«Κόφτης» στον ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές σε δόσεις

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018
«Κόφτης» στον ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές σε δόσεις

Ανάχωμα στις αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με τη σταδιακή αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών τιμών που θα προκόψουν από την ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές εξετάζεται να γίνει σε δύο ή τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις, με στόχο να μην επηρεαστεί το ύψος του ΕΝΦΙΑ για το 2018, που θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές.

Το σενάριο που επιβεβαίωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετά τις συναντήσεις με τους θεσμούς προβλέπει ότι αν σε μια περιοχή η τιμή ζώνης, για να ευθυγραμμιστεί με την εμπορική, θα πρέπει να αυξηθεί ή να μειωθεί αντίστοιχα κατά 40%, το ποσοστό θα σπάσει σε ετήσιες δόσεις, με την πρώτη να εφαρμόζεται φέτος με έκδοση υπουργικής απόφασης έως τις 15 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα λάβουν φέτος εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με ελάχιστες ή καθόλου αυξομειώσεις στα ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν και έτσι θα αποφευχθούν γενικευμένες αλλαγές σε συντελεστές και κλιμάκια που απαιτούν χρόνο, ο οποίος όμως δεν υπάρχει, καθώς τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να εκδοθούν εντός του Αυγούστου. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, κάτι ανάλογο έγινε στην Ιταλία όπου οι φορολογικές τιμές των ακινήτων ευθυγραμμίστηκαν με τις εμπορικές σε χρονικό διάστημα μερικών ετών.

Η ανάγκη για σταδιακή ευθυγράμμιση των αντικειμενικών προέκυψε από το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν προταθεί από τους πιστοποιημένους εκτιμητές αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 50%. Ειδικότερα οι προτάσεις προβλέπουν:

■ Αυξήσεις σε πολλές τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ ακολουθούν αυξήσεις και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και της Νοτίου Ελλάδος γενικότερα. Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας με τιμές ζώνης στο επίπεδο των 600 έως 700 ευρώ προτάθηκε η αύξηση ακόμη και κατά 60%, δηλαδή στο επίπεδο των 1.000 έως 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.

■ Αυξήσεις που σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγάλες (π.χ. 30%) προτείνονται και στις λεγάμενες λαϊκές περιοχές των δύο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας (π.χ. Δυτική Αττική, Δυτική Θεσσαλονίκη)

■ Μειώσεις στις υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων (π.χ. Πατήσια, Κυψέλη), καθώς και σε μεγάλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και στη Στερεά Ελλάδα. Πρόκειται για τιμές ζώνης που από το επίπεδο των 1.000 έως 1.200 ευρώ μειώνονται ακόμη και κατά 20%, στο επίπεδο των 800 έως 900 ευρώ.

■ Αυξομειώσεις στις λεγάμενες μεσαίες αστικές περιοχές που με την κρίση οι εμπορικές αξίες υποχώρησαν στο επίπεδο των αντικειμενικών (π.χ. τιμές ζώνης από 1.400 έως 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Alfred - 360°