[ΑΑΔΕ] Ψηφιακό όπλο κατά πλαστών τιμολογίων

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018
[ΑΑΔΕ] Ψηφιακό όπλο κατά πλαστών τιμολογίων

Την ικανοποίησή του για την αύξηση των δημοσίων εσόδων εξέφρασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, διαβεβαιώνοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι θα πιαστεί ο στόχος για έσοδα 51 δισ. ευρώ, ενώ αναγνώρισε πως το 2017 το ληξιπρόθεσμο χρέος αυξήθηκε κατά 6 δισ. Ευρώ.

«Από τη μέχρι τώρα εικόνα είμαστε εντός του στόχου» ανακοίνωσε ο κ. Πιτσιλής και υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια καταγράφηκε υπέρβαση των στόχων.

Ειδικότερα, το 2017 τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 47,6 δισ. ευρώ έναντι στόχου 46,8 δισ. ευρώ, (υπερκάλυψη 800 εκατ. ευρώ).

Υπογράμμισε δε ότι τα φορολογικά και τελωνειακό έσοδα ακολουθούν ανοδική πορεία την τελευταία τριετία.

Ο κ. Πιτσιλής αναγνώρισε, πάντως, ότι το ληξιπρόθεσμο χρέος αυξήθηκε σε 99,9 δισ. ευρώ την 1η Ιανουάριου του 2018 έναντι 93,9 δισ. ευρώ το 2017. Εξήγησε, μάλιστα, ότι το 48% αφορά μη φορολογικά έσοδα, το 27,3% έμμεσους φόρους, το 24,2% άμεσους και το 3,2% λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Επισήμανε όμως ότι το εύρος των οφειλετών μειώθηκε κατά 77.000 μέσα στο ίδιο έτος. Σημείωσε, επίσης, ότι στην αρχή του 2018 το 54% των οφειλετών είχε οφειλές μικρότερες από 500 ευρώ, ήτοι κάτω από το όριο των 500 ευρώ για το οποίο λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Ως προς τις εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Πιτσιλάς ανέφερε ότι διαμορφώθηκαν σε 5,12 δισ. ευρώ το 2017. Το ήμισυ αυτών των εισπράξεων, δηλαδή 2,49 δισ. ευρώ, προήλθε από 45.000 μεγαλοοφειλέτες με υποχρεώσεις που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. Επιπλέον, 540.000 οφειλέτες με οφειλές άνω των 10.000          ευρώ κατέβαλαν 1,74 δις. ευρώ. Τα υπόλοιπα 890 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από 2,65 εκατ. μικροοφειλέτες με οφειλές κάτω των 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε ακόμη ότι το πρόγραμμα εθελούσιας αποκάλυψης κεφαλαίου οδήγησε στη βεβαίωση 377 εκατομμυρίων ευρώ από υποθέσεις για τις οποίες είχε ήδη εκδοθεί εντολή ελέγχου.

Ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε επίσης στη Βουλή ότι διεξάγεται διαγωνισμός για τη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος με σκοπό την παρακολούθηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Το νέο σύστημα θα παρακολουθεί την οφειλή από τη γέννηση έως την είσπραξή της ή τη ρύθμισή της» ανέφερε.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές σχετικά με το προωθούμενο πρόγραμμα τήρησης πρωτοκόλλου επισκέψεων στις ΔΟΥ με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων. «Τις επόμενες ημέρες θα δώσουμε οδηγίες για τις επισκέψεις φορολογουμένων που ελέγχονται στις εφορίες» τόνισε και εξήγησε ότι στόχος είναι να τηρείται υποχρεωτικά ένα πρακτικό επίσκεψης. «Γιατί πήγε ένας φορολογούμενος που ελέγχεται στην εφορία; Ποιον είδε; Τι είπε;» τόνισε και σημείωσε ότι αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα γνωρίζει και ο προϊστάμενος της κάθε ΔΥΟ.

Ερωτηθείς σχετικά με την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Πιτσιλής παραδέχθηκε ότι πλέον υπάρχουν πολύ μικρά περιθώρια μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ που ακύρωσαν την παράταση του ελεγκτικού δικαιώματος του Δημοσίου. «Η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ είναι αδύνατη πια» σημείωσε και υπογράμμισε ότι έλεγχος γίνεται πλέον μόνο σε περιπτώσεις που εντοπίζονται μεγάλες διαφορές κεφαλαίων μεταξύ των ετών 2005, 2006 και 2007.

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°