Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Tην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενεργοποίηση νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία επανέλαβε προχθές, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος παρευρέθη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα.

Όπως αναφέρει το ΒΕΑ ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα εφόσον ξεκινήσουν να καταβάλλουν τουλάχιστον τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε στη διοίκηση του ΒΕΑ ότι αναζητείται λύση για όσους ασφαλισμένους επιβαρύνονται υπέρμετρα από τις ασφαλιστικές εισφορές που τους επιβλήθηκαν με βάση το εισόδημά τους το 2015 και το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επισήμανε ότι εξετάζεται η καταβολή μέρους των ασφαλιστικών εισφορών κάθε μήνα, με χαμηλότερες επιβαρύνσεις, έως ότου υποβληθούν και εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις για το 2016, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν λάθη στα ειδοποιητήρια που εστάλησαν στους ασφαλισμένους, τα οποία σταδιακά θα διορθωθούν.

Ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε από τα μέλη του ΒΕΑ να συμβάλουν στην εκστρατεία ενημέρωσης για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, που είναι για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών χαμηλότερες, προκειμένου να αποφευχθούν νέες περικοπές στις συντάξεις. «Πρέπει να στηριχθεί η κοινωνική ασφάλιση με την καταβολή των εισφορών. Στα τέλη Φεβρουάριου πρέπει να καταγράφουν καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, σε σχέση με τα περσινά.

'Ετσι, θα στηρίξουμε ένα σύστημα, το οποίο -παρά τις ατέλειες που έχει- θα μας δώσει τη δυνατότητα να το χτίσουμε και να είναι δικό μας, χωρίς άλλες παρεμβάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα προβλήματα και αποδυνάμωσή του» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η επίτευξη των στόχων που είναι πλέον εφικτή μας δημιουργεί μία στέρεη βάση για τη συμφωνία που επέρχεται» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η πλειονότητα των ασφαλισμένων, επωφελείται από τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ υπογράμμισε ότι, στο προσεχές μέλλον, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσει και τις ακραίες επιβαρύνσεις, όπου αυτές υπάρχουν

Εντός των επόμενων μηνών, αναμένεται να ξεκινήσει και η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να ενισχυθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος χαρακτήρισε θετικό για την οικονομία το αποτέλεσμα του Eurogroup, αναφέροντας ότι θα γίνει τελική επεξεργασία των επιμέρους σημείων, με τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Π. Ραβάνης, παραδέχθηκε αρχικά ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, καλούνται πράγματι να καταβάλλουν μειωμένες εισφορές, με το νέο σύστημα. Ωστόσο, έδωσε έμφαση στο θέμα των υπερδιπλάσιων εισφορών με τις οποίες επιβαρύνεται ένα άλλο σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων, που αγωνίζονται να παραμείνουν βιώσιμες. Τέλος, επανέλαβε το αίτημα πολλών μελών του επιμελητηρίου για ρύθμιση των παλαιών οφειλών

 

Πηγή: εφημερίδα «Ναυτεμπορική»

Alfred - 360°