Φακελώνονται τα εισοδήματα πάνω από 15.000 ευρώ. Θα δηλώνονται όλα από την 1η Οκτωβρίου.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες θεωρείται πρόβα για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί για όλους εντός του 2017.

Στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εισαδημάτων, της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους ακόμη και των μετρητών που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ θα κληθούν να προχωρήσουν από την 1η Οκτωβρίου περισσότεροι από 120.000 υπόχρεοι υποβολής της δήλωσης «πόθεν έσχες» (βουλευτές, δικαστικοί, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατροί του ΕΣΥ, αστυνομικοί, διαιτητές, δημοσιογράφαι, κλπ.).

Η ηλεκτρονική υποβoλή των δηλώσεων πόθεν έσχες θεωρείται πρόβα για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο παρ' ότι σχεδιάζεται εδώ και χρόνια δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί και σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να μπει στις ζωές οκτώ εκατομμυρίων φορολογούμενων εντός του 2017.

Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των πόθεν έσχες υπό τους υπόχρεους θα ανοίξει την 1η Οκτωβρίου και θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ με αυστηρά πρόστιμα και ποινές υπειλούνται φέτος όσοι παραλείψουν την ηλεκτρονική υποβολή του.

Οι λεπτομέρειες του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα προσαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις νόμου στην πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επιλύνοντας ζητήματα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπόχρεων.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει την πρόβλεψη δήλωσης, για πρώτη φορά, μετρητών εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ καθώς και τιμαλφών, πολύτιμων λίθων, μετάλλων, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Ωστόσο, με την υπόφαση θα ορίζεται ότι δεν θα δημοσιοποιείται η διεύθυνση κατοικίας του υπόχρεου. Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τα ηλεκτρονικά πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, των αιρετών, των ανώτερων δικαστικών λειτουργών και των ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Για τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα διενεργείται έλεγχος στις δηλώσεις πόθεν έσχες, ενώ για τους υπόλοιπους υπόχρεους, τα στοιχεία των οποίων θα είναι «κλειδωμένα», ο ελεγχος θα είναι δειγματοληπτικός. Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνει μέσω του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος « Πόθεν» στη διεύθυνση www.pothen.gr με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

ΠΡΟΣΤΙΜΑ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Οι υπόχρεοι που δεν θα υποβάλουν δήλωση ή υποβάλλουν ανακριβή δήλωση αντιμετωπίζουν διοικητικό πρόστιμο 150 έως 400 ευρώ, το οποίο εισπράτεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Υπόχρεος ο οποίος παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα ημερών υπό την παρέλευση της προθεσμίας ή υποβάλλει ανακριβή-ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.

Στην περίπτωση όπου το αδίκημα τελείται με στόχο την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου τότε η ποινή φτάνει τα δύο χρόνια φυλάκιση και έως 500.000 ευρώ ενώ αν η υποκρυπτόμενη περιουσία υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ, η χρηματική ποινή μπορεί να φτάσει έως και το ένα εκατομμύριο ευρώ

ΠΗΓΗ: εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”

 

Alfred - 360°