ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ: Στο επίκεντρο μεταποίηση, τεχνολογία και αγροδιατροφή

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017
ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ: Στο επίκεντρο μεταποίηση, τεχνολογία και αγροδιατροφή

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς ήδη ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των πρώτων επενδυτικών προτάσεων και μέσα στον μήνα αναμένεται να αρχίσει ο δεύτερος κύκλος. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, στη συγκεκριμένη φάση θα καλυφθούν υποχρεώσεις που υπάρχουν από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο.

Ήδη ολοκληρώθηκε το «ξεσκαρτάρισμα» για το ποιές από τα παλιές επενδυτικές προτάσεις θα πρέπει να επιδοτηθούν, που φθάνουν περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ. Θα αρχίσουν να υλοποιούνται, δηλαδή, επενδύσεις οι οποίες ήταν «παγωμένες» για πολλά χρόνια. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει τελείως διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με τους προηγούμενους. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, «οι παλαιοί νόμοι χρηματοδοτούσαν σε ποσοστό μέχρι και 95% επενδύσεις μεσαίες και χαμηλής τεχνολογίας, άρα δεν υπήρχε σημαντική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

Επίσης, ήταν εστιασμένοι σε συγκεκριμένους τομείς, και πιο συγκεκριμένα σε τουρισμό και φωτοβολταϊκά (σε ποσοστό περίπου 75%), ενώ πάνω από 95% των επενδύσεων αφορούσαν σε απευθείας επιδοτήσεις, χωρίς να ελέγχεται η πορεία των έργων.

Πρότζεκτ 2 δισ.

Πλέον γίνεται στόχευση στον δευτερογενή τομέα, στη μεταποίηση, την αγροδιατροφή, αλλά και στις νέες τεχνολογίες, χωρίς βέβαια να παραγκωνίζονται τουριστικές επενδύσεις, για τις οποίες προβλέπεται το 30% του συνολικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, με τον νέο νόμο, στον οποίο θα ενταχθούν πρότζεκτ ύψους 2 δισ. ευρώ, δεν θα έχουμε μόνο επιδοτήσεις (αυτές θα αφορούν το πολύ 50%), αλλά θα υπάρχουν και φοροελαφρύνσειες.

Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι γίνονται συζητήσεις για ενίσχυση των πόρων του αναπτυξιακού, τόσο από την ΕΤΕπ όσο και από περιφερειακά προγράμματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, ενώ επιπλέον πόροι προβλέπονται και στα αντίμετρα.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Alfred - 360°