Με e-έγγραφα θα «τρέξει» ο εξωδικαστικός

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018
Με e-έγγραφα θα «τρέξει» ο εξωδικαστικός

Την άντληση απαραίτητων εγγράφων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, καταργώντας την υποχρέωση του οφειλέτη να τα προσκομίσει κατά τη διαδικασία ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γ. Καρρά.

Η κίνηση υποστηρίζεται από Κοινή Υπουργική Απόφαση και στοχεύει στην απλοποίηση της γραφειοκρατικής διαδικασίας, επιτρέποντας στο σύνολο των πιστωτών (τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές υποδομές και κατ’ επέκταση την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ώστε να αντλούν στοιχεία που πιστοποιούν την οικονομική κατάσταση των οφειλετών.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, προβλέπεται να αντλούνται απευθείας τα Ε1, Ε3, Ε9, οι βεβαιώσεις ΕΝΦΙΑ, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών, τα εκκαθαριστικά σημειώματα, οι βεβαιωμένες οφειλές αλλά και οι τυχόν ρυθμίσεις οφειλών που έχει συνάψει ο οφειλέτης με την Εφορία

Παράλληλα, ίδια πρόβλεψη υπάρχει για τα στοιχεία που ανακτώνται αυτόματα από τη βάση δεδομένων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ). Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα να ανακτώνται αυτόματα η κατάσταση βεβαιωμένων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ο αριθμός και το ύψος των δόσεων καταβολής των οφειλών προς τα Ταμεία βάσει υφιστάμενων ρυθμίσεων.

Γραφειοκρατία

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε στη Βουλή πως από τις 30.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως σήμερα έχουν διεκπεραιωθεί 23 με 26 υποθέσεις οφειλετών, οι οποίοι εντάχθηκαν επιτυχώς στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Αναγνώρισε πάντως πως πέραν της γραφειοκρατίας, η ρύθμιση σκοντάφτει και στην αδυναμία των οφειλετών να προχωρήσουν σε μια δεσμευτική κίνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης θα ζητήσει τη συνδρομή των τραπεζών - οι οποίες διαθέτουν σαφέστερη εικόνα του προφίλ των οφειλετών, ως πελατών τους. Έτσι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προετοιμάζει συνάντηση με τα αρμόδια επιτελεία των τραπεζών προκειμένου να εξεταστούν από κοινού οι δυνατότητες περαιτέρω παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, 1 στις 4 επιχειρήσεις είναι εγκλωβισμένη από την υπερχρέωση, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με την έρευνα, τα προβλήματα υπερχρέωσης εντοπίζονται σε ποσοστό 25% επί του συνόλου των επιχειρήσεων. Σταθερά υψηλότερο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, 26,3%). Αντίστοιχο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Ποσοστό το οποίο στην τρέχουσα έρευνα αυξήθηκε στο 24,8% από 23,8% που ήταν στην προηγούμενη. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που προστέθηκε μέσα στο 2017 ανήλθε στα 6,01 δισ. ευρώ (στοιχεία διοικητή ΑΑΔΕ), ενώ 81.000 μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές.

Πάντως σημαντική αποκλιμάκωση παρατηρείται στον αριθμό των επιχειρήσεων που εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του έτους (19,6% έναντι 23,7% στην προηγούμενη έρευνα). Ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι οφειλές των επιχειρήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς εκείνες που δηλώνουν ότι καθυστερούν να καταβάλουν οφειλές σε προμηθευτές, για ενοίκια και για δόσεις δανείου διατηρούνται αντίστοιχα στο 19,8%, το 15,7% και το 16,5%.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 8,9% των επιχειρήσεων έχει ταυτόχρονα οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες πλέον υπερβαίνουν τα 230 δισ. (99,9 δισ. στην Εφορία, 31,2 δισ. στο ΚΕΑΟ και 100,4 δισ. στις τράπεζες), ενώ η τάση τους παραμένει αυξανόμενη. Το 16,8% των μικρών επιχειρήσεων (πάνω από 110.000 φυσικά ή νομικά πρόσωπα) οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ. Τέλος εκτιμάται ότι 60.000 επιχειρήσεις αποτελούν τον βασικό πυρήνα των δυνητικών δικαιούχων που θα αιτηθούν υπαγωγή στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού, διπλασιάζοντας τον σημερινό αριθμό αιτήσεων.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Alfred - 360°