ΕΣΠΑ: «Εξοικονομώ κατ' οίκον» με αλλαγές!

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017
ΕΣΠΑ: «Εξοικονομώ κατ' οίκον» με αλλαγές!

Προς το τέλος Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που θα έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο, όπως προανήγγειλε χθες η προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Τομέα Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ιωάννα Νίκου.

Μιλώντας σε διημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) για την εξοικονόμηση ενέργειας, η κυρία Νίκου ανέφερε ότι ήδη βγήκε ο διαγωνισμός των τραπεζών για το πρόγραμμα, στο οποίο οι αιτήσεις θα κατατίθενται ηλεκτρονικά και ηλεκτρονικά θα παρακολουθείται όλη η πορεία κάθε επιδοτούμενου έργου ενεργειακής αναβάθμισης.

Η νέα πλατφόρμα, δηλαδή το πληροφοριακό σύστημα του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», θα συνδέεται με το σύστημα TAXIS και ο χρήστης θα μπαίνει στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο TAXIS. Έτσι, θα γίνεται διασταύρωση στοιχείων και του ακινήτου και των εισοδημάτων του ιδιοκτήτη.

Προϋπόθεση

Για να ενταχθεί το ακίνητο στο πρόγραμμα θα πρέπει να υφίσταται νόμιμα. Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, θα πρέπει να υπάρχει τακτοποίηση. «Δεν έχουμε κατατάξει ακόμη στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά το λογικό είναι ότι, για να θεωρηθεί το ακίνητο τακτοποιημένο, θα πρέπει να είναι αποπληρωμένα τα πρόστιμα τακτοποίησης» σημείωσε η κυρία Νίκου. Όπως είπε «δεν ζητάμε τη βεβαίωση του μηχανικού, αλλά θα υπάρχει κάποιο δικαιολογητικό ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες στο κτίριο, αν έχουμε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα δόμησης, που δεν συμφωνούν με την οικοδομική άδεια. Θα έχουμε ενεργειακή επιθεώρηση και πριν και μετά τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου».

Πρόσθεσε δε: «Δίνουμε προτεραιότητα ένταξης στο πρόγραμμα στα χαμηλά στρώματα. Τα υψηλότερα εισοδήματα δεν αποκλείονται από το πρόγραμμα. Θα μπορούν να ενταχθούν, αλλά θα έχουν μεγαλύτερο ενεργειακό στόχο».

Άλλη μια σημαντική αλλαγή είναι ότι στο νέο πρόγραμμα δεν θα είναι απαραίτητο το τραπεζικό δάνειο, άρα μπορεί κανείς με δικά του χρήματα να καλύψει το υπόλοιπο ποσό του επιλέξιμου προϋπολογισμού, εκτός από την επιχορήγηση που θα λάβει από το πρόγραμμα.

Οι αιτήσεις θα γίνονται με σειρά προτεραιότητας και, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, θα κατατάσσονται με αυτόν τον τρόπο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Επιπλέον, δεν θα υπάρχουν εκκρεμούσες αιτήσεις, διότι «θα δεσμεύονται χρήματα στο πληροφοριακό σύστημα και εφόσον δεν υπάρχουν χρήματα δεν θα μπορεί να γίνει αίτηση. Έτσι, θα αποφευχθεί να έχουμε περισσότερες αιτήσεις που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν» επισήμανε η κυρία Νίκου.

Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αναμένεται να καλύψει 35.000-40.000 δικαιούχους, ανάλογα με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν.

 

Πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Alfred - 360°