Ηλεκτρονικό «μάτι» για τα ληξιπρόθεσμα.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ηλεκτρονικό «μάτι» για στενή παρακολούθηση όλων των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο σχεδιάζει η Γεντκή Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχει ήδη δρομολογήσει για να περιορίσει, ειδικά από επιτήδειους, την «αιμορραγία» στο σκέλος των εσόδων.

Έτσι, μετά την «παγίδα» της παραγραφής που έστησε και «μπλόκαρε» τους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στα δίχτυα των εφοριών από 3 έως και 20 χρόντα, καθώς μόνο με την παρέλευση των συγκεκριμένων προθεσμιών ανάλογα με το είδος της οφειλής παραγράφεται η απαίτηση του Δημοσίου έναντι των φορολογουμένων, προχωρά και στην ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και είσπραξης οφειλών.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το σχέδιο της ΓΓΔΕ προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, πλήρως αυτοματοποιημένου, περιβάλλοντος για την παρακολούθηση, την ανάλυση και τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής τους.

Σχέδιο το οποίο, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη της ΓΓΔΕ, κρίνεται αναγκαίο ειδικά μετά και τις εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνει το «φαινόμενο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ξεπερνούν ήδη τα 92,5 δισ. ευρώ και οδεύουν προς το ψυχολογικό φράγμα των 100 δισ. ευρώ με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με δεδομένο τις υπέρογκες υποχρεώσεις που καλούνται να καλύψουν τους επόμενους μήνες και από τις αρχές του 2017 όλοι οι φορολογούμενοι.

Υποχρεώσεις που έως το τέλος του τρέχοντος έτους ανέρχονται σε 12,17 δισ. ευρώ, ενώ έρχονται και νέα μέτρα από τις αρχές του επομένου έτους, ελέω μνημονίου, που θα στοιχίσουν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ στους οικογενειακούς και ατομικούς προ υπολογισμούς.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το επόμενο έτος οι έμμεσοι φόροι, που πλήττουν πρωτίστως τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, θα πρέπει να φθάσουν στα 26,268 δισ. ευρώ και οι άμεσοι στα 20,356 δισ. ευρώ.

Στόχοι αρκετά φιλόδοξοι, καθώς ήδη η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, όπως πιστοποιούν κάθε μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, με αποτέλεσμα να έχει ήδη δημιουργηθεί έντονος προβληματισμός στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και της ΓΓΔΕ για την πορεία των εσόδων το επόμενο διάστημα.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, εντείνονται και οι ενέργειές τους για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου έναντι εκείνων των υπόχρεων που με τεχνάσματα εμφανίζονται «αδύναμοι» να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, κρύβοντας με διάφορους παράνομους εντός ή εκτός Ελλάδος τρόπους την οικονομική τους δυνατότητα.

Ωστόσο, το αδιέξοδο δεκάδων χιλιάδων φορολογουμένων έχει ήδη προβληματίσει έντονα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς τα τελευταία πρόσφατα στοιχεία πιστοποιούν ότι η «βόμβα» των απλήρωτων φόρων και προστίμων μπορεί να τινάξει στον αέρα την όποια δημοσιονομική προσαρμογή.

Η κατάσταση δε γνωρίζουν ότι θα χειροτερέψει με μαθηματική ακρίβεια από τις αρχές του 2017 λόγω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ενώ σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας, όπως θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του επομένου έτους, το μίγμα θα είναι «εκρηκτικό» για τα δημόσια έσοδα.

 

Πηγή: εφημερίδα “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”

Alfred - 360°