Νέο πλαίσιο ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών το 2019

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018
Νέο πλαίσιο ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών το 2019

Τον σχεδίασμά ενός νέου συνολικού πλαισίου για τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, η οποία κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην ΕΡΤ3 ανέφερε: «Αυτό που σχεδιάζουμε για τους πρώτους μήνες του 2019 είναι ένα συνολικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία».

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΚΕΑΟ για το 3ο τρίμηνο του 2018, το συνολικό ποσό των οφειλών από εισφορές το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί επειδή οι υπόχρεοι έχασαν την ρύθμιση ανέρχεται σε 8,2 δισ.ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών εκτινάχθηκε στα 34,3 δισ.ευρώ.

Αναφερόμενη στο θέμα των συντάξεων η κ. Αχτσιόγλου τόνισε: «Αναστρέψαμε το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, είμαστε ήδη σε εντατική διαδικασία για να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο, υλοποιούμε προγράμματα εργασίας για τους νέους». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας: «Ο κύκλος των μνημονίων έχει κλείσει μια για πάντα». Η κ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε: «Μισθοί και συντάξεις αυξάνονται το 2019 και αυτό είναι πάρα πολύ κομβικό ζήτημα για τη χώρα που έχει περάσει μία οκταετία μνημονίων».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι, λόγω της θετικής προσωπικής διαφοράς, «600.000 συνταξιούχοι, κατά κανόνα προερχόμενοι από το ΙΚΑ, θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από 1ης/1/2019. Άρα, και δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, λόγω της μη περικοπής της αρνητικής προσωπικής διαφοράς, και για αρκετούς εκ των συνταξιούχων θα υπάρχουν αυξήσεις»

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°