Tax News

«Κυνήγι» στοιχείων με το περιουσιολόγιο.

Στοιχεία από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, ΔΕΚΟ, οργανισμών, από ιδιωτικές επιχειρήσεις, από τις δηλώσεις των φορολογούμενων, αλλά ακόμη και από τις υπηρεσίες άλλων χωρών, θα αντλεί το υπουργείο Οικονομικών για να διασταυρώνει την ορθότητα όσων αναγράφουν οι υπόχρεοι στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και να εντοπίζει εστίες φοροδιαφυγής και «μαύρου» χρήματος.

Περισσότερα

Ομάδες κρούσης για φοροελέγχους.

Μόνιμες «ομάδες κρούσης», που θα διενεργούν επιτόπιους φοροελέγχους σε 24ωρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα, ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προχωρώντας παράλληλα σε νέου τύπου στοχευμένους ελέγχους ανά επαγγελματικό κλάδο.

Περισσότερα

Το σχέδιο για έξτρα αφορολόγητο του Υπουργείου Οικονομικών

Έξτρα αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους που πραγματοποιούν πληρωμές δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος άνω του 80% του εισοδήματος τους, έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες που εξοφλούνται μόνο με ηλεκτρονικό χρήμα, φορο-εκπτώσεις για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών όπου καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, αλλά και υποχρεωτική πληρωμή κάθε μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα άνω των 500 ευρώ σε ετήσια βάση μέσω τραπεζών προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα.

Περισσότερα

Έρχονται οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις.

Με προληπτικές ηλεκτρονικές κατασχέσεις για οφειλές στο Δημόσιο που δεν έχουν «κοκκινίσει», απειλούνται οι φορολογούμενοι. Η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για την καθολική επέκταση του μέτρου των κατασχέσεων και την πλήρη αυτοματοποίησή του, καθώς εκτιμά ότι μέσω αυτής της οδού θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των εσόδων.

Περισσότερα

Η φορολογική μεταχείριση αλλοδαπού νομικού προσώπου.

Δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αλλοδαπό νομικό πρόσωπο, χωρίς φορολογική κατοικία στην Ελλάδα ούτε μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας, που συμμετέχει σε ένα ημεδαπό νομικό πρόσωπο και αποκτά εξ αυτού του λόγου έσοδα από μερίσματα, λόγω της καθιέρωσης ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τα εν λόγω εισοδήματα, το οποίο συνίσταται σε παρακράτηση φόρου με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης του αλλοδαπού δικαιούχου.

Περισσότερα

Φοροεκπτώσεις για τους εμπόρους.

Στην κλιμακωτή φορολόγηση με συντελεστές έως 60% των αδήλωτων κεφαλαίων φαίνεται να συμφωνούν κυβέρνηση και δανειστές ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, τίτλοι τέλους πέφτουν οριστικά στον ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις, καθώς οι θεσμοί απέρριψαν και την τελευταία κυβερνητική πρόταση. Ο μερικώς ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις που θα γίνονταν με πλαστικό χρήμα, εξετάζεται τώρα να αντικατασταθεί από φορολογικά κίνητρα, όπως έκπτωση φόρου ή φοροαπαλλαγή προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελμαχίες προκειμένου να εγκαταστήσουν συσκευές POS.

Περισσότερα

Το σχέδιο για τα χρέη μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Ρύθμιση και διαγραφή επιχειρηματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών με δύο ταχύτητες φέρνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός που θα λειτουργεί μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτή σχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και μέσα από «προκάτ» διαδικασίες και την online διαπραγμάτευση οφειλετών και πιστωτών θα αποφασίζονται οι δόσεις και οι διαγραφές, για τις βιώσιμες και μόνο εταιρείες.

Περισσότερα

Πτωχεύσεις-εξπρές και μπλόκο στα δόλια «κανόνια» εταιρειών.

Μεγάλες ανατροπές στη διαδικασία πτώχευσης των επιχειρήσεων φέρνει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, που τέθηκε σε δημόσια διαβαύλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Περισσότερα

Απόφαση ΣτΕ για μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες: Δεν φορολογείται η πώληση μετοχών με ζημιά.

«Φρένο» στη φορολόγηση της πώλησης μετοχών ημεδαπών εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο βάζει το Συμβούλιο της Επικράτειας, όταν η πώληση είναι ζημιογόνα και δεν αποδίδει κέρδη.

Περισσότερα