Δέσμευση για επανεξέταση του ΕΦΚ στον καφέ

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου παρουσίασε το προεδρείο της ΕΕΚ στον υφ. Οικονομικών.

Τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη λειτουργία του κλάδου καφέ στην Ελλάδα και οι προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ) για την ανάπτυξη του κλάδου εντός της ελληνικής αγοράς συζητήθηκαν σε συνάντηση του προεδρείου της ΕΕΚ με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο οποίος φέρεται να δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το καθεστώς επιβολής του ΕΦΚ στον καφέ.

Το επιτελείο της ΕΕΚ αναφέρθηκε στις προτάσεις του για τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας του κλάδου, βάσει εμπεριστατωμένων οικονομοτεχνικών μελετών και στην πάγια θέση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί από την 1η Ιανουάριου του 2017 και έχει προκαλέσει αύξηση της τιμής του καφέ για τους καταναλωτές της τάξεως του 30% σε ορισμένα είδη, μείωση της κατανάλωσης, δυσλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου και αύξηση φαινομένων λαθρεμπορίου και αθέμιτων πρακτικών.

0 ΕΦΚ έχει προκαλέσει αύξηση της τιμής του καφέ για τους καταναλωτές της τήξεως του 30% σε ορισμένα είδη, μείωση της κατανάλωσης, δυσλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου και αύξηση φαινομένων λαθρεμπορίου και αθέμιτων πρακτικών.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, η οποία θέτει και σοβαρό ζήτημα ασφαλούς κατανάλωσης των λαθραίων προϊόντων, αφού αυτά δεν υπόκεινται στους απαραίτητους ελέγχους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΚ, η διάσταση που έχει πάρει το λαθρεμπόριο καφέ, ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, είναι εκρηκτικές, αφού σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις της αγοράς τα λαθραία προϊόντα καταλαμβάνουν ένα ποσοστό περίπου στο 10% της αγοράς.

Επιστροφή

Επίσης στη συνάντηση ετέθη και το θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ στην περίπτωση που ο καφές επανεξάγεται, καθώς σύμφωνα με το υπάρχον πλαίσιο αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από μια διαδικασία δημιουργίας φορολογικών αποθηκών η οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητική τόσο από οικονομικής όσο και από διοικητικής άποψης, επιβαρύνοντας σημαντικά κυρίως τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΕΚ το ισχύον πλαίσιο έχει οδηγήσει τις εξωστρεφείς εταιρείες να επιδοτούν τις εξαγωγές τους, είτε να εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους εκτός Ελλάδας

 

Alfred - 360°