Tax News

Συμψηφισμός τελικών πληρωμών ΕΣΠA με οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι τελικές πληρωμές των τελικών δόσεων επιδοτήσεων από προγράμματα ΕΣΠΑ δύνανται να παρακρατηθούν ή να συμψηφισθούν με οφειλές του δικαιούχου στο Δημόσιο.

Περισσότερα

ΔΟΥ: Προθεσμία 30 ημερών για μεταβολές στο μητρώο.

Σε 30 ημέρες, από 10 που ήταν, αυξήθηκε από πς 3 Αύγουστου η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι προκείμενου να ενημερώσουν το Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ για τυχόν μεταβολές που έχουν επέλθει στα στοιχεία της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Περισσότερα

ΦΠΑ 13% για ευπαθείς ομάδες.

Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% παραμένει η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες γενικά.

Περισσότερα

9+1 φορολογικές αλλαγές τον Σεπτέμβριο.

Μπαράζ 9+1 νέων φορολογικών μεταρρυθμίσεων στην ισχύουσα νομοθεσία φέρνει από το φθινόπωρο η αναγκαία υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Οι αλλαγές θα αφορούν τη φορολογία εισοδήματος, το καθεστώς του ΦΠΑ, τους πλειστηριασμούς, την είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο και το φορολογικό πιστοποιητικό.

Περισσότερα

e-περιουσιολόγιο για oλους από τον Φεβρουάριο.

Θα λειτουργεί στα πρότυπα του «πόθεν έσχες» και θα δηλώνεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων.

Περισσότερα

Άδειες - εξπρές για ίδρυση επιχειρήσεων.

Διαδικασίες-εξπρές για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων σε τρεις βασικούς κλάδους, τα τουριστικά καταλύματα, τη μεταποίηση τροφίμων και ποτών και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εισάγει το νομοσχέδιο για το «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οποίο έθεσε χθες οε δημόσια διαβούλευση η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη. Η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 29 Αυγούστου.

Περισσότερα

Νέα προθεσμία για τη διόρθωση στοιχείων στο Ε9.

Νέα ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9, τα οποία «φουσκώνουν» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Ετσι, λίγο πριν φθάσουν τα νέα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ δόθηκε νέα προθεσμία για τις διορθώσεις στο Ε9 των ετών 2010 και μετά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Οσοι μάλιστα προχωρήσουν σε διορθώσεις θα πληρώσουν το μισό πρόστιμο.

Περισσότερα

Σε ισχύ ο αναπτυξιακός νόμος τον Σεπτέμβριο.

Τον Σεπτέμβριο «ανοίγει» για υποβολή αιτήσεων ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας διατείνεται πως αρχικά θα τεθούν σε ισχύ τα εξής τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα που περιλαμβάνει ο νόμος: γενική επιχειρηματικότητα, ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού, νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδύσεις μείζονος μεγέθους.

Περισσότερα

Από φέτος με κάρτα για το αφορολόγητο.

Ποσοστά από 2,5% έως 7,5% των φετινών ετήσιων εισοδημάτων τους θα πρέπει να καλυψουν με πληρωμές μέσω «πλαστικού» χρήματος ή ηλεκτρονικής τραπεζικής εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Όσοι δεν τα καταφέρουν, τότε κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν την άνοιξη του 2017, για τα εισοδήματα του 2016, θα χρεωθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος ίσο με το 22% του μη καλυφθέντος ποσού!

Περισσότερα