Νέα προθεσμία για τη διόρθωση στοιχείων στο Ε9.

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Νέα ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9, τα οποία «φουσκώνουν» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Ετσι, λίγο πριν φθάσουν τα νέα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ δόθηκε νέα προθεσμία για τις διορθώσεις στο Ε9 των ετών 2010 και μετά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Οσοι μάλιστα προχωρήσουν σε διορθώσεις θα πληρώσουν το μισό πρόστιμο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, και ο αναπληρωπής υπουργός Οικονομικών, Τρ.Αλεξιάδης, κατέθεσαν χθες τροπολογία με την οποία παρατείνεται από τη λήξη της (29 Ιουλίου 2016) και για ακόμη τέσσερα μήνες (έωε 30 Νοεμβρίου 2016) η προθεσμία υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επομένων. Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και τη νέα καταληκτική ημερομηνία το προβλεπόμενο πρόστιμο μειώνεται στο μισό. Αυτό σημαίνει ότι το πρόστιμο για τη διόρθωση των λαθών που ανέρχεται στα 100 ευρώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου μειώνεται κατά 50% στα 50 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται η προθεσμία που είχε παρασχεθεί στους φορολογούμενους να υποβάλουν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, με μειωμένους στο μισό τους σχετικούς πρόσθετους φόρους ή τα πρόστιμα για τα οποία θα απαιτηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στις Εφορίες, προκειμένου να απεικονίσουν ορθά την περιουσιακή τους κατάσταση, δεδομένου ότι όπως προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία υπάρχουν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν ο ορθός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ.

Ετσι, οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ, τα οποία έχουν «φουσκώσει» τον λογαριασμό του φόρου, θα μπορούν να προχωρήσουν σε διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου και να πληρώσουν τελικά λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Για τις αλλαγές που θα κάνουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πληρώσουν το 50% του προστίμου.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο επιβάλλεται ανά διόρθωση ετήσιας περιουσιακής κατάστασης, ανεξαρτήτου των ετών που αλλάζει η περιουσιακή κατάσταση.

Ελεγχος

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν άμεσα τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στο Ε9 και να προβούν σε διορθώσεις -αν απαιτείται- πριν από την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ, η οποία αναμένεται προς τα τέλη Αυγούστου, ώστε να προλάβουν το ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού του φόρου.

Ορισμένα από τα λάθη που οδηγούν στη βεβαίωση περισσότερου ΕΝΦΙΑ από αυτόν που αναλογεί πραγματικά στον φορολογούμενο είναι τα εξής:

  • Εμπράγματα δικαιώματα: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό. Επίσης θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Οσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

  • Συνιδιοκτησία: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

  • Όροφος: Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώθηκε όροφος ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

  • Κτίσματα σε αγροτεμάχιο: Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο, αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

Alfred - 360°