Επιφυλάξεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης

Τρίτη 16 Μαΐου 2017
Επιφυλάξεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης

Επιφυλάξεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Η οικονομική πολιτική φαίνεται ότι αδυνατεί, με βάση τα πεπραγμένα, να διαμορφώσει σε μόνιμη βάση ένα φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, μέσω μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, και έτσι να κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι προοπτικές για τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα παραμένουν ασθενείς. Αυτό τονίζει ο ΣΕΒ στον μηνιαίο απολογισμό του για την οικονομία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση, με την αναμενόμενη επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, προς τα τέλη Μαΐου, που προεξοφλείται πλέον δυναμικά στις κεφαλαιαγορές, και τη βελτίωση των προοπτικών για αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του Συνδέσμου, με την ευρωπαϊκή οικονομία να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, οι εξαγωγές αγαθών και ο τουρισμός αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη το 2017. Όμως, η λήψη αναπτυξιακών μέτρων, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών καθυστερεί, καθώς μετατίθενται για το 2020. Καταγράφοντας τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, στον ΣΕΒ εκτιμούν ότι συντίθεται μια γενικά θετική εικόνα για την πορεία της οικονομίας, η οποία όμως συνεχίζει να αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις, όπως:

  • Η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων των νοικοκυριών (-0,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2017) και η καθήλωση του ρυθμού χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε αρνητικό έδαφος (0,2% τον Μάρτιο του 2017).
  • Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (+989 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2017), με το σύνολο νέων και παλαιών οφειλών να ανέρχεται πλέον στα 94 δισ. ευρώ περίπου.
  • Η έντονη απαισιοδοξία των καταναλωτών αναφορικά με την οικονομική τους κατάσταση και τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, παρά την ανακοπή της πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο.

Οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας διαπιστώνουν ότι η αβεβαιότητα που κυριάρχησε για μήνες, λόγω της καθυστέρησης της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος, έχει επηρεάσει αρνητικά την πορεία εξόδου της οικονομίας από την ύφεση. Διαβάζοντας τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ και με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία, υπενθυμίζουν πως το 1ο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5%, επιπλέον μείωσης 0,7% το 1ο τρίμηνο του 2016 και έναντι μείωσης 1,1% το 4ο τρίμηνο του 2016. Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν σχετικά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% και 2,1% αντίστοιχα για το 2017, έχοντας, όμως, ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προηγούμενες προβλέψεις τους για ανάπτυξη 2,7%. Οι αναθεωρήσεις αυτές, όπως λένε, οφείλονται στη μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και τις αρνητικές επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση του προγράμματος. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία πάντως, η οικονομική δραστηριότητα κατά το 1ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασε αξιόλογες επιδόσεις, με τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, τις λιανικές πωλήσεις και τις καθαρές προσλήψεις να κινούνται ανοδικά, και σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2017.

 

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°