Αισιοδοξία για μια νέα ανοδική τουριστική σεζόν

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Το πρώτο crash test για την πορεία του χειμερινού τουρισμού κατά τη νέα σεζόν που ξεκίνησε ήδη θα είναι το τριήμερο της αργίας της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Από όλες τις πλευρές δηλώνεται μια αισιοδοξία για μια καλύτερη χρονιά, ωστόσο αυτό μένει να φανεί στην πράξη, με τα πρώτα δείγματα πάντως των κρατήσεων και του ενδιαφέροντος γενικότερα από Έλληνες ταξιδιώτες για το επερχόμενο τριήμερο να είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταδιακή ανάκαμψη του εσωτερικού χειμερινού τουρισμού, με όλο και περισσοτέρους Έλληνες να επιζητούν να αξιοποιούν τα Σαββατοκύριακα αλλά και τα εορταστικά τριήμερα για μια εξόρμηση σε χειμερινούς προορισμούς, όμως σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς αλλά και εκπροσώπους τουριστικών γραφείων η απόσταση από τις καλές εποχές πριν από το 2010 είναι ακόμη μεγάλη.
Θετική ψυχολογία

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης είναι ο υψηλότερος της τελευταίας πενταετίας, ενδεικτικό της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας αλλά και της αύξησης της ζήτησης των Ελλήνων για οργανωμένες διακοπές, έπειτα από μια μεγάλη περίοδο στασιμότητας των κρατήσεων στα χρόνια μετά την κρίση.

Ο δείκτης β’ τριμήνου του 2019 διαμορφώνεται στις 146,6 μονάδες, έναντι 129,3 μονάδων την αντίστοιχη περίοδο του 2018, 114,9 μονάδων το 2017, 107,7 μονάδων το 2016 και 114,2 μονάδων το 2015. Ο δείκτης άρχισε να ανεβαίνει από το 2017, ενώ τα προηγούμενα έτη βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος, δείχνοντας άνοδο της ζήτησης για ταξίδια μέσω τουριστικών γραφείων.
 

Alfred - 360°