Έρχονται επιπλέον εισφορές για 250.000 αυτοαπασχολουμένους

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
Έρχονται επιπλέον εισφορές για 250.000 αυτοαπασχολουμένους

Νέο σοκ θα υποστούν τουλάχιστον 250.000 αυτοαπασχολούμενοι, καθώς από τον Σεπτέμβριο θα κληθούν μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, να καταβάλουν αναδρομικά και εισφορές για επικούρηση (7%) και εφάπαξ (4) στα ειδοποιητήρια που θα λάβουν για τον Αύγουστο. Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την πληρωμή των αναδρομικών εισφορών σε τέσσερις δόσεις.

Στην περίπτωση αυτοί χιλιάδες μη μισθωτοί -κυρίως δικηγόροι και γιατροί- θα κληθούν να καταβάλουν το τελευταίο 4μηνο του έτους εισφορές 59,95%. 

Έρχονται επιπλέον εισφορές για 250.000 αυτοαπασχολουμένους Σενάρια για αναδρομική πληρωμή σε 4 δόσεις εκτοξεύουν τις εισφορές στο 59,95% .

Νέα επιβάρυνση για τουλάχιστον 250.000 αυτοαπασχολουμένους αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, καθώς πρέπει, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, να καταβληθούν και οι εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ. Χθες, αναρτήθηκαν οι εισφορές Ιουλίου για 1,4 εκατ. αγρότες, αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Αυγούστου χωρίς να περιλαμβάνουν τις επιπλέον εισφορές, για όσους αυτές αφορούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει τον ερχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα τα ειδοποιητήρια για τιε εισφορές Αυγούστου να περιλαμβάνουν, για όσους προβλέπονται, και τις εισφορές υπέρ επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%).

Πρόκειται για εισφορές που έπρεπε να καταβάλλονται από την αρχή του χρόνου και να αποδίδονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εφάπαξ και Πρόνοιας (ΕΤΕΑΕΠ), όμως για τεχνικούς λόγους δεν έχουν καταγραφεί στα ειδοποιητήρια περίπου 250.000 μη μισθωτών. Μάλιστα, μία από τιε εισηγήσεις που συζητούνται στο υπουργείο Εργασίας αφορά την καταβολή των αναδρομικών εισφορών σε τέσσερις ισόποσες δόσεις.

Αν αυτό αποφασιστεί, τότε θα υπάρξουν χιλιάδες μη μισθωτοί, κυρίως δικηγόροι και μηχανικοί που καταβάλλουν και τις δύο επιπλέον εισφορές, οι οποίοι θα κληθούν το τελευταίο 4μηνο του χρόνου να πληρώνουν μηνιαίες εισφορές έως και 59,95%. Οι γιατροί καταβάλλουν επιπλέον εισφορές μόνο για εφάπαξ και συνεπώς οι υποχρεώσεις τους σε αυτό το σενάριο ενδέχεται να φθάσουν έως και το 38,95%. Αναλυτικά, οι ήδη καταβαλλόμενες εισφορές ανέρχονται σε 20% υπέρ της κύριας σύνταξης και 6,95% υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Εφόσον από τον επόμενο μήνα συνυπολογιστούν και οι εισφορές υπέρ επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%), τότε η επιβάρυνση θα ανέλθει σε 37,95%. Στην περίπτωση, δε, που επικρατήσει η πρόταση για μόνο 4 ισόποσες δόσεις ωε προς τα αναδρομικά, οι εισφορές ενδέχεται να φθάσουν έως και το 59,95% καθιστώντας την πληρωμή τους σχεδόν αδύνατη.

Να σημειωθεί ότι, κατά την πρόσφατη συνάντηση των Δικηγορικών Συλλόγων με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, συζητήθηκε το θέμα της απόσχισης του κλάδου επικουρήστε ασφάλισης των δικηγόρων από το ΕΤΕΑΕΠ, καταργώντας αντίστοιχα τις εισφορές επικούρησης, με παράλληλη δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης. Αν και δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, οι δύο πλευρές φαίνεται πως δέχονται να συζητήσουν το θέμα, ενώ αντίστοιχες προτάσεις υπάρχουν και για τους υπόλοιπους αυτοαπασχολουμένους που προέρχονται από το πρώην ΕΤΑΑ.

Την ίδια στιγμή, σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η προσπάθεια για την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου συμψηφισμού μεταξύ των εισφορών που υπολογίστηκαν και πληρώθηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 και αυτών που αντιστοιχούν στο εισόδημα του 2016, σύμφωνα με τιε νέες φορολογικές δηλώσεις. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την έναρξη των συμψηφισμών με τις καταβολές Σεπτεμβρίου που θα αφορούν τις εισφορές Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από το τέλος Οκτωβρίου.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Alfred - 360°