Μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας μόνο για πολύτεκνους, αναπήρους

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017
Μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας μόνο για πολύτεκνους, αναπήρους

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ για τη συντριπτική πλειονότητα των κατόχων Ι.Χ. αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων θα παραμείνουν τα ποσά των τελών κυκλοφορίας του 2018, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να «παγώσει» οριστικά ακόμη και τα πλέον συντηρητικά σενάρια μεταβολών που προέβλεπαν οριακές μειώσεις για οχήματα μεγάλου κυβισμού και παλαιότητας άνω των 10 ετών.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, στο οποίο κατέληξε η ηγεσία του υπουργείου, οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν στα τέλη κυκλοφορίας θα αφορούν περίπου 1 76.350 πολύτεκνους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού για να μετακινούν τις πολυμελείς οικογένειές τους, καθώς επίσης και κάποιες κατηγορίες ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ).

Σήμερα οι πολύτεκνοι με πολυμορφικά με κινητήρα 2.000 κυβικά πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας 660 ευρώ, όπως όλοι όσοι έχουν από επιλογή μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα. Η ελάφρυνση των τελών ήταν πάγιο αίτημα των πολυτεκνικών ενώσεων, το οποίο φαίνεται ότι τώρα θα γίνει πράξη.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται κάποιες ελαφρύνσεις και για κάποιες κατηγορίες ΑμεΑ. Ως γνωστόν, για άτομα με κινητικά προβλήματα και χρόνια νοσήματα που απαιτούν τακτική μετακίνηση (π.χ. νεφροπαθείς) υπάρχει πλήρης απαλλαγή από τα τέλη για οχήματα μέχρι και 1.650 κυβικά και μερική ανάλογα με την πάθηση για οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού. Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να υπάρχει πλήρης απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για όλους τους αναπήρους. Το κόστος της ελάφρυνσης των δύο αυτών κατηγοριών είναι χαμηλό (υπολογίζεται σε 55-60 εκατ. ευρώ) και θεωρείται ότι θα περάσει χωρίς αντιρρήσεις από τους δανειστές, οι οποίοι ως γνωστόν θα πρέπει να εγκρίνουν κάθε μέτρο που έχει δημοσιονομική επίπτωση. Σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες κατόχων οχημάτων τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι και το 2018 ίδια με αυτά του 2017.

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Alfred - 360°