Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρηματίες που πτώχευσαν!

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Μία ακόμη ευκαιρία σε όσους επιχειρηματίες, κυρίως μικρούς και πολύ μικρούς χρεοκόπησαν εν μέσω και λόγω της οικονομικής κρίσης δίνουν δύο σημαντικές πρωτοβουλίες στις οποίες προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η πρώτη δράση «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας- Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα-Ανταγωνιστικότητα-Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020, που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας. Η δεύτερη παρέμβαση γίνεται μέσα από τις αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον οφειλέτη να επαναδραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά. Οι δύο παρεμβάσεις στοχεύουν στην επανένταξη σημαντικού αριθμού επιχειρηματιών-επαγγελματιών στην αγορά, καθώς διαθέτουν ήδη το συγκριτικό πλεονέκτημα της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας. «Το πιο ουσιαστικό είναι να επανενταχθούν στην οικονομία οι επιχειρηματίες κυρίως μικροί και μεσαίοι, οι οποίοι βρέθηκαν εκτός του παιχνιδιού εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης που με τη σειρά της προκάλεσε πτώση της κατανάλωσης και σαφώς έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση», τονίζει στη Realnews στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

«Τρέχουν» το πρόγραμμα.

Το υπουργείο Οικονομίας βάζει εκ νέου στο χαρτί το πρόγραμμα ενίσχυσης «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας- Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», το οποίο έχει ως στόχο να στηρίξει αποκλειστικά και μόνο επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν και έμειναν άνεργοι εξαιτίας της 7ετούς ύφεσης. «Πρόκειται για πολύτιμο δυναμικό που πρέπει να αξιοποιηθεί. Το πρόγραμμα που θα βγει στον αέρα τους πρώτους μήνες του 2017 έχει σχεδιαστεί με στόχο την επανένταξη στην παραγωγική δραστηριότητα στελεχών και πρώην επιχειρηματιών με δεξιότητες, εμπειρία και αυξημένα προσόντα», δηλώνει στη Realnews ο γ.γ. Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας Ευστράτιος Ζαφείρης. Το πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει τους πρώτους μήνες του 2017 και οι υπηρεσίες του υπουργείου προχωρούν στον επανασχεδιασμό του, καθώς είχε ανακοινωθεί πριν τον ανασχηματισμό και κρίνεται απαραίτητο να αλλάξει. Η νέα ηγεσία του υπουργείου «τρέχει» πλέον τη συγκεκριμένη δράση, με βασικό στόχο τη βελτίωση των όρων της. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι σημαντικό να επανενταχθούν «άνεργοι άνω των 45 ετών με πρότερη επιχειρηματική/επαγγελματική εμπειρία», οι οποίοι έχουν γνώση της αγοράς, αλλά λόγω πραγματικής αδυναμίας βρέθηκαν εκτός του χώρου. Ενας από τους στόχους της δράσης είναι και η αναθέρμανση της παραγωγικής βάσης της χώρας, αξιοποιώντας τους στον κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής, της μεταποίησης ή άλλων παρεμφερών τομέων της οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στήριξη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τέτοιου είδους προγράμματα αποτελεί προτεραιότητα, καθώς στο σύνολο της ευρωζώνης η παρατεταμένη κρίση έχει οδηγήσει στη χρεοκοπία δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Ο προϋπολογισμός της δράσης εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 54 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 35 εκατ. ευρώ), ενώ ταυτόχρονα με τον αναπτυξιακό της σκοπό έχει και μια ισχυρή κοινωνική διάσταση, καθώς αφορά στη μείωση της ανεργίας στις κρίσιμες ηλικίες προ συνταξιοδότησης, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα συσσωρευμένης εργασιακής εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Ακόμη, προβλέπεται ότι το συνολικό ύψος των επιχειρηματικών σχεδίων ανά πρόταση θα κυμαίνεται από 15.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ. Τα ποσοστά ενίσχυσης θα κινηθούν κοντά στο 65%, όπως ισχύει σε όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ.

Και από τον πτωχευτικό

Στήριξη στους χρεοκοπημένους επιχειρηματίες δίνουν και οι αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα, οι οποίες αναμένεται να ψηφισθούν αύριο στη Βουλή. Σύμφωνα με τις διατάξεις, δίνεται ουσιαστική δυνατότητα επαναδραστηριοποίησης του «έντιμου» επιχειρηματία, που παρά τις καλόπιστες προσπάθειές του δεν κατάφερε να σώσει την εταιρεία του. Η καινοτομία που για πρώτη φορά θα νομοθετηθεί στη χώρα μας αναφέρεται στο νομοσχέδιο ως «χορήγηση δεύτερης ευκαιρίας-απαλλαγή». Ειδικότερα, το νομοσχέδιο ορίζει ότι εφόσον ο επιχειρηματίας υποβάλει σχετική αίτηση, επιδεικνύει καλή πίστη κατά την κήρυξη της πτώχευσης, η πτώχευση δεν οφείλεται σε δόλιες ενέργειές του και ο ίδιος παραμείνει συνεργάσιμος, μετά την παρέλευση δύο ετών μπορεί να πετύχει απόφαση που θα τον απαλλάσσει ακόμη και πλήρως από το υπόλοιπο της οφειλής του προς τους πιστωτές, η οποία δεν ικανοποιείται από την περιουσία του.

 

Πηγή: εφημερίδα “REALNEWS”

Alfred - 360°