Νέα φορολογικά βάρη φέρνει ο προϋπολογισμός του 2018

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017
Νέα φορολογικά βάρη φέρνει ο προϋπολογισμός του 2018

Νέα βάρη φέρνει για τους φορολογούμενους ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018, καθώς τόσο από τα έσοδα όσο και από τις δαπάνες θα πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 1,8 δις. ευρώ.

Η προετοιμασία του νέου κρατικού προϋπολογισμού έχει ήδη ξεκινήσει και οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν βάλει στο φουλ τις μηχανές τους, με δεδομένο ότι το προσχέδιό του θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, το 2018 η απόδοση παλαιών και νέων μνημονιακών μέτρων θα πρέπει τόσο από τις εισπράξεις όσο και από τις δαπάνες να αποφέρει στα δημόσια ταμεία 8,282 δισ. ευρώ έναντι 6,479 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή πρόσθετα βάρη ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ από την Πρωτοχρονιά θα ανεβάσει το κόστος των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων στο 1,385 δισ. ευρώ, από 727 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα φορολογικά μέτρα θα πρέπει να αποδώσουν 5,538 δισ. ευρώ έναντι 5,084 δισ. ευρώ φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την αναγκαία προϋπόθεση ο φετινός προϋπολογισμός να κλείσει εντός στόχων, το επόμενο έτος ο προϋπολογισμός αναμένεται να φέρει τα εξής:

Άμεσοι φόροι

Στην άμεση φορολογία, με βάση το νέο Μεσοπρόθεσμο, οι εισπράξεις του Δημοσίου θα πρέπει να κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με φέτος, δηλαδή στα 21,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων θα καταργηθεί η έκπτωση των ιατρικών δαπανών, προκειμένου να εξοικονομηθούν 121 εκατ. ευρώ, όπως και η έκπτωση του 1,5% στην παρακράτηση, ούτως ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον 68 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται αυξημένη απόδοση της εισφοράς αλληλεγγύης λόγω της νέας κλίμακας υπολογισμού.

Επίσης, από τη φορολόγηση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων θα εισπραχθούν περίπου 48 εκατ. ευρώ, ενώ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου οι βουλευτές και δικαστικοί θα πληρώσουν επιπλέον 44 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο έτος, πάντως, θα υπάρξουν απώλειες φορολογικών εσόδων από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων λόγω των υψηλών προκαταβολών που καταβάλλονται μέσα στο 2017.

Έμμεσοι φόροι

Από την έμμεση φορολογία προβλέπεται ότι θα υπάρξει αύξηση των εσόδων του Δημοσίου κατά περίπου 784 εκατ. ευρώ, καθώς οι έμμεσοι φόροι θα πρέπει ια αποφέρουν 27,5 δισ. ευρώ έναντι 26,7 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο έτος αναμένεται να φέρει στην «πηγή» των έμμεσων φόρων 74 εκατ. ευρώ από την επιβολή του ειδικού τέλους διαμονής στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει στην τόνωση της κατανάλωσης, λόγω πρόβλεψης για ανάπτυξη, προκειμένου να τονωθούν οι εισπράξεις στο συγκεκριμένο σκέλος του προϋπολογισμού.

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°