Ηλεκτρισμός, ρύποι και φόροι αλλάζουν την αγορά αυτοκινήτου

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018
Ηλεκτρισμός, ρύποι και φόροι αλλάζουν την αγορά αυτοκινήτου

Αισιόδοξος, εκτός απροόπτου , για τη συνολική πορεία της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nissan Ελλάδος Τάκης Θεοχαράκης, προβλέποντας οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών να ξεπεράσουν, φέτος, το «ορόσημο» των 100.000 μονάδων.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου και των μμε, στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της παρουσίασης του αμιγώς ηλεκτροκίνητου Nissan Leaf νέας γενιάς, υπογράμμισε πως το τελικό μέγεθος της αγοράς θα καθοριστεί, κατά κύριο λόγο, από τη λιανική, που, πάντα, το 2ο εξάμηνο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, και βέβαια από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, «καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπαίνουμε σιγά σιγά σε προεκλογική ή εκλογική περίοδο».

Σημαντικό, όμως, παράγοντα που θα καθορίσει τον όγκο των νέων ταξινομήσεων, το 2018, θεωρεί ο κ. Θεοχαράκης και τις αλλαγές που φέρνει, από τον Σεπτέμβριο, ο νέος τρόπος μέτρησης εκπομπών ρύπων, το WLTP.

Οι νέες μετρήσεις, όπως εξήγησε, σημαίνουν περαιτέρω αυξημένες τιμές ρύπων. Και το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, θα έχει φορολογικές επιπτώσεις, καθώς αρκετά μοντέλα της αγοράς θα ανέβουν στην κλίμακα φορολογικού συντελεστή, άρα θα υπάρχουν πιέσεις για αυξήσεις στις τελικές τιμές των αυτοκινήτων. Παράλληλα, η ανάγκη προσαρμογής των εργοστασίων στα δεδομένα του WLTP θα επηρεάσει και τα στοκ και τις διαθεσιμότητες των εισαγωγέων, άρα και αυτό το γεγονός θα παίξει ρόλο στο τελικό μέγεθος της αγοράς μας.

Σταθερή η τάση

Πάντως, επί του παρόντος ο αντιπρόεδρος και Δ.Σ. της Νικ. I. Θεοχαράκης Α.Ε., δείχνει ικανοποιημένος για το γεγονός πως η αγορά του αυτοκινήτου συνέχιζα να κινείται με θετικούς ρυθμούς, δίνοντας έμφαση στο ότι αυτή η τάση δεν είναι στιγμιαία, αλλά έχει διάρκεια και σταθερότητα, τα τελευταία 4 χρόνια, άρα αποτελεί υγιή διόρθωση των εξαιρετικά χαμηλών όγκων, που βίωσε ο κλάδος πριν από μερικά χρόνια. Όπως είπε, το φετινό ποσοστό αύξησης του 26% (έως τώρα) στα επιβατικά έρχεται ισομερώς απ’ όλα τα κανάλια της αγοράς, δηλαδή είναι ίδιο το ποσοστό αύξησης στη λιανική (retail) και στις εταιρικές πωλήσεις (fleet). «Και το Rent a Car (RAC) αυξάνεται λόγω αύξησης του τουρισμού και το Long Term Rental (LTR) αυξάνεται λόγω της ζήτησης μικρών και μεγάλων εταιρειών και η Retail αγορά που είναι και η σημαντικότερη, αυξάνεται λόγω του ότι το πάρκο μας πια είναι αρκετά παλιό και οι ιδιώτες αλλάζουν τα παλιά τους αυτοκίνητα, με παράλληλη υποβοήθηση από τραπεζική χρηματοδότηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πίσω η Ελλάδα στα ηλεκτρικά

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ηλεκτροκίνησης, ο κ. Θεοχαράκης στηλίτευσε τις κακές επιδόσεις τις χώρας μας στις γενικότερες ευρωπαϊκές εξελίξεις. Διευκρίνισε, συγκεκριμένα, πως το ενδιαφέρον των υποψήφιων πελατών είναι ισχυρό -η Nissan θα αρχίσει τις πρώτες παραδόσεις ηλεκτροκίνητων το φθινόπωρο-, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανενός είδους επιδότηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ, την ίδια στιγμή, στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι επιδοτήσεις αγγίζουν ακόμα και τις 8.500 ευρώ (Γαλλία 6χιλ. + 2,5χιλ scrapping). «Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι ακόμα πολύ πίσω και από πλευράς υποδομών που θα βοηθούσαν την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Δεν υπάρχουν νομοθεσία και κίνητρα για χώρους φόρτισης και στάθμευσης, δεν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για στόλους εταιρειών, δεν υπάρχει, τέλος, περιβαλλοντική ευαισθησία...» διαπίστωσε σκωπτικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα και η Ελλάδα θα ακολουθήσει την πανευρωπαϊκή πρακτική και θα βοηθήσει, ώστε η νέα τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να γίνει και πιο προσιτή για πολύ περισσότερο κόσμο.

To diesel διατηρείται Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μεγάλη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί, τον τελευταίο καιρό, σε σχέση με την κατάργηση ή μη του diesel, -και ειδικότερα για τη μάρκα Nissan-, ο κ. Θεοχαράκης ήταν σαφής: «Η σταδιακή μείωση της ζήτησης των κινητήρων diesel σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μία τάση που διαφαίνεται στο σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας και αφορά όλους τους κατασκευαστές. Όμως, η ζήτηση κινητήρων diesel παραμένει ισχυρή και δεν αναμένονται ακραίες αλλαγές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

> Αυξήθηκε ο τζίρος

Αύξηση 13,5% παρουσίασε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον κλάδο χονδρικού και λιανικού εμπορίου, επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, κατά το α’ τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ' τριμήνου 2017 προκύπτει αύξηση 1,2%. 0 εποχικά διορθωμένος Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον ίδιο κλάδο του α' τριμήνου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ' τριμήνου 2017 παρουσίασε αύξηση 2,8%. Εξάλλου, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον κλάδο της πώλησης μηχανοκίνητων οχημάτων του α’ τριμήνου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη α' τριμήνου του 2017, παρουσίασε αύξηση 19,3% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου του 2017 αύξηση 5,7%. 0 εποχικά διορθωμένος Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον ίδιο κλάδο του α' τριμήνου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ' τριμήνου 2017, παρουσίασε αύξηση 4,6%.

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°