Από «κόσκινο» 2.500 ξενοδοχεία

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017
Από «κόσκινο» 2.500 ξενοδοχεία

Από «κόσκινο» 2.500 ξενοδοχεία Δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 2.500 ξενοδοχεία έχουν ξεκινήσει οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στο πλαίσιο διενέργειας των ελέγχων αυτών πραγματοποιούνται διασταυρώσεις στοιχείων για τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώνουν και τον ΦΠΑ που αποδίδουν στο Δημόσιο οι υπεύθυνοι των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με στοιχεία για τα τιμολόγια των υπηρεσιών διαμονής και την πληρότητα, τα οποία συλλέγονται τηλεφωνικά ή μέσω internet Στόχος των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί αν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δηλώνουν όλες τις εισπράξεις που πραγματοποιούν κατά την θερινή περίοδο και αν καταβάλλουν τον ανάλογο όντα ΦΠΑ.

Το ελεγκτικό σχέδιο των αρμόδιων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ προβλέπει διασταύρωση στοιχείων και επιτόπιους ελέγχους σε ένα δείγμα 2.500 ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη τη χώρα από το σύνολο των 25.000 μονάδων που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αρμόδιων υπηρεσιών.

Από τους ελέγχους εξαιρούνται τα ξενοδοχεία στη Μυτιλήνη και την Κω, τα δυο νησιά που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που αφορούν τους τζίρους των ξενοδοχείων (τιμές δωματίων που ελήφθησαν από το Ίντερνετ ή τηλεφωνικά, στοιχεία για την πληρότητα). Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τα όσα αναγράφονται στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται αυτόν το μήνα. Η διαδικασία αυτή θα επαναληφθεί τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, το σχέδιο, που εφαρμόζουν οι αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες, προβλέπει 4 στάδια:

1ο) Από τις 25.000 ξενοδοχειακές μονάδες επιλέγεται δείγμα 10%, δηλαδή 2.500 επιχειρήσεις, που θα ελεγχθούν. Η επιλογή του δείγματος γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που έχει καταρτίσει η αρμόδια υπηρεσία. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, τα χρόνια λειτουργίας, αν βρίσκεται σε τόπο μεγάλης τουριστικής προσέλευσης, όπως και αν έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν

2ο) Στη συνέχεια η ομάδα των ελεγκτών συγκεντρώνει στοιχεία για τις τιμές και τις πληρότητες των ξενοδοχείων αυτών από τα ηλεκτρονικά sites των κρατήσεων, αλλά και μέσω τηλεφωνημάτων που κάνουν οι ελεγκτές προσποιούμενοι τους πελάτες.

3ο) Ακολουθεί ο επιτόπιος έλεγχος στο ξενοδοχείο όπου οι ελεγκτές ζητούν όλα τα στοιχεία για τις κρατήσεις, τις τιμές και τα έσοδα. Εκεί γίνεται μια πρώτη διασταύρωση με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ελεγκτές από τα ηλεκτρονικά sites.

4ο) Το τελικό στάδιο του ελέγχου περιλαμβάνει τη διασταύρωση των στοιχείων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι εφοριακοί από τους ελέγχους τους

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°