Καμία μεταβολή στα τέλη κυκλοφορίας για το 2019

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018
Καμία μεταβολή στα τέλη κυκλοφορίας για το 2019

Καμία αλλαγή, προς το παρόν, δεν εξετάζεται για τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος, για το 2019, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Αυτό ανέφεραν χθες, μεταξύ άλλων, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξ αφορμής σχετικών δηλώσεων του υφυπουργού Μεταφορών Ν. Μαυραγάνη ότι θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Επισημαίνεται ότι ο κ. Μαυραγάνης, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι έχει προτείνει τον υπολογισμό των τελών με βάση την αξία των οχημάτων, σε συνδυασμό πάντα και με περιβαλλοντικά κριτήρια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το νέο καθεστώς μπορεί να εφαρμοστεί και για τα τέλη του 2019.

Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζαν ότι στην παρούσα φάση δεν εξετάζονται αλλαγές καθώς προέχει πάντα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, εννοώντας φυσικά ότι δεν υπάρχει περιθώριο το εισπρακτικό αποτέλεσμα να είναι μικρότερο των τελευταίων ετών που απέφερε στα δημόσια ταμεία περί το 1,2 δισ. Ευρώ. Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν αρκετές εισηγήσεις για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, όμως όλες κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής τους, στις «προσομοιώσεις» που γίνονταν, δεν απέφεραν το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου έχουν, προς το παρόν, αποκλειστεί.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα κληθούν να πληρώσουν τα ίδια με φέτος τέλη κυκλοφορίας, εκτός φυσικά κι εάν μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις στο σκέλος των εσόδων για παρεμβάσεις, γεγονός που σημαίνει να αντέχει ο επόμενος κρατικός προϋπολογισμός έστω και οριακές μειώσεις εσόδων από τη συγκεκριμένη «πηγή». Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε αναφορά στην αλλαγή των τελών κυκλοφορίας είναι άκαιρη, καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην αγορά του αυτοκινήτου που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις εισπράξεις του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι αυτό συνέβη και πέρυσι, οπότε και εξεταζόταν σχέδιο για μείωση των τελών στα Ι.Χ που είχαν κυκλοφορήσει προ του 2005, αλλά αντίστοιχα μεγάλες αυξήσεις γι’ αυτά που τέθηκαν σε κυκλοφορία μετά το 2005 και φυσικά στα καινούργια.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν έντονες αντιδράσεις στην αγορά, ενώ τα μηνύματα που ελάμβανε το υπουργείο Οικονομικών για σωρηδόν κατάθεση πινακίδων από χιλιάδες ιδιοκτήτες καινούργιων οχημάτων, οι οποίοι δεν άντεχαν πρόσθετες επιβαρύνσεις, ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπαγόταν για ης εισπράξεις.

Με δεδομένο αυτό, αλλά και τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, τελικά «πάγωσε» και το εν λόγω σχέδιο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν πάντα ανοιχτό το φάκελο των τελών κυκλοφορίας, αφού στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η θέσπιση ενός δικαιότερου αλλά ταυτόχρονα και αποτελεσματικότερου συστήματος υπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση οι κάτοχοι Ι.Χ. οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και φέτος, εφόσον τα έχουν θέσει σε ακινησία, μπορούν να άρουν την ακινησία καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα ως εξής:

* για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας

* για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας

* για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του 2018 καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους, συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Οι ανωτέρω τρεις επιλογές είναι, κατά περίπτωση, δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη. Επισημαίνεται δε ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος.

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°