Common Reporting Standard (CRS) ή Κοινό Πρότυπο Αναφοράς είναι οι τρεις λέξεις που έχουν κάνει χιλιάδες καταθέτες από εκατοντάδες χώρες σε όλο τον κόσμο να χάσουν τον ύπνο τους και σύντομα θα μετατραπούν σε εφιάλτη για πολλές χιλιάδες ακόμα, μεταξύ αυτών και για τουλάχιστον 60.000 συμπατριώτες μας! Πρόκειται για την ενεργοποίηση από 1ης Ιανουάριου 2017 του προτύπου αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών (CRS) ή, σε απλά ελληνικά, της ενημέρωσης των φορολογικών αρχών κάθε χώρας με τα λεπτομερή στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν οι πολίτες τους σε χώρες του εξωτερικού. Δηλαδή οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Έλληνες πολίτες στις 31 Δεκεμβρίου 2016 σε πολλές δεκάδες χώρες, από την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία μέχρι τη Σιγκαπούρη, το Μονακό, τον Παναμά, το Χονγκ Κονγκ και τον Λίβανο! Η εφαρμογή του CRS θα γίνει σε δύο στάδια, με πρώτο μεγάλο βήμα την 1η Ιανουάριου 2017 (με συμμετοχή 54 χωρών, μεταξύ αυτών και η χώρα μας) και δεύτερο μεγάλο βήμα την 1η Ιανουάριου 2018 (με τη συμμετοχή 47 επιπλέον χωρών). Με λίγα λόγια, μετέχουν όλες οι χώρες όπου κάποιος λογικός άνθρωπος θα διατηρούσε τραπεζικές καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Όσοι διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία, και έχουν φορολογηθεί, ασφαλώς δεν έχουν να ανησυχούν για το παραμικρό. Ωστόσο, χρήματα που δεν δικαιολογούνται, που αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, δεν κινδυνεύουν απλά με πρόστιμο, αλλά σχεδόν με αφανισμό! Επιτελικά στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι δεν είναι τυχαίο ότι η τρόικα ήταν κάθετα αντίθετη στην πρόταση της κυβέρνησης για την επιβολή «φόρου-ποινής» 40%-50% για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα, επιμένοντας σε φόρο 90%.
Τα χρήματα αυτά, τονίζουν, είναι καταγεγραμμένα και δεν πρόκειται -αργά ή γρήγορα- να ξεφύγουν από τη δαγκάνα των φορολογικών αρχών. Δεδομένου ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα αποτέλεσε εθνικό σπορ για δεκαετίες, είναι βέβαιον ότι πολύ μεγάλο μέρος των πάνω από 50 δισ. ευρώ που μετακινήθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού, κατά την περίοδο 2010-2015, αποτελούν αδήλωτα εισοδήματα. Κατά πολύ περισσότερα είναι τα αδήλωτα χρήματα επιχειρηματιών, εισοδηματιών κ.ά., που διοχετεύονταν στο εξωτερικό και πριν από το 2010. Υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ευρώ που ανήκουν σε ζάπλουτους επιχειρηματίες με χρεοκοπημένες εταιρείες στην Ελλάδα (υπάρχουν υπόνοιες για δάνεια που ενώ λαμβάνονταν για την ανάπτυξη επιχειρήσεων, διοχετεύονταν σε καταθέσεις στο εξωτερικό), αλλά για και άπληστους ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, γιατρούς, δημοσιογράφους, συμβολαιογράφους κ.ά.) που τις μέρες της αμέριμνης ευφορίας θησαύριζαν δίχως να δηλώνουν τίποτα και δεν συνεισέφεραν άμεσα ούτε με ένα ευρώ για τη λειτουργία του κράτους. Φυσικά, στη «φάκα» θα βρεθούν και πολλοί ακόμα: δημόσιοι υπάλληλοι που έκαναν μεγάλο κομπόδεμα με «φακελάκια», κρατικοί λειτουργοί (πολιτικοί, δικαστές, παράγοντες Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.) που χρηματίζονταν.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι τόκοι από καταθέσεις μεγάλων ποσών στο εξωτερικό, τα οποία οι δικαιούχοι απέφυγαν -ενώ όφειλαν- να δηλώνουν ως εισόδημα στις εγχώριες φορολογικές αρχές.
Στις «γκρίζες», «μαύρες» και «κατάμαυρες» αυτές καταθέσεις, όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, οι δανειστές όχι μόνο δεν θα χαριστούν, αλλά θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα «μετατρέποντάς» τα, μέσω φόρου της τάξης του 90%, σε κρατικά έσοδα, από τα οποία θα αποπληρωθεί μέρος των μεγάλων δανείων που έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τα μνημόνια για τη διάσωση της Ελλάδας.
Ακριβώς γι’ αυτό απέρριψαν συνοπτικά τις ελληνικές προτάσεις για φόρο 50% για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων. Αλώστε το ζήτημα εντάσσεται σε μια παγκόσμια, καλά οργανωμένη, προσπάθεια για τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της μετακίνησης των κεφαλαίων από φορολογικό παράδεισο σε φορολογικό παράδεισο, προκαλώντας μια «κούρσα προς τα κάτω»
Πηγή: Εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06/12/2016