Αυξήσεις 3,5% έως 62% στον ΕΝΦΙΑ φέρνουν οι νέες τιμές ζώνης

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018
Αυξήσεις 3,5% έως 62% στον ΕΝΦΙΑ φέρνουν οι νέες τιμές ζώνης

Αυξημένος από 3,5% έως 22% και σε ακραίες περιπτώσεις 62% θα είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2018 με βάση τις νέες τιμές ζώνης που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Όσο και αν γίνονται προσπάθειες να μην επιβαρυνθεί κανείς από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αυτό προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται αδύνατο, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές του κέντρου των Αθηνών οι ιδιοκτήτες να κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπως: Μετς, Κουκάκι, Πετράλωνα, Παγκράτι (πλησίον του Καλλιμάρμαρου), Μεταξουργείο και Κεραμεικό οι τιμές ζώνης αυξάνονται, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως επίσης αυξάνονται και στις λαϊκές περιοχές, εξέλιξη που θα προκαλέσει αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 3,5%.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που η τιμή ζώνης στη Δραπετσώνα ανέλθει στα 780 ευρώ από 700 ευρώ που είναι σήμερα, θα οδηγήσει σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 3,5%. Και αυτό θα συμβεί, καθώς αλλάζει ο συντελεστής υπολογισμού του κοριού φόρου του ΕΝΦΙΑ από τα 2,80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 2,90 ευρώ το τετραγωνικό. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και σε περιοχές του δεύτερου και τρίτου διαμερίσματος Αθηνών (όπως είναι το Μεταξουργείο), όπου από τα 900 ευρώ που είναι η κατώτατη τιμή ζώνης θα ανέλθει στα 1.100-1.200, προκαλώντας αυξήσεις κατά 21,6%. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο συντελεστής του κοριού ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από το 3,7 στο 4,5.

Για παράδειγμα, σε κάποια τμήματα στο Μετς και στο Παγκράτι οι τιμές από τα 1.200-1.250 ευρώ θα φθάσουν τα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και σε άλλες γειτονιές των ίδιων περιοχών από τα 1.600 ευρώ θα φθάσει τα 2.200-2.300 ευρώ/τ.μ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι είναι πολύ Κυρίως σε περιοχές ίου κέντρου, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων σε τουρίστες.

δύσκολο να τροποποιηθούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να καταργηθεί και να καταρτισθεί εκ του μηδενός. Στην παρούσα φάση, όπως σημειώνουν, το πιθανότερο είναι να μη γίνει καμία αλλαγή στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές αυξήσεις της τάξης των 10 ευρώ.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης από 1.100-1.200 ανεβαίνει στα 1.500-1.600 ευρώ/τ.μ. αυξάνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 21,6%. Τα στελέχη τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τον μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο και από το 2019 να καταργηθεί ο φόρος. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον υπουργό Οικονομικών σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου.

Παραδείγματα

1. Διαμέρισμα πρώτου ορόφου 80 τ.μ. στη Δραπετσώνα (χωρίς πρόσοψη με την άδεια να έχει εκδοθεί το 1990). Η τιμή ζώνης ανέρχεται σήμερα στα 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με τις αλλαγές η τιμή ζώνης θα φθάσει τα 780 ευρ ώ/τ.μ. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αλλαγή κλιμακίου για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ από 2,8 σε 2,9.0 ΕΝΦΙΑ από 224 ευρώ θα φθάσει τα 232 ευρώ.

2. Διαμέρισμα πρώτου ορόφου 80 τ.μ. στο κάτω Παγκράτι (χωρίς πρόσοψη με την άδεια να έχει εκδοθεί το 1990). Η τιμή ζώνης ανέρχεται σήμερα στα 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Με τις αλλαγές η τιμή ζώνης θα φθάσει τα 1.600 ευρώ/τ.μ. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αλλαγή κλιμακίου για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ από 3,7 σε 4,5.0 ΕΝΦΙΑ από 296 ευρώ θα φθάσει τα 360 ευρώ.

3. Διαμέρισμα πρώτου ορόφου 80 τ.μ. στο Κουκάκι (χωρίς πρόσοψη με την άδεια να έχει εκδοθεί το 1990). Η τιμή ζώνης ανέρχεται σήμερα στα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με τις αλλαγές η τιμή ζώνης θα φθάσει τα 2.100 ευρώ/τ.μ. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αλλαγή δύο κλιμακίων για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ από 3,7 σε 6. Ο ΕΝΦΙΑ από 296 ευρώ θα φθάσει στα 480 ευρώ.

Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη την επικράτεια.

Αν και η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019, έτσι ώστε να παραμείνει φέτος στα ίδια επίπεδα ο ΕΝΦΙΑ, οι θεσμοί προς το παρόν δεν φαίνεται να συναινούν. Ωστόσο, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό οριστικά. Όπως τονίζει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σε κάθε διαπραγμάτευση κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις.

Εφόσον οι νέες αντικειμενικές αξίες τεθούν σε ισχύ από το επόμενο έτος, τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 θα αποσταλούν λίγο μετά τις εθνικές εκλογές (εφόσον ολοκληρώσει τη θητεία της η κυβέρνηση) περιορίζοντας το πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα.

Σε διαφορετική περίπτωση, και εφόσον δεν γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ καθώς αυξάνεται και η τιμή ζώνης της περιοχής.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μικρές μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεδομένου ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας θα μειωθούν οι τιμές ζώνης. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις των εκτιμητών έδειξαν αυξήσεις στο 60% των περιοχών της χώρας ή σε 6.070 ζώνες, μειώσεις μόνο για το 23% ή σε 2.030 ζώνες, ενώ στο υπόλοιπο 17% των περιοχών οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνουν αμετάβλητες στα σημερινά επίπεδα

Από τις τροποποιήσεις στις τιμές ζώνης θα υπάρξουν και αυξομειώσεις σε 21 φόρους που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Μεταξύ άλλων επηρεάζονται:

• Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.

• Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης ή από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

• Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Alfred - 360°