e-ΕΦΑΡΜΟΓΗ: Ελέγχονται 1,3 εκατ. ΑΦΜ πολιτών και επιχειρήσεων

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Τριβουν τα χέρια τους στη Γενική Γραμμστεία Δημοσίων Εσόδων από τα θετικά αποτελεσματα που λαμβάνουν από την περασμένη Δευτέρα μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία και δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να πληκτρολογούν οποιοδήπστε ΑΦΜ φορολογουμέναυ ή επιχείρησης και σε χρόνο μηδέν να έχουν μια πρώτη εικόνα για το συνολικό του προφίλ αλλά και τις πιθανότητες να είναι ύποπτος για φοροδιαφυγή. Ηδη βοίσκονται στο στόχαστρο 1.300.000 ΑΦΜ πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν προκύψει από τις διάφορες λίστες (Μπόργιανς, Λαγκάρντ, 65 CDs, τραπεζών, τα Panama Papers), αλλά και από καταγγελίες που έχουν κσταγραφεί και ήδη αξιολογούνται.

Ενα βήμα παραπέρα

Το σχέδιο αυτό, το οποίο επεξεργάζονται εδώ και αρκετούς μήνες οι αρμοδιες διευθύνσεις της ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών (Ελέγχων και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης) υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της Γενικής Γραμμστείας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή σε συνεργασία με το σύστημα Taxis, ουσιαστικά πάει ένα βήμα παραπέρα τους φορολογικούς ελέγχους, καθώς οι υπάλληλοι των εφοριών, των τελωνείων, του ΣΔΟΕ και των μεγάλων ελεγκτικών κέντρων δεν ξεκινούν από το σημείο μηδέν αλλά έχουν μια πρώτη εικόνα και, το βασικότερο, τα σημεία εκείνα στα οποία πρέπει να επικεντρώσουν τον έλεγχο.

Οι ελεγκτές αφού συγκεντρώσουν τα στοιχεία μέσω διαφόρων online συστημάτων, στη συνέχεια θα πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι πράγματι οι ενδείξεις για φοροδιαφυγή είναι σωστές.

Ετσι, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου το σύστημα δεν βγάζει αποκλίσεις μεταξύ π.χ. των τραπεζικών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογουμένου, ο ελεγκτής θα μπορεί να πηγαίνει τον έλεγχο ένα βήμα παραπέρα αναζητώντας επιπλέον στοιχεία από αλλες πηγές με τη βοήθεια και άλλων ηλεκτρονικών αρχείων.

Οι ύποπτες συναλλαγές

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχων θα μπορεί να αντλεί στοιχεία για πολλά χρόνια πίσω (από το 2003-2004 και μετά) και για κάθε έτος ξεχωριστά θά πραγματοποιεί πολλές και σύνθετες διασταυρώσεις ώστε ο ελεγκτής να έχει στα χέρια του μια πρώτη αναλυση για τη φορολογική εικόνα και τις ύποπτες συναλλαγές του ελεγχομένου.

Βασικός στόχος των νέων ελεγχων που έχουν όπλο την τεχνολογία είναι, όπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να περάσει το μήνυμα στους πάντες ότι «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο της φοροδιαφυγής.»

Αλλωστε και στο σχέδιο του προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στη Βουλή μεγαλο βάρος στην αύξηση των εσόδων έχει πέσει στο κυγήγι της φοροδιαφυγής και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι ελεγκτές θα πληκτρολογούν έναν ΑΦΜ και μέσα σε 24 ώρες το ίδιο το σύστημα, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση, θα αντλεί από πολλές και διαφορετικές πηγές πληροφόρησης αρκετά στοιχεία και θα βγάζει ένα μήνυμα: ύποπτος ή όχι για φοροδιαφυγή. Ουσιαστικά, μέσα σε 24 ώρες ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών θα έχει στοιχεία που θα συνθέτουν πληρως το προφίλ του υπό έλεγχο φορολογουμένου και, το σημαντικότερο, μέσα από μια προηγμένη αναλυση κινδύνου (risk analysis) θα βγάζει αποτελεσμα για το αν το πρόσωπο του οποίου πληκτρολογήθηκε ο ΑΦΜ πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω γιατί υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και στοιχεία φοροδιαφυγής.

Καταθέσεις

Η νέα αυτή εφαρμογή θα έχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο (real time) σε καταθέσεις του φορολογουμένου, στις διάφορες λίστες που έχουν καταχωριστεί σε ειδικές βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, στα περιουσιακά στοιχεία του όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9, στο κτημστολόγια, στο υποθηκοφυλακεία και σε άλλες βάσεις δεδομένων, αλλά και σε παρελθούσες φορολογικές χρήσεις και εισοδήματα, σε πρόστιμα και ποινές, σε βάσεις δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών, του υπουργείου Ναυτιλίας, στοιχεία από Χρηματιστήριο και τις συναλλαγές που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί κ.τ.λ. Αγκάθι αποτελεί η άντληση στοιχείων από το εξωτερικό, αν και με τις διμερείς συμφωνίες που γίνονται και αυτή η δυσκολία αναμένεται να ξεπεροστεί.

Ειδικότερα, τους επόμενες μήνες θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ένα νέο σύστημα που ακούει στο όνομα «Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών», το οποίο θα αποτελεί μια παγκόσμια βάση δεδομένων όπου θα αντλούνται στοιχεία φορολογουμένων για καταθέσεις, μετοχές, ακίνητα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να διαθέτουν σε σημεία μακριά από τη χώρα στην οποία στεγάζονται.

 

Πηγή: εφημερίδα “ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

Alfred - 360°