αναπτυξιακό νόμο, προσδοκά το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η ενεργοποίηση των τεσσάρων εκ των οκτώ χρηματοδοτικών καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, «πυκνώνει» και η προκήρυξη των νέων δράσεων του προγράμματος.

Περισσότερα

Τροπολογία - σκούπα για ΕΝΦΙΑ, ΙΧ, εισόδημα - Οι 11 αλλαγές.

Αναστέλλεται και δεν καταργείται η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων. Πρόκειται για τροπολογία «σκούπα» η οποία περιλαμβάνει πλήθος φορολογικών διατάξεων: αγγίζει από τα φορολογικά πιστοποιητικά μέχρι τα τέλη ταξινόμησης των οχημάτων αλλά και την επιβολή φόρου στις εταιρείες επενδύσεων.

Περισσότερα

Στοπ από ΣτΕ στους αναδρομικούς φοροελέγχους άνω της 10ετίας.

H απόφαση της αυξημένους κύρους 7μελούς σύνθεσης του Β' Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας για την παραγραφή του προστίμου που είχε επιβληθεί στον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Αλ. Μητρόπουλο "αδειάζει" το ελληνικό δημόσιο που παρέτεινε επανειλημμένα το χρόνο παραγραφής. Η απόφαση του ΣτΕ οριστικά και αμετάκλητα αποφαίνεται ότι η παράταση των προθεσμιών παραγραφής που επήλθαν με τους επίμαχους νόμους του ΥΠΟΙΚ , αντιβαίνει στις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που επιβάλλουν τη σαφή διατύπωση των κανόνων δικαίου.

Περισσότερα