Λύσεις που δεν θα πλήξουν το ενεργητικό τους, αλλά θα βοηθήσουν την εξυγίανση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και άρα θα δώσουν ανάσα στην πραγματική οικονομία, αναζητούν οι τράπεζες. Ύστερα από οκτώ χρόνια μνημονίων, πτώσης της ζήτησης, κλειστών χρηματοδοτήσεων, που, με τη σειρά τους, δημιούργησαν επιχειρηματικά ναυάγια, αναδύεται η ανάγκη εξυγίανσης προβληματικών δανείων, που βαρύνουν ωστόσο εταιρείες με βιώσιμες προοπτικές. Η διαπραγμάτευση τραπεζών, επιχειρήσεων και πιθανών επενδυτών για τη διαμόρφωση σχημάτων εξυγίανσης είναι μακριά, ωστόσο αρκετές περιπτώσεις ωριμάζουν και οδηγούν στη δρομολόγηση λύσεων. Η ανάγκη να δοθεί ανάσα και δεύτερη ευκαιρία αφορά τόσο τις τράπεζες -που, βάσει δεσμεύσεων προς τον SSM, οφείλουν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια-, προφανώς τις επιχειρήσεις, αλλά και την ίδια την αγορά, καθώς η διατήρηση τέτοιων εκκρεμοτήτων στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και συνάμα στερεί δανειακό χρήμα προς τις υγιείς επιχειρήσεις.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι λύσεις που δρομολογήθηκαν ποικίλλουν ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτών.
Για υπερχρεωμένες βαριές βιομηχανίες, όπως η ΕΒΖ και το Νεώριο Σύρου, προκρίθηκε η διαδικασία του άρθρου 106 β του πτωχευτικού κώδικα, η οποία επιτρέπει, ύστερα από δικαστική έγκριση, τη μεταβίβαση των βασικών περιουσιακών στοιχείων σε νέα εταιρεία με νέο ΑΜΦ, η οποία ελέγχεται κατά 100% από τον στρατηγικό επενδυτή.
Για υπερδανεισμένες εταιρείες, όπως οι Σφακιανάκης, Φειδάς, Creta Farms, στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση δανείων, προκρίθηκαν λύσεις μακροχρόνιας επιμήκυνσης, με την προϋπόθεση ότι οι βασικοί μέτοχοι θα βάλουν φρέσκο χρήμα. Επιπρόσθετα, οι όροι των συμβάσεων συνδέονται πλέον και με την υλοποίηση των σχεδίων λειτουργικής αναδιάρθρωσης που δεσμεύονται να εφαρμόσουν οι εταιρείες. Στην περίπτωση των Notos Com, Καλλιμάνης, τράπεζες και Pillarstone έχουν συμφωνήσει ή συζητούν την ανάληψη της διαχείρισης από το fund, το οποίο θα βάλει και μέρος της νέας χρηματοδότησης.
Τέλος, για σειρά περιπτώσεων όπου οι τράπεζες έχουν λάβει ως εξασφάλιση ακίνητα υψηλής αξίας ή οι βασικοί μέτοχοι αρνούνται να συνεργαστούν, προκρίνεται η λύση της αίτησης υπαγωγής των εταιρειών σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Ειδική διαχείριση
Μετά την επιτυχή εκποίηση των ξενοδοχείων της Λακιτίρα, οι τράπεζες έχουν προσανατολιστεί επίσης στη λύση της ειδικής διαχείρισης (σ.σ. : όπου δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του μεγαλομετόχου) για όλες σχεδόν τις λειτουργούσες υπερδανεισμένες ξενοδοχειακές μονάδες, τις εταιρείες με σημαντική ακίνητη περιουσία και τις εταιρείες συμμετοχών.
Έτσι, η εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής του ομίλου Κυπριώτη σε ειδική διαχείριση, την οποία κατέθεσαν Eurobank και Πειραιώς, διενεργήθηκε στις 13 Μαρτίου και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Ο ξενοδοχειακός όμιλος των 1.200 κλινών έχει δάνεια της τάξης των 120 εκατ. και οι τράπεζες ευελπιστούν ότι θα ανακτήσουν μέσω τυχόν εκποίησης των μονάδων του ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεων.
Στις 4 Μαίου εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση της Τράπεζας Πειραιώς, για να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η Αχοη Holdings και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση της απόφασης
Ενδεχόμενη υπαγωγή της εταιρείας σε ειδική διαχείριση θα σημάνει την ταχεία εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων εντός διαστήματος 12 μηνών. Το βασικό περιουσιακό στοιχείο της Αxοη είναι το 47,62%του μετοχικού κεφαλαίου της Euromedica, για το οποίο αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον η Farallon, η οποία ελέγχει, ήδη, το 17,5% της εισηγμένης. Τέλος, ύστερα από πολύμηνες άκαρπες συζητήσεις με το βρετανικό fund Spinnaker που ενδιαφερόταν να μπει ως στρατηγικός επενδυτής με γενναία ρύθμιση χρέους, οι τρεις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank) κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής της εταιρείας Εκτασις σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ