Εξωδικαστικός συμβιβασμός

Τις τελευταίες πινελιές βάζουν κυβέρνηση και τρόικα στη νομοθετική ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, βάσει του οποίου θα «κουρεύονται» κατά 50% οι οφειλές επιχειρήσεων και επιτηδευματιών προς το Δημόσιο (εφορία, ταμεία) και τις τράπεζες και το εναπομείναν ποσό θα ρυθμίζεται σε έως και δέκα χρόνια.

Η βασική εκκρεμότητα που παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι αν στο «κούρεμα» των υποχρεώσεων θα περιλαμβάνεται (εκτός από τις προσαυξήσεις) και το κεφάλαιο παρακρατούμενων φόρων, δηλαδή ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Η πλευρά των δανειστών πιέζει να περιληφθεί το σύνολο, αλλά η κυβέρνηση αντιτείνει προβληματισμούς για τις επιπτώσεις στα έσοδα και τον «ηθικό κίνδυνο» που προκύπτει από το γεγονός ότι θα διαγράφονται οι οφειλές από φόρους τους οποίους έχει εισπράξει ο οφειλέτης. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να εξαιρεθεί ο ΦΠΑ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται, επίσης, η ισότιμη αντιμετώπιση των πιστωτών. Δηλαδή, να υπάρξει πρόνοια ώστε να διασφαλιστεί ότι η ζημία που θα υφίσταται κάθε πιστωτής από το «κούρεμα» των οφειλών της επιχείρησης θα είναι αναλογικά η ίδια και δεν θα βρίσκεται κάποιος σε καλύτερη ή χειρότερη θέση έναντι των υπολοίπων. Στο ίδιο πλαίσιο, να διασφαλίζεται ότι η αποπληρωμή των οφειλών κατά τη διάρκεια της περιόδου αποπληρωμής θα γίνεται (και θα παρακολουθείται) αναλογικά προς όλους τους πιστωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ανέλαβαν να διερευνήσουν τις επιπτώσεις των διαγραφών στα δημόσια οικονομικά, με βασικό σενάριο τη διαγραφή του 50% της οφειλής των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, όπως επίσης να καταρτίσουν τη σειρά με την οποία θα «κουρεύονται» οι οφειλές, αρχίζοντας από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα και φθάνοντας στη βασική οφειλή. Με τον μηχανισμό αυτόν μπορεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος της διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τη διαγραφή οφειλών από παρακρατούμενους φόρους, καθώς το ενιαίο (για όλους τους πιστωτές) ποσοστό «κουρέματος» θα μπορεί να προκύπτει με μεγαλύτερη διαγραφή οφειλών από τόκους, προσαυξήσεις, πρόστιμα, φόρους εισοδήματος κ.λπ., χωρίς να αγγίζεται το κεφάλαιο της οφειλής για ΦΠΑ και ΦΜΥ. Προϋπόθεση, φυσικά, για αυτό θα είναι να «βγαίνουν» τα νούμερα.

Το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο (νόμος Δένδια) προέβλεπε διαγραφή τουλάχιστον του 50% των οφειλών προς τράπεζες, ενώ για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προβλεπόταν διαγραφή μόνο τόκων και προσαυξήσεων.

Τώρα, για το υπόλοιπο των χρεών που δεν θα διαγραφούν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «έχει κλειδώσει» η εξόφληση των οφειλών σε έως και δέκα χρόνια (120 δόσεις).

Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία για την πλειονότητα των περιπτώσεων, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (για τις μεγάλες θα υπάρχει ξεχωριστή κατά περίπτωση αντιμετώπιση), θα διαδραματίζει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομίας. Αυτή οργανώνεται την τρέχουσα περίοδο για την υποδοχή των αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Στο πρώτο στάδιο, αυτό της υποδοχής, θα γίνεται και το βασικό ξεκαθάρισμα μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων επιχειρήσεων, καθώς το βασικό κριτήριο για το «κούρεμα» των οφειλών και τη ρύθμιση του χρέους θα είναι η ύπαρξη λειτουργικής κερδοφορίας (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων). Προκειμένου να βοηθηθούν σε επιχειρήσεις που, κατά τεκμήριο, έχουν τη δυνατότητα να διασωθούν και να αναπτυχθούν. Οι ζημιογόνες επιχειρήσεις θα αποκλείονται εξαρχής. Στο δεύτερο στάδιο, οι φάκελοι θα διαχωρίζονται σε εκείνους που θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά (για τις μικρότερες επιχειρήσεις) και στους υπολοίπους που θα παραπέμπονται σε διαμεσολαβητές, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ πιστωτών και οφειλέτη. Στόχος θα είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές που εκπροσωπούν το τουλάχιστον 60% των οφειλών, καθώς στην περίπτωση αυτή η συμφωνία θα επικυρώνεται από το δικαστήριο και θα καθίσταται υποχρεωτική και για τους λοιπούς πιστωτές.

«Κλειδί» για την επίτευξη του ορίου 60% θα είναι η ψήφιση ρύθμισης που θα απαλλάσσει τους υπαλλήλους του Δημοσίου και των τραπεζών από ποινικές ή αστικές ευθύνες για το «κούρεμα» των οφειλών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν στελέχη που θα υπογράψουν τη διαγραφή χρεών.

 

Πηγή: εφημερίδα “ΑΓΟΡΑ”

 

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/11/2016

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Revival είναι μέλος: