Αρχίζουν οι διασταυρώσεις με καταθέσεις εξωτερικού

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018
Αρχίζουν οι διασταυρώσεις με καταθέσεις εξωτερικού

Στο «μικροσκόπιο» του ελεγκτικού μηχανισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν σύντομα οι καταθέσεις στο εξωτερικό, προκειμένου να συγκρίνονται με τα δεδομένα που τηρεί στο εσωτερικό η φορολογική διοίκηση, με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου απόκρυψης εισοδημάτων και κατ’ επέκταση της φοροαποφυγής.

Αυτό ουσιαστικά προανήγγειλε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με θέμα την ελληνική οικονομία μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, τόνισε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει δημιουργηθεί και ο μόνιμος μηχανισμός επεξεργασίας των δεδομένων για τις καταθέσεις φορολογικών κατοίκων Ελλάδας στο εξωτερικό.

Τα συγκεκριμένα μάλιστα δεδομένα θα συγκρίνονται άμεσα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογικές αρχές, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό τον νέο μηχανισμό ουσιαστικό «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει σημαντικά και η συμμετοχή της χώρα μας στη συμφωνία του OOΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος με περισσότερες από 100 χώρες (καταθέσεις, είσπραξη τόκων κ.λπ).

Ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε ακόμη ότι στο πλαίσιο βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πολίτες, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, τους επόμενους μήνες θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι λόγοι που θα είναι αναγκαία η παρουσία των φορολογούμενων στις εφορίες.

Ανέφερε δε συγκεκριμένα ότι σε πρώτη φάση δεν θα είναι υποχρεωτική η επίσκεψη πλέον των πολιτών στις ΔΟΥ για δηλώσεις γάμον, διαζυγίων, αλλαγής ταυτοτήτων κ.ά.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ υπογράμμισε εξάλλου ότι θα υπάρξει και νέο σύστημα βαθμολογίου και μισθολογίου για τα στελέχη της Αρχής, ούτως ώστε να επιτευχθούν ακόμη πιο ουσιαστικά αποτελέσματα και να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών.

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°