Μέχρι και 30 ημέρες θα «σφραγίζονται» τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις των παραβατών. Παράλληλα, όσοι εντοπίζονται με μεγάλες διαφορές τζίρου θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών για πιθανή φοροδιαφυγή.
Με λουκέτα μέχρι 30 ημέρες και «μαύρη λίστα» προειδοποιεί το υπουργείο Οικονομικών όσα καταστήματα και επιχειρήσεις δεν εκδίδουν αποδείξεις, με στόχο να αναχαιτίσει το γενικευμένο κύμα φοροδιαφυγής που παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις τουριστικές περιοχές της χώρας, λόγω των χαμηλών προστίμων.
Ταυτόχρονα σχεδιάζει την επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων με την επαναφορά των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για περιπτώσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων που συλλαμβάνονται για μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών.
Η πρόταση που έχει ήδη υποβληθεί στους θεσμούς προβλέπει πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 250 μέχρι και 500 ευρώ για κάθε απόδειξη ανάλογα και με το μέγεθος της αποκρυφθείσας φορολογητέας ύλης.
Την ενεργοποίηση της διάταξης για «σφράγισμα» καταστημάτων και επιχειρήσεων λόγω φοροδιαφυγής για διάστημα μέχρι και 30 ημέρες ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής μετά από συνάντηση με παραγωγικούς φορείς με αντικείμενο τα μέτρα για το χτύπημα της φοροδιαφυγής.
Όπως είπε χαρακτηριστικά οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους, κλείνοντας καταστήματα ακόμα και για 30 ημέρες – όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις – και θα δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους πιαστούν να μην εκδίδουν παραστατικά.
Αν υπάρξει υποτροπή ωστόσο θα μπαίνει «λουκέτο» για 48 ώρες, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται σε όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο.
Πέρα από τα λουκέτα η ΓΓΔΕ σχεδιάζει τη δημιουργία «μαύρης λίστας», στην οποία θα μπαίνουν όσοι εντοπίζονται με μεγάλες αποκλίσεις τζίρου. Κριτήριο θα είναι αν οι εισπράξεις που παρουσιάζουν τις ημέρες των ελέγχων είναι πολύ διαφορετικές από τις υπόλοιπες ημέρες. Όσοι ενταχθούν σε αυτή τη «μαύρη λίστα» θα οδηγούνται σε τακτικό έλεγχο. Τα κριτήρια, τα όρια αποκλίσεων και οι ελεγκτικές διαδικασίες θα οριστούν με σχετική εγκύκλιο, στην οποία θα ληφθούν υπόψη οι πρακτικές που ακολουθούν ελεγκτικές μονάδες άλλων χωρών.
Έλεγχοι
Επίσης η ΓΓΔΕ σχεδιάζει να εξαπολύσει «κύμα» προληπτικών ελέγχων για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας κυρίως του ΦΠΑ σε τουριστικές περιοχές, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που καταφθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα από τον φόρο ακολουθούν φθίνουσα πορεία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τρύπες στον προϋπολογισμό.
Τα κρούσματα μη έκδοσης αποδείξεων έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα και όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά εφοριακοί με εμπειρία στους ελέγχους, «τα πρόστιμα που επιβάλλονται πλέον για μη έκδοση αποδείξεων είναι αστεία ή δεν προβλέπεται κανένα πρόστιμο».
Το μόνο πρόσημο που επιβάλλεται πλέον στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ όπως ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία δεν επιβάλλεται κανένα πρόσημο. Επιπλέον, δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο στην έκδοση και λήψη εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων.
Για παράδειγμα, σε ένα εστιατόριο αν οι ελεγκτές διαπιστώσουν ότι για έναν λογαριασμό αξίας 150 ευρώ (ο ΦΠΑ είναι 36 ευρώ) δεν εκδόθηκε απόδειξη, τότε θα επιβάλουν πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 50% του ΦΠΑ δηλαδή μόνο 18 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς, δεν θα ήταν μικρότερο από 250 ευρώ.
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23/06/2016