Έρχονται οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Με προληπτικές ηλεκτρονικές κατασχέσεις για οφειλές στο Δημόσιο που δεν έχουν «κοκκινίσει», απειλούνται οι φορολογούμενοι. Η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για την καθολική επέκταση του μέτρου των κατασχέσεων και την πλήρη αυτοματοποίησή του, καθώς εκτιμά ότι μέσω αυτής της οδού θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των εσόδων.

Όπως άλλωστε προβλέπεται και στο τρίτο μνημόνιο μέχρι τέλος του έτους, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να έχει εφαρμόσει στα συστήματα των ελεγκτικών μηχανισμών ειδικό λογισμικό, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να «σκανάρει» το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο, είτε αυτές είναι προς την εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ακόμη και αυτές προς τελωνεία, δήμους κ.ά. Βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίησή της θα είναι ο κίνδυνος μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου ή φυγής του από τη χώρα. Ο μηχανισμός αυτός θα «χτυπά συναγερμό» εφόσον εντοπίζει να αυξάνονται συνολικά οι οφειλές κάποιου φορολογούμενου προς όλες τις υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημόσιο. Εφόσον ο φορολογούμενος δεν σπεύσει να καλύψει τις οφειλές του ή να τις ρυθμίσει, τότε ο ελεγκτικός μηχανισμός- με βάση ειδικά κριτήρια επικινδυνότητας για το «κοκκίνισμά» τους- θα μπορεί να ενεργοποιεί αυτόματα το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων και μάλιστα χωρίς να έχει ειδοποιηθεί ο οφειλέτης. Και χωρίς να μπορεί να παρέμβει στο σύστημα και στις διαδικασίες ελέγχου κάποιο φυσικό πρόσωπο.

Οι δανειστές επιμένουν ότι το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί ανεξαρτήτως ύψους οφειλών και περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη, με μόνο κριτήριο τη συνολική εικόνα εξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και τον βαθμό επικινδυνότητας για «κόκκινο».

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν μπορεί παρά να εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με βασική προϋπόθεση ότι υπάρχει κίνδυνος μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων τού φορολογούμενου ή φυγής του από τη χώρα.

Επίσης, ότι οι προληπτικές κατασχέσεις θα πρέπει να ενεργοποιούνται μόνον σε σημαντικές υποθέσεις και μεγάλες οφειλές υπόχρεων, είτε με βεβαρημένο παρελθόν είτε με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας με βάση το φορολογικό τους προφίλ.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Σύμφωνα με την τρόικα, η άμεση αυτοματοποίηση της διαδικασίας των κατασχέσεων θα επιταχύνει την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την είσπραξη σημαντικού μέρους από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο, τα οποία φτάνουν στα 91,5 δισ. ευρώ. Οι στόχοι αυτοί αφορούν, μεταξύ άλλων:

  • Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων

  • Αύξηση κατά 10% των κατασχέσεων - πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία

  • Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων- βεβαίωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας

  • Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο

Με βασικό όπλο τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών η Εφορία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) αυξάνουν τα έσοδά τους από παλαιά χρέη φορολογουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μόνο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τον Σεπτέμβριο επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 14.600 φορολογουμένους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό οφειλετών που έπεσαν στην «παγίδα» των κατασχέσεων για το 2016 στα 93.800 άτομα.

Το ποσό οφειλών που εισπράχθηκε δεν ανακοινώθηκε, καθώς οι περισσότεροι μετά τη δέσμευση εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις των οφειλομένων ποσών.

Ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις η πίεση που έχει ασκηθεί έχει αυξήσει τα έσοδα παλαιότερων οικονομικών ετών, όπως κωδικοποιούνται στον προϋπολογισμό, κατά 350 εκατ. ευρώ εντός του 2016.

Πιο αποτελεσματικό αποδείχθηκε το νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, το οποίο μάλιστα θα ενισχυθεί με 600 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό (αποφοίτους οικονομικών σχολών, δικηγόρους κ.ά.) ώς το τέλος του έτους. Το συνολικό ποσό των εισπράξεων από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΑΟ ώς και τον Σεπτέμβριο του 2016 ανέρχεται στο ποσό των 1.575.072.593 ευρώ, ενώ εντός του 2016 έχει εισπράξει από χρέη προηγούμενων ετών 583 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό, 57% των συνολικών εισπράξεων, προέρχεται από οφειλές που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ το 43% εισπράχθηκε από καταβολές εκτός ρυθμίσεων. Πολύ αποδοτική εισπρακτικά είναι και η εφαρμογή της αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων με εισπράξεις ύψους 24.279.216 ευρώ τους πρώτους 10 μήνες λειτουργίας της (από τον Δεκέμβριο του 2015).

Από τις εισπράξεις αυτές, το ποσό των 16.942.891 ευρώ εισπράχθηκε για οφειλές που δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ενώ 7.336.325 ευρώ κάλυψαν δόσεις τρεχουσών ρυθμίσεων

Συνολικό εισπραχθέν ποσό 1.575.072.593 ευρώ

Εισπράξεις 2013: 25.208.714 ευρώ

Εισπράξεις 2014: 333.290.851 ευρώ

Εισπράξεις 2015: 632.831.271 ευρώ

Εισπράξεις 2016: 583.741.757 ευρώ

 

Πηγή: εφημερίδα “DEAL NEWS”

Alfred - 360°