Tax News

Αναπτυξιακή τράπεζα αποκτά η Ελλάδα.

Αναπτυξιακή Τράπεζα αναμένεται να αποκτήσει το φθινόπωρο και η Ελλάδα. Βάση της για τη δημιουργία της θα είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο θα μετασχηματιστεί στον προαναφερόμενο χρηματοδοτικό οργανισμό δίνοντας εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Περισσότερα

Τι ισχύει για τη διαφορά από αποτίμηση αποθεμάτων.

Η διαφορά από την αποτίμηση αποθεμάτων δεν αποτελεί δαπάνη εξεταζόμενη στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 22 του ν.4172/2013 (για τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων), αλλά επηρεάζει τα αποτελέσματα μέσω του κόστους πωληθέντων. Τη διευκρίνιση αυτή παρέχει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, με την υπ’ αριθμόν ΠΟΑ. 1075/ 2016 εγκύκλιο που εξέδωσε και απέστειλε σε όλες τις ΔΟΥ.

Περισσότερα

Εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων θα μένουν από 1η Ιουλίου όσοι δεν πληρώνουν τις νέες οφειλές εντός 15 ημερών.

Επαχθέστερη γίνεται από τον Ιούλιο η ισχύουσα νομοθεσία για χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι έχουν εντάξει παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση του ν. 4321/2015, προκειμένου να τις εξοφλήσουν τμηματικά έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Από τον επόμενο μήνα οι εν λόγω οφειλέτες του Δημοσίου θα έρθουν αντιμέτωποι με ακόμη πιο αυστηρές προϋποθέσεις παραμονής στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση.

Περισσότερα

18 αλλαγές στη φορολογία φέρνει το τρίτο μνημόνιο.

Την άμεση επαναφορά των προστίμων για τις παραβάσεις της μη έκδοσης αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων οι οποίες εντοπίζονται κατά τους φορολογικούς ελέγχους, την παράταση της εφαρμογής του «φορολογικού πιστοποιητικού» για άλλα 2 ή 3 χρόνια, την απλοποίηση των διατάξεων για τον ΦΠΑ με την προώθηση ρυθμίσεων που θα μειώνουν τις υποχρεώσεις υποβολής περιοδικών δηλώσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς και την εφαρμογή ενός νέου νομοθετικού καθεστώτος εξατομικευμένων ρυθμίσεων των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών για τις υπερχρεωμένες στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία μεγάλες επιχειρήσεις, κατά τα πρότυπα ανάλογων ρυθμίσεων που γίνονται για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, προβλέπει η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για την αναθεώρηση του μνημονίου III.

Περισσότερα

Σε επτά δόσεις ο φόρος για επιχειρήσεις.

Σε επτά μηνιαίες δόσεις καλούνται να εξοφλήσουν φέτος τον φόρο εισοδήματος οι επιχειρήσεις, ο οποίος θα είναι αυξημένος για τα κέρδη που είχαν το 2015 λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στο 29% από 26%. Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας νομικών προσώπων άνοιξε χθες με την προθεσμία να εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Περισσότερα

ΠΟΛ. 1070/2016: Οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2015

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε την ΠΟΛ. 1070/2016 με θέμα "οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2015". 

Περισσότερα

Παράταση των Γενικών Συνελεύσεων δύο μήνες από την καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού που κατατέθηκε στην βουλή προβλέπεται παράταση για την σύγκληση των Γενικών συνελεύσεων των Ανωνύμων εταιριών - ΕΠΕ- ΙΚΕ έως δύο μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία λήξης των δηλώσεων.

Περισσότερα

12 πλεονεκτήματα και 12 μειονεκτήματα του Αναπτυξιακού Νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Στη διάθεση της επιχειρηματικής κοινότητας βρίσκεται πλέον το οριστικό σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη των επενδύσεων, οι οποίες γνώρισαν δραματική πτώση από το 2008 και μετά.

Περισσότερα

Με φορολογικά κίνητρα και έμφαση στις μικρομεσαίες ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Με κυρίαρχη ενίσχυση στα φορολογικά κίνητρα, προσανατολισμένοις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και με έμφαση στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και της αγροδιατροφής κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ο νέος νόμος πρόκειται να ενεργοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών, καθώς για την ολοκλήρωσή του απαιτείται η έκδοση περίπου 25 υπουργικών αποφάσεων. Καινοτομία του νέου νόμου είναι τα ειδικά καθεστώτα ενισχύσεων, για το καθένα εκ των οποίων θα υπάρχει σχετική προκήρυξη και ανάλογος προϋπολογισμός. Ο νέος νόμος προβλέπει και σταθερό φορολογικό συντελεστή για 12 έτη για μεγάλες επενδύσεις οι οποίες θα αδειοδοτουνται με τη διαδικασία του fast track.

Περισσότερα