Διασταυρώσεις 5 σημείων στις δηλώσεις ακινήτων

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων από 5 διαφορετικές πηγές πληροφοριών για τον εντοπισμό φορολογουμένων που δήλωσαν ανακριβώς τα στοιχεία των κατοικιών, των λοιπών κτισμάτων, των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων τους στο Ε9 με προφανή σκοπό να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ από αυτόν που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία τους αναμένεται να διενεργήσουν εντός των προσεχών μηνών οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες διασταύρωσης των στοιχείων των δηλώσεων Ε9, τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα TAXISnet, μέσω της εφαρμογής του e-περιουσιολογίου, με τα δεδομένα:

■ των δηλώσεων του Εθνικού Κτηματολογίου, η υποβολή των οποίων ολοκληρώνεται εντός του 2019 σχεδόν στο σύνολο της χώρας.

■ των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (των εντύπων Ε1) όπου όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να αναγράφουν αναλυτικά στοιχεία για τις κατοικίες που χρησιμοποιούν είτε τις ιδιόκτητες είτε τις ενοικιαζόμενες είτε τις δωρεάν παραχωρηθείσες.

■ των εντύπων Ε2, τα οποία συνοδεύουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και στα οποία οι φορολογούμενοι δηλώνουν τα στοιχεία των ακινήτων που εκμισθώνουν ή παραχωρούν δωρεάν καθώς και τα στοιχεία των κτισμάτων που είναι «κενά».

■ του Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής στο οποίο δηλώνονται τα στοιχεία των ακινήτων τα οποία εκμισθώνονται βραχυπρόθεσμα, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb ή άλλης παρόμοιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Στόχος των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ είναι να εντοπίσουν όλες τις περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν έχουν αποτυπώσει στις δηλώσεις Ε9 την πραγματική κατάσταση της ακίνητης περιουσίας τους.

Alfred - 360°