ΕΣΠΑ: «Πράσινο» στα πρώτα 70 επενδυτικά σχέδια

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018
ΕΣΠΑ: «Πράσινο» στα πρώτα 70 επενδυτικά σχέδια

Τα πρώτα 70 μεγάλα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» του νέου αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 ενέκρινε η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων ίου υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο συνολικός προϋπολογισμός ίων συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 519 εκατ., ενώ το ύψος της συνολικής ενίσχυσης που θα λάβουν ανέρχεται στα 161,5 εκατ.

Από τα 161.5 εκατ. ευρώ τα 112 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής και τα υπόλοιπα 49.5 εκατ. ευρώ αποτελούν άμεση επιχορήγηση. Στο επόμενο 20ήμερο θα ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα», ενώ έως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουάριου θα «αναρτηθούν» και τα αποτελέσματα των καθεστώτων «Νέες Ανεξάρτητες μμε» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού».

Ο συνολικός προϋπολογισμός των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 519 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος της συνολικής ενίσχυσης που θα λάβουν ανέρχεται στα 161,5 εκατ. ευρώ. Από τα 161,5 εκατ. ευρώ, τα 112 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής και τα υπόλοιπα 49,5 εκατ. ευρώ αποτελούν άμεση επιχορήγηση.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ενισχύσεων αφορά φοροαπαλλαγές, κάτι που επιβεβαιώνει όσους υποστήριξαν από την αρχή την εισαγωγή αυτής της μορφής ενισχύσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Βέβαια, τα αιτήματα ενισχύσεων με τη μορφή των φοροαπαλλαγών αναμένεται να μειωθούν σε έναν βαθμό όσο προχωράει η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και θα εντάσσονται στις επιλαχούσες, μικρότερες επενδύσεις. Διότι, όπως φάνηκε από τα συνολικά στοιχεία των αιτήσεων στον νέο αναπτυξιακό, οι φοροαπαλλαγές επιλέγονται κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις και οι επιχορηγήσεις από τις μικρές. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό ισοζύγιο θα είναι υπέρ των φοροαπαλλαγών.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, το επόμενο 20ήμερο θα ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα», ενώ έως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουάριου θα «αναρτηθούν» και τα αποτελέσματα των καθεστώτων «Νέες Ανεξάρτητες μμε» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και θα ανοίξει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον νέο κύκλο των προγραμμάτων αυτών. Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» είναι ήδη ενεργοποιημένη από τις 20 Δεκεμβρίου 2017.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στην πρώτη προκήρυξη του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» υποβλήθηκαν προς ενίσχυση 496 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,55 δισ. ευρώ.

Τα 70 επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν κατατέθηκαν και αξιολογήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, ενώ τα υπόλοιπα που απομένουν έχουν υποβληθεί και αξιολογούνται από τις Περιφέρειες. Διευκρινίζουμε ότι τα επενδυτικά σχέδια άνω των 3.000.000 ευρώ αξιολογούνται από την κεντρική υπηρεσία, ενώ όσα είναι κάτω των 3.000.000 ευρώ «παραμένουν» στις Περιφέρειες που ανήκουν.

Πάντως, από την αξιολόγηση των πρώτων 70 επενδυτικών σχεδίων αίσθηση προκαλεί το «εύρημα» ότι ουδείς έχει αιτηθεί την επιχορήγηση της δημιουργούμενης απασχόλησης, αν και στελέχη του υπουργείου υπογραμμίζουν ότι τα επενδυτικά σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Υπογραμμίζεται ότι οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων μπορούν με χρήση του προσωπικού κωδικού τους, μέσω του οποίου υποβλήθηκε ηλεκτρονικά το αίτημα υπαγωγής, να ενημερώνονται από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του επενδυτικού σχεδίου που υπέβαλαν. Επίσης μπορούν να υποβάλλουν τις τυχόν ενστάσεις τους σύμφωνα με τα ισχύοντα στο οικείο θεσμικό πλαίσιο.

Όπως προαναφέρθηκε, έως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουάριου θα προκηρυχθεί και ο δεύτερος κύκλος των καθεστώτων «Νέες Ανεξάρτητες μμε» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού». Πέραν όμως των παραπάνω προσκλήσεων, εντός του Φεβρουάριου θα ενεργοποιηθούν για πρώτη φορά και άλλα δύο, έκτων οκτώ συνολικά, καθεστώτων του ν.4399/2016. Πρόκειται για τα καθεστώτα «Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για μμε» και «Συνέργειες και δικτυώσεις»

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στον νέο κύκλο ενισχύσεων του 4399/2016 ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη). Ωστόσο, το μεγαλύτερο τμήμα εξ αυτών αφορά ενισχύσεις που θα χορηγηθούν με τη μορφή της φοροαπαλλαγής.

Συγκεκριμένα, από το παραπάνω ποσό, τα 490 εκατ. αφορούν φοροαπαλλαγές και τα υπόλοιπα 260 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για επιχορηγήσεις, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης

Στην πρώτη γραμμή των απορροφήσεων

▼ «Η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων την περίοδο 2007-2013 και τα επιτεύγματά της θα είναι ακόμη καλύτερα στην τρέχουσα περίοδο 2014-2020». Αυτό δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, υπογραμμίζοντας «τον θετικό αντίκτυπο» των μέτρων εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ που αποφασίστηκαν υπέρ της Ελλάδας το 2015, έπειτα από πρόταση της Κομισιόν. Η επίτροπος υπογράμμισε ότι τα μέτρα αυτά δείχνουν πως η πολιτική της συνοχής και της αλληλεγγύης λειτουργεί και ότι «η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό των ελληνικών αρχών σε θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης.

«Εάν δεν υπήρχε η αυξημένη προκαταβολή της τήξεως του 1 δισ. ευ ώ και η επέκταση της χρηματοδότησης, σίγουρα θα υπήρχαν προγράμματα και έργα που δεν θα είχαν ολοκληρωθεί» συνέχισε η κα Κρέτσου.

Άλλωστε, όπως ανάφερε, «αυτός είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δείχνει αλληλεγγύη και τη συγκριμένη περίοδο η Ελλάδα την είχε ανάγκη όσο ποτέ»

Εξειδικεύοντας την πορεία «των σχεδίων προτεραιότητας», της προηγούμενης περιόδου, η κα Κρέτσου εξέφρασε ικανοποίηση, λέγοντας ότι «από τα 180 projects σε πολλούς τομείς, 120 έχουν ολοκληρωθεί σήμερα, 18 θα ολοκληρωθούν -και με εθνική χρηματοδότηση- και 24 projects συνεχίζονται και στην τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού».

Τόνισε μάλιστα ότι η ορθότητα της απόφασης (σ.σ.: για αυξημένη χρηματοδότηση και προκαταβολή) αποδείχτηκε από το γεγονός ότι η χώρα ήρθε πρώτη σε απορρόφηση κοινοτικών πόρων κατά την προγραμματική περίοδο 2007 2013, ενώ στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών της Ε.Ε. σε ποσοστό απορρόφησης.

Όπως είπε, η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της αυξημένης προκαταβολής είχε σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη των προγραμμάτων και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η Ελλάδα, στη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, θα καταγράψει ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα. «Η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά και όλα τα στοιχεία δείχνουν βελτίωση στους δείκτες ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας», σημείωσε η ίδια.

Απαντώντας στις επικρίσεις ευρωβουλευτών για το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν έχει υποβάλει αναλυτική έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο για την επίδραση των χρηματοδοτικών πλεονεκτημάτων προς την Ελλάδα, η κα Κρέτσου υπογράμμισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί 50.000 προγράμματα και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει με απόλυτη χρονική ακρίβεια για το κάθε ένα ξεχωριστά. «Ρωτήστε και την ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι υπάρχει η έκθεση πεπραγμένων που έχει εκπονηθεί από την άνοιξη του 2017

Από την πλευρά της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη σημείωσε ότι τα έκτακτα μέτρα για την Ελλάδα «πήγαν πολύ καλά» και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στον Βέλγο ευρωβουλευτή Pascal Arimont, ο οποίος ήταν και εισηγητής της ερώτησης, τονίζοντας ότι «δεν κατανοώ την εμμονή του κ. Arimont, και δεν καταλαβαίνω το νόημα της συζήτησης», υπογραμμίζοντας ότι με τέτοιου είδους ερωτήσεις «συντηρεί, άθελά του, στερεότυπα»

«Ο κανονισμός που υπογράψαμε έχει αποδώσει καρπούς.

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αϊτούστε την κα Σπυράκη που ανήκει στην πολιτική σας ομάδα» ήταν η αναφορά του ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ε.Κ. Δημήτρη Παπαδημούλη προς τον κ. Arimont. Στ. Ζ.

 

 

Τα νέα καθεστώτα

Πλέον, από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν τα καθεστώτα «Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για μμε» και «Συνέργειες και δικτυώσεις», θα έχουν ενεργοποιηθεί τα έξι από τα οκτώ προγράμματα του νέου αναπτυξιακού. Θα απομείνουν τα καθεστώτα «Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί - Ταμεία Συμμετοχών» και «Ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά Σχέδια - Αλυσίδες Αξίας».

Το καθεστώς «Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για μμε» απευθύνεται σε μμε για την πραγματοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα αποσκοπούν στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή την εισαγωγή οργανωτικών και διαδικαστικών καινοτομιών.

Τα είδη ενίσχυσης που προβλέπει είναι τα εξής:

  • Φορολογική απαλλαγή
  • Επιχορήγηση 70% επί του προβλεπόμενου ύψους ενίσχυσης
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
  • Επιδότηση μισθολογικού κόστους

Για τις Ειδικές Κατηγορίες προβλέπει επιχορήγηση 100% επί του προβλεπόμενου ύψους ενίσχυσης

Το καθεστώς «Συνέργειες και δικτυώσεις» στοχεύει στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα clusters και στη διασπορά της συνεργατικής κουλτούρας στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Στο καθεστώς μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις, οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και άλλοι συναφείς οικονομικοί παράγοντες.

Τα είδη ενίσχυσης που προβλέπει είναι τα εξής:

  • Επιχορήγηση
  • Φορολογική απαλλαγή
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
  • Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°