ΕΦΚΑ

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017
ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ: e-πλατφόρμα για ασφαλιστική ενημερότητα και πληρωμές εισφορών.

Εντός του Ιανουάριου ιδιώτες και επιχειρήσεις θα λάβουν από τον φορέα τις πρώτες εντολές πληρωμής e-ειδοποιητήρια για εισφορές . Θα δοθεί δυνατότητα και μερικής αποπληρωμής των τρεχουσών οφειλών Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για το ύψος των εισφορών που πρέπει να καταβάλουν μέχρι το τέλος Φεβρουάριου θα αρχίσουν να λαμβάνουν εντός του τρέχοντος μηνός όλοι οι υπόχρεοι για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών (επιχειρήσεις και ιδιώτες). Με το νέο πλαίσιο θα δίδεται η δυνατότητα και της μερικής αποπληρωμής των τρεχουσών οφειλών.

Από την πλευρά του το υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι το ηλεκτρονικό σύστημα για την αποστολή των ειδοποιητηρίων θα είναι σε πλήρη λειτουργία από τη Δευτέρα 16 Ιανουάριου, χωρίς όμως να αποκλείεται σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις η αποστολή χειρόγραφων ειδοποιητηρίων. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία της ενοποιημένης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία θα αποτελέσει την «καρδιά» όλου του συστήματος και την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν επιχειρήσεις και ιδιώτες, για να έχουν πρόσβαση στην ασφαλιστική τους ενημερότητα, καθώς και για να γνωρίζουν το ύψος των ασφαλιστικών οφειλών, οι οποίες αναλογούν στη λειτουργία των δραστηριοτήτων τους,  

H νέα ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), η οποία έχει ήδη ανοίξει, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του Ιανουάριου, ενώ για την εξυπηρέτηση και την πληροφόρηση των πολιτών θα λειτουργεί και τετραψήφιος αριθμός πληροφόρησης, το 1555.

Πρώτος διοικητής του ΕΦΚΑ ορίστηκε ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΟΓΑ, Θανάσης Μπακαλέξης

 

Υποχρεωτική η μηνιαία καταγραφή των συμβάσεων με μπλοκάκια

Ειδικά για την περίπτωση των εργαζομένων που αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν έως δύο εργοδότες, θα δημιουργηθεί μια ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων που συνάπτουν οι ασφαλισμένοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η μηνιαία καταγραφή αλλά και ο έλεγχος τους, προκειμένου να αποδεικνύεται η σχέση εργασίας, καθώς και το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης στην πληρωμή εισφορών, ή θα λειτουργεί ως ελεύθερος επαγγελματίας

Μάλιστα, όπως ανέφερε η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, το νέο σύστημα εξόφλησης θα μπορεί να δέχεται και μερική καταβολή των εισφορών, με αποτέλεσμα οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα να επιβάλλονται μόνο για το υπολειπόμενο ποσό. Για την υποχρέωση καταγραφής και ελέγχου των συμβάσεων με μπλοκάκια, η κα Βρακά ανέφερε ότι είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία, «ώστε εύκολα να γνωρίζουν και οι δύο αντισυμβαλλόμενοι αλλά και οι υπάλληλοι της κοινωνικής ασφάλισης πότε θα καταβάλλονται εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 και πότε σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν 4387/2016». Όπως επισήμανε η γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης, η εγκύκλιος για τα μπλοκάκια που θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες θα κοινοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.

 

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα σχετικά με την κοινή είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, από την απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Πετρόπουλος διεφάνη ότι θα καθυστερήσει για «ένα εύλογο διάστημα», όπως είπε, η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων που προβλέπεται στον άρθρο 38 του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/16. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, αυτή η ρύθμιση έπρεπε να είχε τεθεί σε λειτουργία από την 1/7/2016.

Alfred - 360°