Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Revival SA, Γιώργος Αντύπας μίλησε στο περιοδικό Finance Pro για την ελληνική οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Δημοσίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη σημασία της κυβερνοασφάλειας και τα επόμενα βήματα της Revival, σε Ελλάδα και Κύπρο.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ποια είναι η εικόνα σας για την υπάρχουσα κατάσταση της οικονομίας;
Η ελληνική οικονομία το 2021 βρίσκεται σε μία κατάσταση, όπου ανάλογα με το προφίλ του κάθε αναγνώστη, μπορεί να χαρακτηριστεί ως άσχημη, στατική ή ελαφρώς βελτιωμένη. Κάθε άνθρωπος κρίνει από τις δικές του προσλαμβάνουσες, τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο. Η ελληνική οικονομία κατά τη γνώμη μου, έρχεται κουρασμένη, ταλαιπωρημένη, μετά από τρεις σημαντικές μεγάλες κρίσεις.
Η πρώτη, το 2009, η ύφεση που πιστέψαμε ότι θα είναι ένα σύντομο downsizing, και έπρεπε να φτάσουμε στο 2012 για να καταλάβουμε ότι ήταν μία κρίση άλλης εμβέλειας, με πολλαπλές συνέπειες. Το 2015 έρχονται τα capital controls, που πλήττουν όλους, ακόμα και τους πιο επιφανείς, σίγουρα και τον τουρισμό. Τα χρόνια περνούν, και μέχρι το 2017 σιγά σιγά έρχονται και οι πρώτες εμπορικές εκθέσεις και πράγματι, το 2019 ήταν μία εξαιρετική χρονιά στο πεδίο του τουρισμού, μία χρονιά ορόσημο. Βλέπαμε το 2020 και αισιοδοξούσαμε πως ήρθε η στιγμή να βγούμε από την κρίση. Και έφτασε η πανδημία που μας φέρνει σε ένα πρωτοφανές lockdown, ένας μηδενισμός των επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Η λύση που ευχόμαστε να βρεθεί, μάλλον θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που έρχεται τους προσεχείς μήνες.
Πώς οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας;
Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι διαφορετικό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία χρηματοδότησης για τρεις κυρίως λόγους.
Ο πρώτος και κυριότερος, είναι πως το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το 2026. Αυτό σημαίνει πως από τώρα μέχρι το 2026 η Ελλάδα πρέπει να έχει ανάπτυξη. Θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις, με πρωτοφανή συνέπεια και ταχύτητα. Ο δεύτερος λόγος, είναι η πρωτοφανής δυνατότητα κινητοποίησης των ιδιωτικών πόρων. Με τη χρήση των δανείων του Ταμείου, θα έχουμε μία μέθοδο όπου δεν θα επιβαρυνθεί δημοσιονομικά η ελληνική οικονομία, αλλά θα κινητοποιηθούν χιλιάδες ιδιωτικές επενδύσεις. Ο τρίτος λόγος, είναι πως το σχέδιο συνδυάζει επενδυσεις και μεταρρυθμίσεις μαζί. Οι επενδύσεις δίνουν στο σχέδιο μακροοικονομική και χρηματοδοτική ισχύ, οι μεταρρυθμίσεις αποτελεσματικότητα και προοπτική.
Μέσα στο Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν τα τρία πρώτα προγράμματα απορρόφησης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Το πρώτο αφορά τον Ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το δεύτερο πρόγραμμα, αφορά δράση για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Ξέρουμε πολύ καλά πως τα τελευταία χρόνια είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση για την ανάπτυξη του προϊόντος. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι που και σε αυτό το σκέλος, τα προηγούμενα χρόνια η Revival SA είχε σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, και έχουμε μπει στο cluster Asklepieia health. Θα το στηρίξουμε και θα το υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο. Τέλος, το τρίτο πρόγραμμα, αφορά την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα στην καρδιά του πρωτογενούς τομέα, συνδυάζοντας καινοτομία και εξωστρέφεια.
Φυσικά η Revival SA όπως σε κάθε χρηματοδοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, έτσι για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα παρακολουθήσει τους οδηγούς και θα αναλάβει την υποβολή στο πρόγραμμα εκατοντάδων επιχειρήσεων πανελλαδικά.
Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε τι βαθμό έχουν προχωρήσει τον μετασχηματισμό τους τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας;
Όπως βλέπουμε καθημερινά στην αγορά, και όπως αντικατοπτρίζεται και στο Ταμείο Ανάκαμψης, από την αρχή της πανδημίας κατανόησαν πλέον και οι τελευταίοι τη σημαντικότητα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που μπορεί να έχει διαφορετικό επίπεδο σημασίας ή διαφορετικό ορισμό για τους περισσότερους.
Όμως, η περίοδος της πανδημίας μας αφήνει ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα, που έχουν κατανοήσει όλοι. Όσα προγράμματα ή συστήματα και αν αγοραστούν, όσες καινοτομίες και αν επιτευχθούν, δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχημένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός, εάν δεν επέλθει μία ουσιαστική αλλαγή στην κουλτούρα των εταιρειών. Αυτό αφορά τόσο τον επιχειρηματικό κόσμο, που εντός του περικλείει τη στελεχιακή δυναμική και το προσωπικό κάθε μονάδας, αλλά πάνω από όλα την ηγεσία και το management team. Αν θέλαμε να το πούμε με όρους της αγοράς, πρόκειται για τη σημασία του Change Management και του Reengineering.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως δεν μιλάμε αποκλειστικά για μεγάλες ή πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός είναι ανάγκη κάθε εταιρείας, ακόμα και του Δημοσίου.
Στη Revival, από τον Οκτώβριο του 2020, εντοπίσαμε την ανάγκη αυτή και δημιουργήσαμε την πληρέστερη -έως τώρα- 360 υπηρεσία ψηφιακού μετασχηματισμού, τον Alfred. Με τον Alfred, οι decision makers μικρών επιχειρήσεων, μπορούν εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, να έχουν το σύνολο των λειτουργιών της εταιρείας τους online & real-time, στο κινητό, το tablet ή το laptop.
Έγινε ανάρπαστο και είδαμε πως αυτοί που ήταν αίτημα σε επίπεδο mentality να αλλάξουν, κατάφεραν σπουδαία αποτελέσματα!
Ζούμε σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας. Ποια είναι η στάση της εταιρείας σας σε αυτό το θέμα;
Όλη η προηγούμενη συζήτηση θα μας δώσει τα ποιοτικά στοιχεία για να μπορέσει η ελληνική επιχείρηση να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Δεν πιστεύουμε ωστόσο πως βρισκόμαστε σε μία εποχή εξωστρέφειας. Ούτε πως όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν τέτοιους στόχους και βλέψεις.
Εξωστρέφεια θα κάνουν αυτοί που μπορούν και αυτοί που θα προετοιμαστούν έγκαιρα. Η Revival SA τυγχάνει να βρίσκεται σε αυτά τα σημεία έγκαιρα. Ήδη από το 2018 είχαμε ανακοινώσει την επέκταση των δραστηριοτήτων μας στα Βαλκάνια και σε λίγες εβδομάδες ξεκινάμε επίσημα στην Κύπρο, στους πυλώνες δραστηριοτήτων που καλύπτουμε και για την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με πολυεθνικούς ομίλους, για δράσεις συνεργασίας και στην υπόλοιπη Βαλκανική.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Πώς αξιολογείτε αυτά τα βήματα;
Ας ξεχάσουμε πως υπάρχει μία τεράστια αργή γραφειοκρατία και ας δούμε όλα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, τις πλατφόρμες και τα συστήματα που έχουν ανοίξει και εξοικονομούν κόστος, χρήμα και ανθρώπους για τις επιχειρήσεις. Και όταν μιλάμε για κόστος, αναφερόμαστε δυστυχώς στο κόστος της ανάπτυξης που δεν έχει επιστροφή. Μια επιχείρηση όταν παίρνει αποφάσεις για την ανάπτυξή της και καθυστερεί λόγω του Δημοσίου, κάθε μέρα την γυρίζει πιο πίσω.
Η πιο χαρακτηριστική αλλαγή που συνέβη είναι το myData, μία αλλαγή που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πριν πολλά χρόνια, καθώς δεν έλειπαν ούτε οι παράγοντες, ούτε η τεχνογνωσία τόσο από το Δημόσιο, όσο και από τις επιχειρήσεις.
Βέβαια, όλοι μιλάμε πολύ εύκολα για αλλαγές, και όμως η επιχειρηματική κοινότητα απέδειξε πως δεν ήταν έτοιμη. Έχουν περάσει μήνες από όταν ανακοινώθηκε και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε κάτι τόσο απλό, όσο είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Παρόλα αυτά στο τέλος της ημέρας, και παρά τις καθυστερήσεις, το myData λειτούργησε για το κράτος και μέσα σε λίγους μήνες έγινε κάτι που έπρεπε να θεωρείται δεδομένο χρόνια τώρα. Μάλιστα, το myData έδειξε και το refuse to change κάποιων εταιριών, που σε ένα επίπεδο “εκμεταλλεύονταν” τις καθυστερήσεις του κράτους και δημιουργούσαν συνθήκες παραοικονομίας και αθέμιτου ανταγωνισμού για αυτούς που δουλεύουν με σοβαρότητα και μεράκι.
Στη Revival SA βοηθήσαμε εκατοντάδες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες να προσαρμοστούν άμεσα και γρήγορα ήδη από τη στιγμή ανακοίνωσης της απόφασης για τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ.
Όλα αυτά που συζητάμε, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον ασφάλειας στις επιχειρήσεις. Τι υποδομές ασφάλειας υπάρχουν για όλα αυτά;
Πράγματι η ερώτηση που γίνεται είναι σαν να σημαίνει “ωραία όσα είπαμε, φτιάξαμε ένα σκάφος, αλλά ξεχάσαμε να κλείσουμε τις τρύπες και πήρε νερά”. Η ερώτηση αυτή που ίσως στο παρελθόν να μην έχει αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και σημασία.
Μιλήσαμε για απομακρυσμένη εργασία, για digital transformation, για myData, για εξωστρέφεια. Όλα αυτά σημαίνουν έκθεση του ατόμου, της εταιρείας σε τρίτους. Αυτό λοιπόν έχουν έρθει να το απαντήσουν εργαλεία και πλαίσια, στα οποία αργήσαμε -ως χώρα- ξανά. Ήδη από τις αρχές του 2017, στη Revival SA ήμασταν έτοιμοι να παράσχουμε υπηρεσίες συμβουλευτικής GDPR για την προσαρμογή των επιχειρήσεων.
Η επόμενη ανάγκη ασφάλειας, ειναι η κυβερνοασφάλεια και σε αυτό είμαι κάθετος. Δεν πρέπει κανένας επιχειρηματίας ή CEO να δέχεται εκπτώσεις στην ασφάλεια. Δεν είναι κάτι που δεν επιτρέπεται, είναι κάτι που απαγορεύεται. Απαιτούνται δομές, συστήματα και εκπαίδευση προσωπικού, ώστε όλες οι αλλαγές που φέρνει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός σε κάθε επιχειρηματική μονάδα να μη δημιουργήσουν τρύπες ασφαλείας και ευτυχώς υπάρχουν προγράμματα χρηματοδοτήσεων που βοηθούν τις επιχειρήσεις προς σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ποιο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που κάνει τη Revival να ξεχωρίζει;
Όπως έχετε καταλάβει από την ανάλυση που έχουμε κάνει ήδη, η Revival SA είναι ο αρωγός κάθε στελέχους του πελάτη μας για να μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους του επενδυτή. Η επιτυχία κάθε έργου μας, στηρίζεται στο 360 Responsibility που βρίσκεται στο επίκεντρο του τρόπου σκέψης μας. Αυτό σημαίνει πως φέρουμε την απόλυτη ευθύνη, για κάθε έκφανση στρατηγικής και υλοποίησης του έργου που έχουμε αναλάβει.
Είμαστε οι αρωγοί που εκμηδενίζουμε τον χρόνο εύρεσης στοιχείων και θεμάτων, ώστε να μπορεί ο κάθε οικονομικός διευθυντής, ο κάθε management director κάθε εταιρείας να έχει τα απαιτούμενα στοιχεία την ώρα που τα θέλει, σε familiar περιβάλλον, με απλή και εύκολη μέθοδο που είτε αυτό λέγεται mobile, είτε λέγεται web είτε λέγεται data mining και analysis.
Αν θυμάστε σε όλες τις εποχές, ακόμα και σήμερα, όλες οι επιχειρήσεις χάνουν πάρα πολύ χρόνο αξιόλογων στελεχών τα οποία διαθέτουν γνώσεις και πείρα, για να μπορέσουν να αλειεύσουν τα δεδομένα που χρειάζονται. Όλος αυτός ο χρόνος, ο οποίος είναι κόστος -όχι μόνο σε μορφή χρόνου αλλά και σε μορφή φαιάς ουσίας- οδηγεί σε στελέχη κουρασμένα, που δεν μπορούν να αποδώσουν στο επίπεδο που μπορούν, και πολλές φορές φαίνεται ότι οι σύμβουλοι δίνουν τη λύση.
Κάθε στέλεχος του πελάτη μπορεί πλέον να έχει εύκολα και γρήγορα κάθε στοιχείο που χρειάζεται για να μπορεί από οπουδήποτε να έχει πρόσβαση στην πληροφορία και να λαμβάνει data driven διοικητικές αποφάσεις ή να μπορεί να παρουσιάσει αποτελέσματα ενός πρότζεκτ σε χρόνο μηδέν. Με real time στοιχεία και με real time αποτελέσματα. Ταχύτατα, αξιόπιστα και εύκολα. Με λίγα λόγια, αποτελεσματικά και αποδοτικά.
Δείτε εδώ ολόκληρο το τεύχος