Φθηνότερες γονικές παροχές έως το τέλος του έτους

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018
Φθηνότερες γονικές παροχές έως το τέλος του έτους

Ανοικτό παράθυρο έως το τέλος του έτους για πραγματοποίηση φθηνότερων γονικών παροχών και μεταβιβάσεων έχει αφήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Με ποιον τρόπο; Οι νέες τιμές ζώνης που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα και θα είναι αυξημένες σε πολλές περιοχές θα τεθούν σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2019.

Τη σχετική προτροπή προς τους φορολογούμενους κάνει η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών για τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καθοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, η υφυπουργός σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «οι νέες αντικειμενικές τιμές προβλέφθηκε ότι θα έχουν εφαρμογή για όλους τους τυχόν φόρους (πλην του ΕΝΦΙΑ), τέλη ή επιδόματα και απαλλαγές από 1.1.2019, ακριβώς για να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας ό,τι τυχόν ρυθμίσεις και τροποποιήσεις απαιτούνται, με στόχο την ελάχιστη δυνατή επίδραση των μεταβολών στους πολίτες της χώρας».

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στις αντικειμενικές και θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος:

• Οι τιμές ζώνης αυξάνονται σε 3.792 περιοχές. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Επίσης, αυξημένες τιμές ορίστηκαν και σε μεσαίες αλλά αναβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Σε αυτές τις περιοχές συμφέρει να γίνουν έως το τέλος του έτους γονικές παροχές, μεταβιβάσεις και δωρεές αφού το σχετικό κόστος (φόρος, συμβολαιογραφικά κ.λπ.) υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες

• Μειώνονται οι τιμές ζώνης σε 2.122 περιοχές. Οι μειώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που τα τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί έντονα από την ύφεση, καθώς και στις λεγάμενες «υποβαθμισμένες» περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων (π.χ. κέντρο Αθήνας). Σε αυτές τις περιοχές συμφέρει τους φορολογούμενους να περιμένουν το νέο έτος προκειμένου να πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές.

• Παραμένουν σταθερές σε 4.302 περιοχές.

Παραδείγματα

Φορολογούμενος επιθυμεί να πραγματοποιήσει γονική παροχή διαμερίσματος 120 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στην πέμπτη ζώνη Βριλησσίων. Η σημερινή τιμή ζώνης στην περιοχή είναι 1.400 ευρώ και η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 168.000 ευρώ.

Ο φόρος γονικής παροχής και τα συμβολαιογραφικά έξοδα είναι περίπου 1.200 ευρώ. Από το νέο έτος το συνολικό κόστος της γονικής παροχής πρόκειται να αυξηθεί περίπου στα 1.600 ευρώ, δηλαδή θα υπάρξει μια επιβάρυνση της τάξης των 400 ευρώ.

Το ίδιο ακίνητο, εφόσον αγοραστεί από έναν φορολογούμενο ως δεύτερη κατοικία, έχει συνολικό κόστος μεταβίβασης (φόρος μεταβίβασης και συμβολαιογραφικά) ύψους περίπου 6.000 ευρώ. Αν η μεταβίβαση γίνει το 2019, το συνολικό κόστος της μεταβίβασης αυξάνεται περίπου στα 7.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ότι θα προχωρήσει το 2020 και το 2021 σε άλλες δύο αυξήσεις των τιμών ζώνης προκειμένου να γίνει πλήρης ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

 

Πηγή: ΈΘΝΟΣ

Alfred - 360°