Κούρεμα υπό προϋποθέσεις και του ΦΠΑ, συμφώνησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι θεσμοί να περιλαμβάνεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών.
Παράλληλα, αναλογικά με τα χρέη θα κουρεύονται και οι εγγυήσεις που αντιστοιχούν σε δάνεια της πλειοψηφίας των πιστωτών οι οποίοι συναίνεσαν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης επιχειρηματικών ληξιπρόθεσμων χρεών προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη σύνταξή του, μετά τις τελευταίες συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών.
Πηγές αναφέρουν στο «Έθνος» ότι έχει επέλθει συμφωνία σε ό,τι αφορά τη διαγραφή χρεών επιχειρήσεων που αφορούν τη μη καταβολή του ΦΠΑ. Οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συναινέσει ώστε το κούρεμα οφειλών για τον συγκεκριμένο φόρο να αφορά μόνο τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν τον έχουν εισπράξει και άρα δεν μπόρεσαν να τον αποδώσουν. Για εκείνους που τον έχουν παρακρατήσει, ενώ τον έχουν πληρωθεί, δεν θα προχωρά η διαγραφή.
Σημειώνεται, επίσης, πως η αναδιάρθρωση των οφειλών μιας επιχείρησης προς το Δημόσιο και συγκεκριμένα αν αυτές αφορούν τη μη καταβολή ΦΠΑ παραμένει η τελευταία επιλογή καθώς η διαγραφή θα ξεκινά ιεραρχικά πρώτα από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, έπειτα θα πιάνει τον «ΚΒΣ» και στο τέλος κι αν χρειάζεται θα αφορά τον συγκεκριμένο έμμεσο φόρο.
«Σβήσιμο»
Ενα από τα ανοιχτά θέματα στις διαπραγματεύσεις είναι κι αυτό της τύχης των εγγυήσεων που δόθηκαν σε δάνεια τα οποία έχουν «κοκκινίσει». Όπως αναφέρουν πηγές του «Έθνους», οικονομικό επιτελείο και θεσμοί συμφώνησαν ώστε όταν το 60% και πάνω των πιστωτών συναινούν στη διαγραφή των οφειλών μιας επιχείρησης, οι εγγυήσεις που υπάρχουν γι’ αυτές να «σβήνονται» αναλογικά με το «κούρεμα» των χρεών. Η ελληνική πλευρά ζητά ανάλογης ρύθμισης να τυγχάνουν και οι εγγυήσεις που παρείχαν φυσικά πρόσωπα σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων, τα οποία όμως, ανήκουν στο 40% των πιστωτών (μειοψηφία) που δεν συναίνεσαν στο σχέδιο αναδιάρθρωσής τους.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της περασμένης εβδομάδας προσπάθησε να πείσει τους θεσμούς για την ιδιόμορφη κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα σε σχέση με το θέμα των εγγυητών. Δηλαδή πως στην πλειοψηφία των δανεισμένων μικρών επιχειρηματιών εγγυητές για τα δάνειά τους έχουν μπει συγγενείς τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αναδιάρθρωσης οφειλών επιχειρήσεων προωθείται προκειμένου μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις να καταφέρουν να προχωρούν σε ταχεία και δραστική ρύθμιση όλων των χρεών τους.
Πηγή: εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19/12/2016