«Η κρίση προβλέπεται μακρόχρονη και αργόσυρτη και αυτό πλέον είναι αδιάψευστα αισθητό. Το 2008 κατανόησαν όλοι ότι πιθανά να έχουμε «κρίση», Έγινε πλέον αντιληπτό ότι οι επιπτώσεις της κρίσης θα έχουν αναπόδραστη αντανάκλαση σε όλους.
Άρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΤΥΠΑ, προέδρου & διευθύνοντος συμβούλου της REVIVAL Consulting Services SA
πολλοί ανέλυσαν τα γεγονότα και έκριναν ότι η κρίση είναι εικονική και δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Άλλοι πάλι προεξοφλούσαν σε μια θετική έκβαση, πιθανολογώντας ότι μέσα σε λίγους μήνες θα υπάρχει συνολική αποκατάσταση της οικονομίας και των δραστηριοτήτων εν γένει.
Τελικά, φτάνοντας στην άνοιξη του 2010 όλες οι απόψεις πλέον συγκλίνουν ότι δεν έχουμε δει «τον πάτο του βαρελιού».
ΕΛΛΕΙΨΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, κινήσεις πανικού όπως η μείωση κοστολογίων και οι οικονομίες κλίμακας μαρτυρούν έλλειψη ψυχραιμίας, ενώ παράλληλα αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο προώθησης ή επένδυσης που είναι πιθανό να δώσει άλλον παλμό στην επιχειρηματική δραστηριότητα και να οδηγήσει στην επίτευξη ενός αποτελέσματος με θετικό πρόσημο.
Τελικά το management είναι διαχρονικά το ίδιο… Οι παλαιότεροι έλεγαν ότι έρχεται «η περίοδος των ισχνών αγελάδων» και ένας «δάσκαλός» μου, διακεκριμένος σήμερα βιομήχανος, έλεγε πριν από 20 χρόνια με σιγουριά και βεβαιότητα: «Μαζεύετε στις άσπρες γιατί σίγουρα θα έρθουν οι μαύρες και τότε μόνο τα μυρμήγκια επιβιώνουν που δούλευαν σκληρά, μεθοδικά και ασταμάτητα».
Οι απλές αυτές λαϊκές ρήσεις μάς κάνουν να αναλογιζόμαστε με ποιον τρόπο οδηγηθήκαμε στο σημείο αυτό. Άνθηση των δραστηριοτήτων, άμβλυνση και διευκόλυνση των διαδικασιών στα κεφάλαια κίνησης και ένα χαρακτηριστικό «άπλωμα» των επιχειρήσεων σε επενδυτικά έξοδα είχαν ως συνέπεια τη δημιουργία υψηλών νεκρών σημείων, που χάρη στην κερδοφορία ή στις προσοδοφόρες πωλήσεις των καιρών δεν επηρέαζαν σημαντικά το απολυτό νούμερο του κέρδους. Τα νούμερα των… EBIDTA κατείχαν δεσπόζουσα θέση στις οικονομικές καταστάσεις.
Δίνοντας προσοχή και έμφαση στις εμπορικές δραστηριότητες, αισιόδοξοι ανέβαιναν τη σκάλα της επιχειρηματικής επιτυχίας, επενδύοντας σε συνεργασίες, χτίζοντας ακίνητα, επεκτείνοντας τη λιανική, δημιουργώντας επιφάνεια και νιώθοντας ικανοποίηση για το αποτέλεσμα.
ΑΙΤΙΑ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άραγε ποιος είναι σε θέση τώρα να ενοχοποιήσει τον επιχειρηματία που «έκανε τη δουλειά του»;
Αυτόν που έδωσε ώθηση στην οικονομία απασχολώντας ανθρώπινο δυναμικό, καταβάλλοντας τους φόρους που του αναλογούν με συνέπεια προς τη φοροδοτική του υποχρέωση; Αυτόν που τόλμησε να κάνει τη δουλειά του;
Ποιος δύναται να κρίνει a posteriori μετά την αρνητική τροπή που πήραν τα οικονομικά πράγματα;
H αληθινή απάντηση είναι κανείς! Κανείς που να διέπεται από σοβαρότητα, συνέπεια και αξιοπιστία.
Η λύση, ωστόσο, εντοπίζεται σε άλλο και είναι απλή και εύκολη!
Η αιτία είναι μία και η απάντηση απόλυτη.
Θέτοντας το απλά, ο επιχειρηματίας κάνει τη δουλειά του, η όποια συνίσταται στην υλοποίηση του οράματος του και η λύση συνακολουθά «παίρνει σάρκα και οστά» στο πρόσωπο του συμβούλου, ο οποίος επίσης «κάνοντας τη δουλειά του» παρουσιάζει με τρόπο αντικειμενικό και ψυχρό τα νούμερα μέσα από απλές αναλύσεις, πλήρως αποξενωμένες από τον ενθουσιασμό της ανάπτυξης και προσκολλημένες στην ορθολογική ανάλυση.
Το ίδιο ακριβώς απαιτείται και εφόσον έχουμε το αρνητικό αποτέλεσμα. Ο επιχειρηματίας, υπεύθυνος συνεπής στις υποχρεώσεις του και άγρυπνος φρουρός στην επιχείρησή του, αναζητεί μέσα από στις μεγάλες «φουρτούνες» τη σανίδα σωτηρίας για όλους.
Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ MANAGEMENT
Ακριβώς στο ίδιο σημείο μπορεί να βοηθήσει ο σύμβουλος του management.
Ανεπηρέαστος από τα χιλιάδες προβλήματα μπορεί ευκολότερα να δείξει πιθανούς δρόμους εξομαλύνοντας την κατάσταση, κρίνοντας με αντικειμενικότερο τρόπο τα γεγονότα. Αυτονόητο και αυταπόδεικτο, λοιπόν, είναι ότι ο επιχειρηματίας δεν μπορεί επ’ ουδενί να αντικατασταθεί από το σύμβουλο.
Συνεπώς σε όλες τις εποχές απαιτείται ένα τρίτο «μάτι» που μπορεί να δώσει και μια άλλη εκδοχή έστω και αν αυτή δεν είναι η καλύτερη.
Σίγουρα όμως ανοίγει δρόμους και δίνει ακόμα μια πνοή.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΣΥΝΘΕΣΗ
Τα στοιχεία που πρέπει να συνθέτει ένας σύμβουλος management είναι:
• Αμεσότητα και απλότητα χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες, ώστε να γίνεται άμεσα κατανοητός.
• Να παρέχει ικανούς ανθρώπινους πόρους και συστήματα (δομή), ώστε να ελέγχεται εύκολα ένα περιβάλλον και να μπορεί να αξιολογηθεί.
• Να επιχειρεί ρηξικέλευθες και καινοτόμες ενέργειες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για το μέλλον.
• Να διαθέτει προσαρμοστική ικανότητα τόσο στις ενδοεπιχειρησιακές διαδικασίες όσο και στα διαφορετικά επίπεδα εταιρειών.
• Να λειτούργει με γνώμονα τη μεθοδικότητα και τη συστηματικότητα ώστε μέσα από τυποποιημένες διαδικασίες έλεγχου να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα.
• Να δίνει έμφαση και να ενισχύει το πνεύμα συλλογικότητας της ομάδας (κουλτούρα ομάδας) ώστε να εμφυσήσει σ’ αυτήν τη σημασία του συλλογικού αποτελέσματος και να καταστεί βίωμα.
• Η προηγούμενη εμπειρία του να τον έχει επιφορτίσει με όλες τις παραπάνω ικανότητες, ενώ ταυτόχρονα να είναι εχέμυθος και ικανός να εγγυηθεί την ασφάλεια των στοιχείων που διαχειρίζεται, εμπνέοντας έτσι στον επιχειρηματία το αίσθημα εμπιστοσύνης που απαιτείται να υπάρχει με έναν συνεργάτη ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση.
Ο ρόλος του συμβούλου είναι δυστυχώς δύσπεπτος στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και η σημασία του δεν έχει ωριμάσει στην ευρύτερη επιχειρηματική συνείδηση, κάτι που επιβάλλεται να αλλάξει!
• 0 κ. Γιώργος Αντύπας είναι πτυχιούχος του ΠΑ.ΠΕΙ. του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων με ειδίκευση λογιστικής και μάρκετινγκ, μέλος της ΕΕΔΕ, ενώ είναι πιστοποιημένος σύμβουλος ανάπτυξης εσωτερικών διαδικασιών και εγκατάστασης ERP λογισμικών με πολυετή πείρα στις επιχειρήσεις.
[SID: 4338027]
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ/ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010