Λάθη στα ειδοποιητήρια για ανασφάλιστα οχήματα

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017
Λάθη στα ειδοποιητήρια για ανασφάλιστα οχήματα

Σοβαρές διαστάσεις έχει προσλάβει το αλαλούμ με τα 1,151 εκατ. πιθανόν ανασφάλιστα οχήματα που εντόπισε μετά από διασταυρώσεις η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), πολλά από τα οποία - όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- δεν πρέπει να βρίσκονται κανονικά σε αυτή τη λίστα.

Πρόκειται για οχήματα που έχουν καταστραφεί, μεταβιβαστεί ή έχουν δηλωθεί σε ακινησία από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι «καρδιοχτύπησαν» με το μήνυμα που έλαβαν από την ΑΑΔΕ στη θυρίδα τους στο TAXIS ότι θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο-παράβολο αξίας 250 ευρώ για το ανασφάλιστο IX. αυτοκίνητό τους ή τη μηχανή τους.

Ακολούθησε χάος, καθώς χιλιάδες ήταν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για το ξαφνικό και άδικο «χαράτσι» των 250 ευρώ αφού, σύμφωνα με την ίδια την ΑΑΔΕ, πολλά από τα 1,151 εκατ. οχήματα που εντοπίστηκαν ανασφάλιστα δεν είναι πράγματι. Μάλιστα, ο υφυπουργός Μεταφορών Ν. Μαυραγάνης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει κάποια λάθη σε ειδοποιητήρια για τα ανασφάλιστα οχήματα και τα απέδωσε στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει διασταυρώσεις στα ηλεκτρονικά αρχεία των υπηρεσιών του υπουργείου και της Τροχαίας.

Ειδικότερα, το θέμα προέκυψε εξαιτίας των διαφορών που εντοπίζονται μεταξύ των στοιχείων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, του υπουργείου Μεταφορών και των Εφοριών. Συγκεκριμένα, η διασταύρωση που διενήργησε η ΑΑΔΕ αφορούσε τα στοιχεία που παρέλαβε από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών με τα αυτοκίνητα που είναι ασφαλισμένα και τα στοιχεία που έχουν οι ΔΟΥ για τα οχήματα που κυκλοφορούν και αυτά που έχουν τεθεί σε ακινησία. Με τον τρόπο αυτόν προέκυψαν τα πιθανώς ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες που εξαιρούνται από τον κατάλογο με τα ανασφάλιστα οχήματα δεν γλιτώνουν σε καμία περίπτωση την ταλαιπωρία. Όσοι θεωρούν ότι το όχημά τους ήταν σε ακινησία θα πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά για την παράδοση των πινακίδων του στη ΔΟΥ όπου υπάγονται για να μην επιβαρυνθούν με το παράβολο των 250 ευρώ στην περίπτωση που βρέθηκαν να είναι ανασφάλιστοι.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση για ασφάλιση του οχήματός τους μέσα σε ένα δίμηνο από τη λήψη της σχετικής ειδοποίησης, τότε θα είναι αντιμέτωποι με υψηλότερα πρόστιμα και άμεση αφαίρεση πινακίδων, αφού τα στοιχεία τους θα αποσταλούν από την ΑΑΔΕ στις αστυνομικές αρχές.

 

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Alfred - 360°