Αύξηση ΦΠΑ στο 24% ακόμη και για υπηρεσίες πριν από την 1η Ιουνίου

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ αυξημένο από το 23% στο 24% θα χρεωθούν όλοι οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που θα εκδοθούν από την 1η Ιουνίου και μετά, ακόμη κι αν αφορούν παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών πριν από την ημερομηνία αυτή. Αυτά αναφέρονται στη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής σχετικά με την εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι οποιαδήποτε υπαγόμενη στον βασικό συντελεστή ΦΠΑ συναλλαγή πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών έχει πραγματοποιηθεί ή θα πραγματοποιηθεί έως τις 31 Μαΐου θα χρεωθεί με ΦΠΑ 24% αντί 23%, εφόσον το τιμολόγιο εκδοθεί από την 1 η Ιουνίου και μετά!

Στα νησιά

Επιπλέον, με συντελεστή ΦΠΑ αυξημένο από το 16% στο 24% θα χρεωθούν όλοι οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που θα εκδοθούν από την 1η Ιουνίου και μετά σε κατοίκους των νησιών Σύρος, Θάσος, Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος, ακόμη και αν αφορούν παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ακόμα και πριν από την ημερομηνία αυτή.

Δηλαδή, στις περιπτώσεις αυτές οι καταναλωτές θα χρεωθούν με τιμολόγια αυξημένα κατά 6,9% λόγω απότομης αύξησης του ΦΠΑ από το 16% στο 24%

Γενικότερα δε όποιες συναλλαγές πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή θα πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου στα παραπάνω 11 νησιά θα χρεωθούν με συντελεστές ΦΠΑ αυξημένους από 5%, 9% και 16% σε 6%, 13% και 24%, οπότε οι καταναλωτές ή οι λήπτες των υπηρεσιών θα χρεωθούν με ανατιμήσεις από 3,6% έως 6,9%, εφόσον τα τιμολόγια εκδοθούν από την 1η Ιουνίου και μετά!

Alfred - 360°