Μήπως 30 χρόνια είναι πολλά;

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής» ανέφερε ότι χρειάζονται στην κρατική μηχανή περισσότερα από 30χρόνια για να εξετάσει όλα τα στοιχεία που έχει για υποθέσεις οικονομικών παραβάσεων.

Αξιολογώντας την είδηση αυτή οι έχοντες κάποιες βασικές γνώσεις και κοινή λογική βέβαια σκέφτονται ότι τελικά αυτό που χρειάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για να διαχειριστεί όλον αυτόν τον όγκο είναι τρεις βασικούς πυλώνες:

Τεχνολογία – Προσωπικό – Νομικό Οπλοστάσιο

Τι από τα παραπάνω του λείπει;

Μετά και την συνεργασία με την Task Force είναι δεδομένο, τουλάχιστον για εμάς τους πολίτες, ότι οι αξιωματούχοι της Task Force θα έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους ώστε να αξιοποιήσουν, αυτά που στην υπόλοιπη ΕΕ θεωρούνται δεδομένα, προγράμματα και λύσεις πληροφορικής (αυτό που λέμε IT) που χρειάζονται για την διασταύρωση στοιχείων, αποστολή σημειωμάτων κλπ. Στο ιδιωτικό τομέα της χώρας μας αυτές οι λύσεις είναι ήδη καθιερωμένες. Πολλές είναι βέβαια και οι εταιρείες που προσφέρουν αντίστοιχες λύσεις με ανταγωνιστικό όφελος (value for money). Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης του όγκου, επειδή πολλές φορές νομίζουμε ότι στην χώρα μας ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα, η Βρετανία κάθε χρόνο εισπράτει 700δις. ευρώ ενώ στην χώρα μας τα φορολογικά είσοδα ανέρχονται σε περίπου 52δις ευρώ.

Παράλληλα είναι προφανές ότι το προσωπικό των Αρχών θα πρέπει να ενισχυθεί με κατάλληλα μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό! Στη χώρα μας υπάρχει αρκετά καλά καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό.Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει κατάλληλο κίνητρο ώστε το προσωπικό αυτό να επιλέξει το Δημόσιο από τον Ιδιωτικό τομέα. Σίγουρα οι οικονομικές απολαβές που προσφέρει ο Ιδιωτικός τομέας είναι υψηλότερες από ότι του Δημοσίου και αυτό αποτελεί τροχοπέδι στην απόφαση μετακίνησης οιουδήποτε ενδιαφερόμενου.

Τέλος, το Δημόσιο έχει το πλεονέκτημα ενός καλά ενισχυμένου νομικού οπλοστασίου το οποίο του επιτρέπει να προβεί σε άρσεις τραπεζικών απορρήτων, σε κατασχέσεις λογαριασμών και πολλών ακόμα δυνατοτήτων. Αυτό είναι και το συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι των ιδιωτικών εταιρειών είσπραξης οφειλών. Αντίχοιχοι φορείς στο εξωτερικό είναι παντοδύναμοι (βλ. αμερικανικό οργανισμό IRS - Internal Revenue Service). Το Δημόσιο έχει όταν το αποφασίσει την δυνατότητα να ξεσκονίσει τα στοχεία όλων των πολιτών χωρίς να απαιτούνται, πλέον, χρονοβόρες διαδικασίες.

Είναι λοιπόν φανερό ότι το δημοσίευμα της «Καθημερινής» ενώ στην αρχή φαντάζει ιδιαίτερα «βαρύγδουπο» στην συνέχεια αναλύεται σε πολύ συγκεκριμένα βήματα – προϋποθέσεις! Είναι θέμα πολιτικής βούλησης ώστε τελικά ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργήσει ορθά και τα φορολογικά έσοδα της χώρας να αποκατασταθούν, αποδίδοντας στους πολίτες το αίσθημα δικαίου που αναζητούν.  

View George Antypas's LinkedIn profile View George Antypas's profile

Alfred - 360°