Αλαλούμ με τα ανασφάλιστα IX

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017
Αλαλούμ με τα ανασφάλιστα IX

Σε μια χαοτική κατάσταση πέντε διαφορετικών αρχείων δημόσιων φορέων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων είναι μπλεγμένο το οικονομικό επιτελείο. Ως εκ τούτου, παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς υπογραμμίζουν ότι είναι αδύνατον να προσδιοριστούν και να «σβηστούν» έως τις 14 Ιουλίου τα τουλάχιστον 300.000 λάθη στη λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τα ανασφάλιστα οχήματα. Για αυτό και είναι πιθανό να δοθεί νέα παράταση. Τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν, όπως αποκάλυψε η «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», μια πλήρη απογραφή των κατόχων οχημάτων, καθώς μετά τα ανασφάλιστα θα πρέπει να στείλουν «ραβασάκια» και σε όσους δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ τα σχήματά τους και σε εκείνους που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας πριν από το 2013.

Για τον σκοπό αυτόν θα πρέπει να γίνει διασταύρωση στοιχείων μεταξύ διαφορετικών ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων. Οι διαφορετικές βάσεις είναι οι εξής:

1. Το αρχείο οχημάτων βάσει του οποίου επιβάλλονται τα τέλη κυκλοφορίας και το οποίο τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

2. Ο κατάλογος των οχημάτων τα οποία είναι δηλωμένα ως κλεμμένα και ο οποίος τηρείται από τις αστυνομικές αρχές.

3. Η λίστα των οχημάτων που βρίσκονται σε ακινησία και η οποία τηρείται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, Συντήρησης και Λειτουργίας Εφαρμογών του υπουργείου Μεταφορών.

4. Το αρχείο δελτίων περιοδικών τεχνικών ελέγχων οχημάτων που τηρείται στο υπουργείο Μεταφορών.

5. Το ξεχωριστό αρχείο ακινησίας που τηρείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπου και καταγράφονται τα οχήματα για τα οποία κατατίθενται πινακίδες στις ΔΟΥ.

Μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων θα κληθούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν έχουν περάσει τα αυτοκίνητά τους από ΚΤΕΟ να καταβάλουν το πρόστιμο των 150 ευρώ. Παράλληλα, εκκρεμεί η διαμόρφωση της λίστας με τις «παλαιές» οφειλές τελών κυκλοφορίας. Η διασταύρωση στοιχείων στην οποία προχώρησε πρόσφατα η ΑΑΔΕ εντόπισε 89.225 οχήματα με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας από το 2013 έως το 2017, ύψους 8.168.213 ευρώ.

Ο έλεγχος όμως έγινε σε οχήματα που έχουν ταξινομηθεί από το 2010 έως το 2016, ενώ αναζητήθηκαν τέλη κυκλοφορίας από το 2013 έως το 2017. Το δεύτερο κύμα έρευνας θα αφορά και τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πριν από το 2010 και θα αναζητηθούν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας πριν από το 2013. Το ποσό που θα πρέπει να καταλογιστεί εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 700.000.000 με 800.000.000 ευρώ, ενώ οι οδηγοί υπολογίζονται σε πάνω από 800.000.

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Alfred - 360°