Έρχονται συγχωνεύσεις εφοριών με γειτονικές ΔΟY

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018
Έρχονται συγχωνεύσεις εφοριών με γειτονικές ΔΟY

Αλλαγές στη φορολογία χαρτοσήμου αλλά και συγχωνεύσεις ΔΟΥ σε μεγάλες πόλεις της χώρας προανήγγειλε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στο συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Νομικών. Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη φορολογία χαρτοσήμου είπε ότι «πρόκειται για ένα φόρο σχεδόν 90 ετών, για τον οποίο υπάρχουν διαχρονικά πολλές αμφισβητήσεις, και πολλές προστριβές στον έλεγχο. Μας προβληματίζει, θέλουμε να δούμε τις διεθνείς πρακτικές και να εντοπίσουμε τις εναλλακτικές για τη θέσπιση μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και εύληπτης φορολογίας στις συναλλαγές, η οποία να μην οδηγεί σε ανάσχεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις ο Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ότι «με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, έχουμε ξεκινήσει το διάλογο, σε πρώτη φάση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων μας, για τη συγχώνευση ορισμένων ΔΟΥ ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Πάτρα. Οι συγχωνεύσεις αυτές εξετάζονται με γνώμονα: - τη δυνατότητα άμεσης στέγασης των ΔΟΥ που θα προκόψουν από τη διαδικασία αυτή, - τη βελτίωση της εξυπηρέτησης που θα προκύψει για τους πολίτες, - την εξοικονόμηση σε ανθρώπινο δυναμικό για την ενίσχυση ιδίως των ελεγκτικών μας λειτουργιών - και την εξοικονόμηση χρημάτων από ενοίκια. Σε δεύτερη φάση ο διάλογος θα γίνει με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, για να τους εξηγήσουμε τις δικές μας δυσχέρειες και να βρούμε λύσεις, όπου είναι εφικτό».

Στην τελική ευθεία το σχέδιο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το κλείσιμο 16 εφοριών της χώρας και τη συγχώνευσή τους με γειτονικές Δ.Ο.Υ. Με την κίνηση αυτή η ΑΑΔΕ θα εξοικονομήσει δαπάνες από την καταβολή μισθωμάτων ύψους 185.000 μηνιαίους ή 2,22 εκατ. ευρώ ετησίους, ενώ ο συνολικός αριθμός των εφοριών θα μειωθεί κατά 289 άτομα και από 1.957 θα περιοριστούν σε 1.668. το πλεονάζον προσωπικό θα μεταφερθεί σε ελεγκτικά κέντρα. Όσον αφορά στους φορολογούμενους, που ανήκουν στις υπό κατάργηση ΔΟΥ, όλα τα στοιχεία και οι φάκελοί τους θα μεταφερθούν στις νέες ΔΟΥ και δεν θα αλλάξει τίποτα γι’ αυτούς, πλην της απόστασης, όταν χρειάζεται να επισκεφθούν στα γραφεία της εφορίας.

Το κλείσιμο των ΔΟΥ εντάσσεται αφενός στο πλαίσιο της εξοικονόμησης δαπανών, αλλά και στο ευρύτερο σχέδιο που προβλέπει αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων και στοιχείων, αλλαγές στους φορολογικούς ελέγχους, νέες καταργήσεις εφοριών και ανασχεδιασμό όλων των φορολογικών εντύπων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο ηλεκτρονικό επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που ήδη ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία.

«Επανάσταση»

Το έργο που θα φέρει «επανάσταση» στις σχέσεις φορολογουμένων και φορολογικών αρχών, φέρει τον τίτλο «Εφαρμογή απαιτούμενων οργανωτικών αλλαγών σε παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.» που κατακυρώθηκε πρόσφατα σε ανάδοχο προχωρά σε ριζικές οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές που επηρεάζουν πλήθος τομέων της φορολογίας, όπως π.χ. το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, το ΦΠΑ και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Καταργήσεις Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ για τις άμεσες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις εφοριών προβλέπει: Για το Λεκανοπέδιο της Αττικής:

1)         Την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. ΣΤ’ Αθηνών με απορρόφησή της από την Δ.Ο.Υ. Α’ Αθηνών

2)         Την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Κορωπίου με απορρόφησή της από την Δ.Ο.Υ. Παλλήνης

3)         Την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Μοσχάτου και Νέας Σμύρνης και μεταφορά τους στην Δ.Ο.Υ. Καλλιθέας

4)         Την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου με απορρόφησή της από την Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας

5)         Την συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. ΙΔ’ Αθηνών και Γαλατσίου σε μια νέα ενιαία Δ.Ο.Υ

6)         Την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Χαλανδρίου με απορρόφησή της από την Δ.Ο.Υ. Χολαργού

7)         Τη συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. Αιγάλεω, Α’ Περιστεριού και Β’ Περιστεριού σε μία νέα ενιαία Δ.Ο.Υ με διατήρηση του αριθμού των υπαλλήλων στους 90

8)         Κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Αχαρνών με απορρόφησή της από την Δ.Ο.Υ Αγίων Αναργύρων

9)         Τη συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. Παλαιού Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου σε μια νέα ενιαία Δ.Ο.Υ

10)        Την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Δ’ Πειραιά με απορρόφησή της από την Δ.Ο.Υ. Ε’ Πειραιά

11)        Την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Γ’ Πειραιά με απορρόφησή της από την Δ.Ο.Υ. Α’ Πειραιά

Για τον νομό Θεσσαλονίκης

12)        Την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. ΣΤ’ Θεσσαλονίκης με απορρόφησή της από την Δ.Ο.Υ. Δ’ Θεσσαλονίκης

13)        Την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Α’ Θεσσαλονίκης με απορρόφησή της από την Δ.Ο.Υ. Ε’ Θεσσαλονίκης

14)        Την συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. Καλαμαριάς και Η’ Θεσσαλονίκης σε μια νέα ενιαία Δ.Ο.Υ

Για τον νομό Αχαΐας

15)        Την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Γ’ Πατρών με απορρόφησή της από την Δ.Ο.Υ. Α’ Πατρών

Για τον νομό Λάρισας.

16 ) Την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Β’ Λάρισας με απορρόφησή της από την Δ.Ο.Υ. Α’ Λάρισας»

 

Πηγή: KONTRANEWS

 

Alfred - 360°