Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον Εξωδικαστικό τον Φεβρουάριο

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018
Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον Εξωδικαστικό τον Φεβρουάριο

Αυτό ανέφερε χθες ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος προσέθεσε ότι στη συνέχεια οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να απευθύνονται στις τράπεζες και να ρυθμίσουν τις υπόλοιπες οφειλές τους, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως είναι ο κώδικας δεοντολογίας.

Στόχος της Ειδικής Γραμματείας είναι να ενταχθεί το σύνολο των οφειλετών στον Μηχανισμό, καθώς σήμερα η νομοθεσία καλύπτει όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ύψος οφειλών pos το Δημόσιο μέχρι και 50.000 ευρώ, κάτι που αφορά ποσοστό άνω του 90%.

«Για κάθε Έλληνα»

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, υπάρχει η βούληση μέσα στο επόμενο τρίμηνο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε να ενταχθεί και το υπόλοιπο περίπου 10%, που θα απολαμβάνει τα ίδια οφέλη ρυθμίσεων, ενώ «απώτερος στόχος», όπως δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM, είναι «κάθε Έλληνας, είτε είναι πολίτης είτε επιχείρηση, να μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του εξωδικαστικά και με μια ρύθμιση που αναφέρει πως “πληρώνεις μόνο αυτό που μπορείς”».

Η «ομάδα» του κ. Κουρμούση θα προχωράει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε μήνα είναι ο στόχος) σε αναβαθμίσεις της πλατφόρμας με την παροχή περισσότερων αυτοματισμών στους ενδιαφερομένους, προκειμένου να γίνεται ολοένα πιο εύκολη η ένταξη των οφειλετών σε αυτή

Αρχικά η Ειδική Γραμματεία έχει ετοιμάσει μια μελέτη βιωσιμότητας που δίνεται στους ενδιαφερομένους, ενώ σε δεύτερη φάση στόχος είναι να δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερες επιχειρήσεις -που δεν μπορούν να προσλάβουν εξειδικευμένο σύμβουλο- να ολοκληρώνουν αυτόματα μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα τη δική τους μελέτη βιωσιμότητας. «Η απλοποίηση της διαδικασίας στοχεύει στο να παρέχονται και από τις τράπεζες και από το Δημόσιο πολύ καλύτερες ρυθμίσεις για τις οφειλές τους, ρυθμίσεις που θα στηρίζονται πάνω σε μελέτη» εξηγεί ο κ. Κουρμούσης.

Από την πρώτη περίοδο λειτουργίας του μηχανισμού προκύπτει ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις οφείλουν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, αναφέρει ο κ. Κουρμούσης, ενώ στατιστικά η αμέσως επόμενη κατηγορία όσων αναζητούν πληροφορίες για να μειώσουν τις οφειλές τους αφορά εταιρείες που χρωστούν από 50.000 έως περίπου 300.000 ευρώ, με πολύ μικρό ποσοστό να έχουν οφειλές άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ και να επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του 2017, μέσα σε διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών λειτουργίας της πλατφόρμας έγιναν περίπου 14.500 αιτήσεις σε διάφορα στάδια, ενώ στο τέλος του έτους 12 επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και ρύθμισαν επιτυχώς τα χρέη τους · ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης .

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση του Εξωδικαστικού για τις οφειλές των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 50.000 ευρώ προβλέπει την αφαίρεση όλων των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, ποσοστού 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής

Ακόμη ο οφειλέτης καταβάλλει ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις (που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερες από το ποσό των 50 ευρώ ανά πιστωτή)

Προβλέπεται, δε, ότι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των χρηματοδοτικών φορέων, του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις 120, ενώ για τους λοιπούς ιδιώτες πιστωτές δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις 24. Κατ' εξαίρεση, αν οι οφειλές προέρχονται από συμβάσεις παροχής εργασίας οποιουδήποτε τύπου, οι δόσεις δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τις 6.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Alfred - 360°