Κοινό μέτωπο ΕΦΚΑ και Εφορίας για τις οφειλές

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017
Κοινό μέτωπο ΕΦΚΑ και Εφορίας για τις οφειλές

Στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής μνημονιακής δέσμευσης, ετοιμάζεται η ενοποίηση των μηχανισμών βεβαίωσης και εισπράξεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος της ενοποίησης είναι να υπάρχει κοινός μηχανισμός για την πίεση προ τους φορολογούμενους που δεν πληρώνουν, προκειμένου να περάσουν από το δημόσιο ταμείο για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Η ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξέ φόρων και εισφορών και η ένταξή τους στην αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, του υφυπουργού Αντώνη Πετρόπουλου και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή. Η σύσκεψη έγινε εν όψει της άφιξης των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και της έναρξή της διαπραγμάτευσης για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης. Στο μνημόνιο προβλέπεται ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί ένας πλήρης οδικός χάρτης προκειμένου εντός του 2018 να γίνει η ενοποίηση των υπηρεσιών βεβαίωσή και είσπραξή φόρων και εισφορών. Σημειώνεται ότι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει τον δικό του μηχανισμό είσπραξέ υπό την ΑΑΔΕ, με τα δικαστικά τμήματα των εφοριών να πραγματοποιούν όλες τις ενέργειες για την αναγκαστική είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως είναι οι κατασχέσεις ακινήτων και τραπεζικών υπολοίπων. Την ίδια ώρα, όμως, το υπουργείο Εργασίας έχει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που κάνει ακριβώς τις ίδιες ενέργειες.

Με την προωθούμενη ενοποίηση:

■ Θα καταργηθούν η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα, και θα καθιερωθεί μια ενιαία ενημερότητα για οφειλές προς το Δημόσιο.

■ Θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός «πολιορκίας» των οφειλετών του Δημοσίου που θα λαμβάνει εναντίον του τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσει κ.λπ.) και θα τους ενημερώνει για τις συνολικές οφειλές τους. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί το τηλεφωνικό κέντρο της ΑΑΔΕ (call center) για το «κυνήγι» των οφειλετών των ταμείων.

■ Θα διενεργούνται ενιαία οι συμψηφισμοί μεταξύ επιστροφών φόρων και φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

■ Κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσή του φορολογούμενου θα βεβαιώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.

■ Θα ρυθμίζονται ενιαία για τμηματική εξόφληση οι οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία και τελωνεία.

Στο μεταξύ, η ΑΑΔΕ ανεβάζει στροφές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που γίνεται μέσω της φορολογικής μετανάστευσή ελληνικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες, και ειδικά στη Βουλγαρία.

Χθες ο κ. Πιτσιλής συναντήθηκε στη Σόφια με τη Βουλγάρα ομόλογό του, όπου συζήτησαν τα ζητήματα συνεργασίας για την καταπολέμηση της διασυνοριακής  φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η προοπτική της εφαρμογής της υφιστάμενης Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το θέμα της φοροαποφυγής από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στη Βουλγαρία.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα του ελέγχου της διακίνησης «ευαίσθητων» εμπορευμάτων στην επικράτεια των δύο χωρών. Συμφωνήθηκαν, επίσης, οι από κοινού δράσεις στο πεδίο του ηλεκτρονικού εμπορίου και στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο υπογραφής διμερούς συμφωνίας για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΑΑΔΕ έκανε γνωστό ότι έχουν αρχίσει ειδικοί έλεγχοι για επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους έδρα στη Βουλγαρία, ενώ η σχετική δραστηριότητά τους πραγματοποιείται εντός της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί και ελέγχονται περίπου 70 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που εδρεύουν ή μετανάστευσαν στη Βουλγαρία, ώστε να διαπιστωθεί αν πρέπει να φορολογούνται στην Ελλάδα.

 

Πηγή: ΈΘΝΟΣ

Alfred - 360°