Tax News

Επανεκκίνηση με αναπτυξιακό νόμο - ΕΣΠΑ.

Στην ουσιαστική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα χρηματοδοτικών ενισχύσεων που εντάσσονται τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στον αναπτυξιακό νόμο, προσδοκά το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η ενεργοποίηση των τεσσάρων εκ των οκτώ χρηματοδοτικών καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, «πυκνώνει» και η προκήρυξη των νέων δράσεων του προγράμματος.

Περισσότερα

Τροπολογία - σκούπα για ΕΝΦΙΑ, ΙΧ, εισόδημα - Οι 11 αλλαγές.

Αναστέλλεται και δεν καταργείται η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων. Πρόκειται για τροπολογία «σκούπα» η οποία περιλαμβάνει πλήθος φορολογικών διατάξεων: αγγίζει από τα φορολογικά πιστοποιητικά μέχρι τα τέλη ταξινόμησης των οχημάτων αλλά και την επιβολή φόρου στις εταιρείες επενδύσεων.

Περισσότερα

Στοπ από ΣτΕ στους αναδρομικούς φοροελέγχους άνω της 10ετίας.

H απόφαση της αυξημένους κύρους 7μελούς σύνθεσης του Β' Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας για την παραγραφή του προστίμου που είχε επιβληθεί στον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Αλ. Μητρόπουλο "αδειάζει" το ελληνικό δημόσιο που παρέτεινε επανειλημμένα το χρόνο παραγραφής. Η απόφαση του ΣτΕ οριστικά και αμετάκλητα αποφαίνεται ότι η παράταση των προθεσμιών παραγραφής που επήλθαν με τους επίμαχους νόμους του ΥΠΟΙΚ , αντιβαίνει στις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που επιβάλλουν τη σαφή διατύπωση των κανόνων δικαίου.

Περισσότερα

Πώς θα υπολογίζονται τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων.

Το νέο καθεστώς προστίμων που ισχύει από χθες για όσες επιχειρήσεις και όσους ελεύθερους επαγγελματίες υπάγονται σε ΦΠΑ και εντοπίζονται κατά τη διάρκεια επιτόπιων φορολογικών ελέγχων να μην έχουν εκδώσει ή να έχουν εκδώσει ανακριβώς αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή τιμολόγια γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ 1112/2016 εγκύκλιό του, την οποία απέστειλε σε όλες τις φοροελεγκπκές υπηρεσίες της χώρας. Πάντως, η διάταξη δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά αναμένεται να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι αύριο.

Περισσότερα

Πώς θα γίνεται η αναδιάρθρωση των οφειλών στα επιχειρηματικά δάνεια.

Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς για το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Δένδια» και θα αφορά τις «πακέτο» ρυθμίσεις των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Περισσότερα

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για πρόστιμα φοροδιαφυγής.

Μια ευνοϊκή ρύθμιση που είχε νομοθετηθεί τον Οκτώβριο του 2015 και παρείχε τη δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες είχαν εκκρεμότητες με πρόστιμα για πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και για ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων, να εξοφλήσουν τα καταλογισθέντα ποσά των προστίμων με σημαντικές εκπτώσεις για να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους και να απαλλαγούν κι από τις ποινικές κυρώσεις για τις παραβάσεις αυτές, τίθεται ξανά σε ισχύ από το υπουργείο Οικονομικών.

 

Περισσότερα

Αυστηρότερα πρόστιμα για τις αποδείξεις.

Μερική επαναφορά των αυτοτελών προστίμων για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων αποφάσισε, τελικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομιών. Το νέο καθεστώς επιβολής προστίμων που επιχειρεί να νομοθετήσει είναι αυστηρότερο σε σχέση με το ισχυον σήμερα, αλλά πολύ πιο χαλαρό από αυτό που ίσχυε μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Επιπλέον, το νέο προτεινόμενο νομοθετικό καθεστώς εξακολουθεί να μην καλύπτει τις περιπτώσεις χιλιάδων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ.

Περισσότερα

Πότε σβήνει πρόστιμα και προσαυξήσεις η εφορία.

Την απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις βεβαιωμένων έως το τέλος του 2013 οφειλών, για λόγους ανωτέρας βίας επιτρέπει απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε με βάση γνωμοδότηση του Α’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε δεκτή από τη ΓΓΔΕ.

Περισσότερα

Με κλίμακα μισθωτών η φορολόγηση όσων ήταν άνεργοι το 2015.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν με τις φορολογικές δηλώσεις ανέργων παρείχε στις εφορίες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Γ. Πιτσιλής. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι παρότι ορισμένοι φορολογούμενοι ήταν άνεργοι το 2015, φορολογήθηκαν για το τεκμαρτό τους εισόδημα με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών και όχι με βάση την κλίμακα των μισθωτών και το αφορολόγητο, καθώς δεν εμφανίζονταν στα αρχεία της ΓΓΔΕ ως άνεργοι.

Περισσότερα