ΕΣΠΑ: «Φρέσκο» χρήμα από δύο νέα επενδυτικά ταμεία και το ΕΣΠΑ

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017
ΕΣΠΑ: «Φρέσκο» χρήμα από δύο νέα επενδυτικά ταμεία και το ΕΣΠΑ

«Σάρκα και οστά» παίρνουν βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξή, τα οποία σταδιακά μέχρι το τέλη της χρονιάς θα αρχίσουν να χρηματοδοτούν επενδυτικά πρότζεκτ σε όλους τους κλάδους της εγχώριας οικονομίας.

Η αρχή θα γίνει με τη λειτουργία του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων (Equity Fund of Funds), το οποίο θα κληθεί να καλύψει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό που αφορά σε νέες καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσει (π.χ. startups), που λόγω μικρού μεγέθους αλλά και αυξημένου ρίσκου δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Για το Ταμείο αυτό έχουν ήδη δεσμευθεί 350 εκατ. ευρώ -200 εκατ. από ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από ΕΤΕπ και Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF)-, ενώ ήδη έχει προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τους διαχειριστές των 11 υποταμείων του EFF.

Σε γενικές γραμμές θα χρηματοδοτηθούν τρία είδη επιχειρηματικής δραστηριότητας early stage (αρχικό στάδιο), growth (ανάπτυξη) και innovation (καινοτομία). Οι χρηματοδοτήσει μέσω του Ταμείου αυτού, οι οποίες θα αφορούν είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών, θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους, αφού σύντομα θα ανακοινωθούν οι πρώτοι έξι διαχειριστές των υποταμείων.

Σύντομα θα ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο Ταμείο Υποδομών, το οποίο συγκεντρώνει 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 200 εκατ. από την ΕΤΕπ και άλλα 200 εκατ. ευρώ που θα μεταφέρει η ΕΤΕπ από το σχέδιο Γιούνκερ, δηλαδή συνολικά 600 εκατ. ευρώ.

Επειδή το Ταμείο θα υλοποιήσει κυρίως έργα με τη μορφή ΣΔΙΤ, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει και τραπεζική συμμετοχή. Άλλωστε, κάποιες από τις ελληνικές τράπεζες -συστημικές και μη (δηλαδή Αττικής και συνεταιριστικές) - θα κληθούν να διαχειριστούν το Ταμείο αυτό, υπό την «ομπρέλα» της ΕΤΕπ και τον εποπτικό έλεγχο του υπουργείου Οικονομίας. Με την ισχυρή χρηματοδοτική βάση τα έργα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να «τρέχουν» από το ξεκίνημα του 2018.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου αυτού αφορούν σε έργα ενεργειακής αναβάθμισής, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία, φυλακές, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.), ενώ θα χρηματοδοτούνται και μικρές τουριστικέ υποδομές (μικρά λιμάνια, μαρίνες κ.λπ.).

Οι επόμενες δράσεις

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, στο αμέσου προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν δράσει που αφορούν στην ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων, την εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας (ήδη βγήκε προκήρυξη για την πιστοποίηση του Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα) με το πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω», την αναβάθμιση μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων με έμφαση στην ενεργειακή τους αναβάθμιση, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον II» (εφόσον λυθούν κάποιες εκκρεμότητες από το υπουργείο Ενέργειας), την αξιοποίηση κτιριακού αποθέματο5 των δήμων κ.ά

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, «ειδικά στους δήμους δίνουμε μεγάλη έμφαση, καθώς δεν έχουν απευθείας πρόσβαση σε κοινοτικούς πόρους, όπως έχουν οι Περιφέρειες. Προσπαθούμε να το εξισορροπήσουμε αυτό με προσκλήσεις προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ, οι όποιες αφορούν σε συγκεκριμένα έργα Δήμων που σχετίζονται π.χ. με ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα, αναβάθμιση πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος Κ.Ο.Κ.»

 

Πηγή: ΈΘΝΟΣ

Alfred - 360°